LABIN

Gradonačelnik Valter Glavičić posjetio Zajednicu Talijana: Circolo će uskoro biti potpuno obnovljen

| Autor: Branko BIOČIĆ

Grad Labin i gradonačelnika Valtera Glavičića je posjetio predsjednik Izvršnog vijeća Talijanske unije Marin Corva. Oni su u društvu pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izdavanje akata za gradnju Grada Labina Anamarije Lukšić i predsjednice Zajednice Talijana Giuseppina Martinuzzi iz Labina Daniele Mohorović, obišli jedno od najljepših kulturnih zdanja u Labinu, Malo kazalište čija je obnova u tijeku.

Radovi su se odvijali u dvije faze

Podsjetimo kako je u 2018. godini završena sanacija krova zgrade Malog kazališta, vrijedna 598.263,75 kuna, a čiju je obnovu financirala i Talijanska unija, dodijelivši iznos veći od 475 tisuća kuna. U Malom kazalištu posebno je zanimljiv njegov strop, kojeg je 1893. godine dekorirao pulski umjetnik Giovanni Demori, 20-ih godina 20. stoljeća ga obnavlja De Francesci, a koncem 70-ih godina restaurirao ga je labinski akademski slikar Eugen Kokot. No, zbog njegove dotrajalosti, Grad Labin je na temelju provedenog postupka jednostavne javne nabave, u studenom 2018. godine, sklopio ugovor sa tvrtkom Kapitel d.o.o. iz Žminja, koja posjeduje posebno odobrenje Ministarstva kulture za rad na kulturnom dobru. Tvrtka Kapitel obavila je je radove na učvršćivanju vapnene žbuke plafona u zgradi Malog kazališta i to kroz dvije faze.

Vrijednost tih radova iznosila je 331.243,75 kuna s uključenim PDV-om. Paralelno sa građevinskom sanacijom plafona, Grad Labin proveo je postupak jednostavne nabave, te sklopio ugovor s tvrtkom Ars Restauro d.o.o. iz Sinja, kao najpovoljnijim ponuditeljem za izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova na Circolu u vrijednosti od 300 tisuća kuna s uključenim PDV-om.

Gore navedeni konzervatorsko-restauratorski radovi tvrtke Ars Restauro započeti su te će se odvijati također kroz dvije faze, a nadovezali su se na građevinske radove.

Rekonstrukcija starijeg slikanog sloja

Prva faza se odnosi na izradu digitalne rekonstrukcije starijeg slikanog sloja u cjelini i uklanjanje materijala starijih restauratorskih intervencija (slojevi žbuke i preslika) a druga faza na konsolidaciju i čišćenje slikanog sloja, kao i rekonstrukciju mlađeg slikanog sloja. Završetak radova planira se sredinom mjeseca svibnja.

- Završetkom ove, četvrte faze radova koje izvodi Ars Restauro, planira se početak radova na zamjeni parketa koje će započeti neposredno nakon sanacije plafona. Osim parketa u narednom periodu planira se i obnova cjelokupnih instalacija zgrade, pozornice te fasade kako bi Circolo zasjalo punim sjajem kakvog i zaslužuje jedno kulturno zdanje neprocjenjive vrijednosti, naglasio je gradonačelnik Grada Labina, Valter Glavičić.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum