Godišnje plaćanje

Grad Vodnjan raspisao već drugi natječaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta VIŠE OD 211 HEKTARA DAJE SE U NAJAM NA 25 GODINA

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Snimio Milivoj MIJOŠEK

Snimio Milivoj MIJOŠEK


Zemljišta se daju u zakup na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje, a maksimalna površina koja se može dati u zakup nekoj pravnoj ili fizičkoj osobi iznosi 10 hektara, odnosno 40 hektara na područjima na kojima su veće parcele

 

Donošenjem novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu 2018. godine, postupak raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države ponovno je prenijet na gradove i općine. Nakon ažuriranja podataka o raspoloživim zemljištima upotrebljivim za poljoprivrednu proizvodnju, gradovi i općine počeli su raspisivati natječaje za njihov dugogodišnji zakup.

Brojni su poljoprivrednici, i oni koji bi to tek željeli postati, jedva dočekali nove natječaje, jer se od 2011. do 2018. godine, kad je za upravljanje državnim poljoprivrednim zemljištima bila zadužena državna Agencija, nije gotovo ništa poljoprivrednog zemljišta dodijelilo poljoprivrednicima na raspolaganje za podizanje nasada ili u druge poljoprivredne svrhe. 

Tri katastarske općine

Prije nekoliko dana i Grad Vodnjan je raspisao novi Javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na svom području. Radi se o više od 211 hektara zemljišta u katastarskim općinama Vodnjan, Galižana i Peroj, koje je Programom raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem za Grad Vodnjan predviđeno za zakup. Zemljišta se daju u zakup na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje, a maksimalna površina koja se može dati u zakup nekoj pravnoj ili fizičkoj osobi iznosi 10 hektara, odnosno 40 hektara na područjima na kojima su veće parcele, te uključuje površine državnoga poljoprivrednog zemljišta koje je pojedina fizička ili pravna osoba dobila u zakup po natječajima provedenim od stupanja na snagu Zakona.

Zakupnina za ova zemljišta plaća se godišnje, a ukoliko je zakupnik već u posjedu poljoprivrednog zemljišta, iznos zakupnine za prvu godinu smanjit će se razmjerno plaćenoj zakupnini.

- Interesa za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta je neprestano bilo, ali nažalost, devet godina nam je otišlo u nepovrat. Ovo je tek drugi natječaj za zakup, a s obzirom da nam je ostalo još državnog zemljišta na raspolaganju, nakon što se i taj dio riješi s ministarstvom, biti će raspisan i treći natječaj. Donošenje novog Zakona za Grad Vodnjan predstavlja veliku mogućnost za poljoprivrednike koji su dugi niz godina čekali na donošenje ovog Zakona i na raspolaganje poljoprivrednim zemljištem. Vraćanjem raspolaganja državnim zemljištem na jedinice lokalne samouprave, ubrzan je proces dodjele poljoprivrednog zemljišta, jer upravo to zemljište predstavlja resurs i temelj za budući razvoj poljoprivrede. To će zasigurno omogućiti svim našim poljoprivrednicima podizanje novih trajnih nasada maslina i vinove loze kao i ostalih poljoprivrednih kultura. Interes je velik te očekujem da ćemo novim nasadima u budućnosti još više potvrditi status Grada Vodnjana prvenstveno kao Grada s najboljima ekstra djevičanskim maslinovim uljima na svijetu, kaže gradonačelnik Klaudio Vitasović. 

Dostupno 100 hektara

Na području Vodnjana, poljoprivrednicima je u ovom natječaju na raspolaganju ukupno 99,15 hektara zemljišta za koje ukupna početna zakupnina iznosi 50-ak tisuća kuna. Na području Galižane na natječaju se nudi ukupno 108 hektara zemljišta po ukupnoj početnoj zakupnini od 32.940 kuna, dok se na području Peroja u zakup daje sveukupno nešto više od 4 hektara zemljišta po početnoj zakupnini od ukupno 2.271 kune.

- Nadamo se da će ugovori iz prvog natječaja biti potpisani do kraja tekuće godine kako bi poljoprivrednici što prije mogli početi koristiti predmetno zemljište. Sada smo već objavili i drugi natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta, i nastavit ćemo i dalje intenzivno raditi na dodjeli i stvaranju preduvjeta za korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, kako bi na taj način omogućili daljnji razvoj poljoprivrede na svom području, a svim poljoprivrednicima daljnji rast, poručuje Vitasović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini