ISTRA

GRADSKI REPORTER: Bahati, netolerantni i nekulturni sugrađani

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Grad je ograničen prostor na kojem su njegovi stanovnici u svakodnevnim aktivnostima upućeni jedni na druge. Stoga je, da bi grad funkcionirao, nužna suradnja i uvažavanje potreba sugrađana. Danas se uvažavanje potreba sugrađana ponajviše ogleda u prometu. Nekada su automobile imali rijetki, kasnije je svaka obitelj imala svoj automobil, a danas skoro svaki građanin ima svoj automobil.

To dakako stvara veliku gužvu, zato se stalno šire parkirališta, ali ni to je nedovoljno da bi se zadovoljile potrebe grada, zapravo svih sugrađana. Bez obzira što u Pazinu na prilazima u središte grada ima parkirališta nerijetki svojim automobilima žele doći u samo središte grada, pred vrata dućana, kafića ili nekog ureda u kojem trebaju obaviti određeni posao. Takva navada stvara dodatnu gužvu, netrpeljivost i nervozu među sugrađanima. Čest je običaj auto zaustaviti uz rub ulice uključiti sva četiri žmigavca i skočiti u dućan, do bankomata pa i na kavicu, bez pomisli da se na taj način ometa ostale sudionike u prometu. Ovakvo ponašanje indikator je da je vozač netolerantna osoba jer ne uvažava potrebe sugrađana.

Prije nekoliko dana skoro nasred ceste, k tomu i na pješačkom prijelazu, zamijetio sam automobil s uključena sva četiri žmigavca, u kojem mlada dama čeka kolegicu da se vrati iz obližnjeg dućana. Dama je kratila vrijeme prčkajući po mobitelu, a uz volan imala je stalak za mobitel i još neku opremu namijenjenu ometanju koncentracije vozača u vožnji. Gospođica zacijelo nije pomislila na to, da netko koji prilazi istim smjerom njen automobil mora obilaziti u širokom luku i da pri tomu ometa vozila na suprotnoj prometnoj traci. Zacijelo nije razmišljala ni o tomu da se ovim pješačkim prijelazom koriste djeca na putu prema školi, sugrađani koji su u kupovini, starije osobe u šetnji pa i invalidi. Ne, njoj je očito stalo samo do toga da se zaustavi što bliže dućanu, bez obzira što i ostali imaju takve potrebe.

Kada naiđeš na ovakav prizor nekako se sama po sebi nametne pozornost usmjerena na ostala vozila. Nedugo potom u Ulici Matka Brajše Rašana, odnosno na izlazu Prolaza Ernesta Jelušića na Rašanovu, naišao sam na još bizarniji prizor, automobil parkiran dijelom u Jelušićevom prolazu, a dijelom na nogostupu Rašanove ulice. Dakle, svaki pješak koji se kretao prema pošti, kemijskoj čistionici ili Domu zdravlja na tom je dijelu trebao kročiti na ulicu ne bi li zaobišao automobil, preblago rečeno, nesavjesnog vozača. Rašanova ulica je i spojna cesta državnih cesta, pa je promet njome itekako gust. Dakle, u postupku ovog i njemu sličnih vozača nema ni trunke osjećaja za ostale sudionike u prometu, pogotovo prema pješacima. Iz ovog postupka može se iščitati bahatost, netolerancija i nekultura sugrađana koji misle samo na sebe i svoje potrebe.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini