SVEČANA SJEDNICA LABINSKOG GRADSKOG VIJEĆA

GRADONAČELNIK GLAVIČIĆ: Ne stižemo sve odjednom ali stići ćemo sve po redu

| Autor: Branko BIOČIĆ

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća uz nazočnost velikog broja gostiju iz istarskih gradova susjednih općina, institucija i županije te predstavnika pobratimljenih i prijateljskih gradova Baie iz Mađarske, Rybnika iz Poljske, talijanskog Manzana, slovenskih Trbovlja i Idrije te Banivića iz BiH, Grad Labin obilježio je svoj dan.

Među uzvanicima su bili i istarski europarlamentarac Valter Flego, gradonačelnik Pule i predsjednik IDS-a Boris Miletić, saborski zastupnici iz Istre, predstavnici Talijanske unije i mnogi drugi.

Otvarajući sjednicu predsjednica gradskog vijeća Eni Modrušan podsjetila je da se taj dan slavi u spomen na 17. kolovoza 1341. godine kada je donesen prvi gradski statut koji je trajao čak 500 godina. Modrušan je također podsjetila na slavne Labinjane i Labinsku republiku iz 1921. te istaknula kako je Labin danas otvoren i tolerantan grad visokih civilizacijskih dosega te sinonim lijepog i uređenog grada, prepoznat i privlačan investitorima i poduzetnicima čiji se rast i dobit bilježe dvoznamenkastim brojevima.

- Veliki posao je napravljen, a naš grad sve je ljepši i uspješniji. Jasno, nećemo se umisliti, već će nam sve učinjeno biti motivacija kako bismo bili bolji i jači u sljedećoj godini, rekao je pozdravljajući nazočne labinski gradonačelnik Valter Glavičić. Najavio je izgradnju Doma za starije kao glavni prioritet u narednoj kalendarskoj godini U poslovnoj zoni Vinež očekuje se otvaranje novih radnih mjesta pa je najavio nove kapacitete u Systechu te dolazak talijanske tvrtke Novation Tech koja proizvodi dijelove od karbonskih vlakana. Ta će tvornica otvoriti   90 novih radnih mjesta.

- Dok ova ekipa vodi grad, neće biti privilegiranih i zapuštenih dijelova. Ne stižemo sve odjednom, ali stići ćemo sve po redu, rekao je Glavičić najavljujući i realizaciju megaprojekta Aglomeraciju Labin-Raša-Rabac vrijednu 480 milijuna kuna koja ide dalje i riješiti će problem sustava odvodnje. Najavio je i novi sustav stipendiranja kojemu je cilj usmjeriti mlade u deficitarna zanimanja te dodatno motivirati one studente koji se vraćaju u grad nakon školovanja te da će se za dva mjeseca dovršiti projektiranje energetske obnove kina, obnovu gradskog stadiona i izgradnju pomoćnog igrališta.

-Grad Labin danas je predvodnik razvoja društvenog poduzetništva u Istri. Svi pokazatelji govore o snažnom ekonomskom razvoju Labinštine te da je Labin prvi po broju pada nezaposlenih na čemu vam iskreno čestitam a županija će vam uvijek biti partner i prijatelj, rekao je Radin.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su gradske nagrade i priznanja. Nagradu Grada Labina za životno djelo u 2019. godini dobio je akademski kipar i slikar Josip Diminić, posthumno i to za izniman doprinos kulturi i umjetnosti Grada Labina, a nagradu je preuzela njegova kćer Mirta.

Godišnju nagradu Grada Labina dobilo je Trgovačko društvo Carel Adriatic d.o.o. Labin za ulaganje u razvoj zaposlenika i uspješnu i plodonosnu suradnju s lokalnom zajednicom i ostalim dionicima. Priznanje Grada Labina dobila je Osnovna škola Matije Vlačić- Područna škola Rabac za poticanje i razvoj kreativnosti te postignute rezultate u radu s djecom s učiteljicama Dilanom Dagostin Mohorović i Martom Verbanac. Priznanje Grada Labina u 2019. dobila je i pjevačica iz Rapca Franka Batelić Čorluka za poseban doprinos promociji Grada Labina u Hrvatskoj i Europi koja se u ime nagrađenih zahvalila otpjevavši pjesmu "S tobom". U glazbenom dijelu svečane sjednice sudjelovali su Toni Kranjac i učenici OŠ M. Vlačić-područne škole Rabac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter