BUZETSKA GRADSKA UPRAVA IMA RAZRAĐEN SUSTAV SOCIJALNE SKRBI

Gotovo tri milijuna kuna izdvaja se za socijalnu skrb


Buzetska sredina i dalje spada među socijalno osjetljivije sredine, a zadržavanjem postignutog standarda u socijalnoj skrbi te sufinanciranjem institucionalnih i izvaninstitucionalnih oblika skrbi želi se osigurati kontinuitet socijalnih usluga i sustav skrbi koji uvažava lokalne potrebe. Proračunskim programom javnih potreba u socijalnoj skrbi ove je godine predviđeno oko 2,8 milijuna kuna. Cilj je osigurati pomoć za socijalno najugroženije i najranjivije skupine građana, a njome su obuhvaćene i pojedine kategorije kronično ili teže bolesnih osoba, kao i osobe s invaliditetom.

Domu za starije dva milijuna kuna

Najviše, čak 1,96 milijuna kuna predviđeno je za sufinanciranje djelatnosti Doma za starije od čega od 1,44 milijuna kuna za provedbu institucionalnih oblika skrbi te 519.981 kuna za izvaninstitucionalne oblike, odnosno za program pomoći u kući i organiziranih dnevnih aktivnosti za starije. Sufinanciranjem smještaja u gradskoj ustanovi namjera je poboljšati kvalitetu života starijih osoba, dok socijalne usluge pomoći u kući omogućavaju starijim i nemoćnima da što dulje ostanu u vlastitim kućanstvima.

Kao poticaj demografskim kretanjima za svako novorođeno dijete s buzetskog područja predviđena je jednokratna pomoć za što je u ovogodišnjem proračunu ukupno planirano 130.000 kuna. Za prvo dijete naknada je 2.000 kuna, za drugo, treće i svako sljedeće dijete 2.500 kuna, odnosno za blizance, trojke, četvorke 3.000 kuna po djetetu. Sredstva planirana za program ostale socijalne potrebe u iznosu od 350.000 kuna odobravaju se i raspoređuju sukladno zaključcima Vijeća za socijalnu politiku temeljem gradske Odluke o socijalnoj skrbi. Planirani su i namjenski prihodi Istarske županije od 6.650 kuna za troškove ogrijeva za sedam buzetskih korisnika. Prema prošlogodišnjim podacima iz gradskog proračuna prema Odluci o socijalnoj skrbi pravo na naknadu za troškove stanovanja mjesečno ostvaruje 17 korisnika, a stalnu mjesečnu novčanu pomoć dobiva 35 korisnika. Sufinancirat će se i ostala prava i oblici pomoći među kojima su podmirivanje troškova boravka djece u dječjem vrtiću, troškova obroka i produženog boravka osnovaca, troškova obroka u Domu za starije, pravo na pomoć u kući starijima, pravo na podmirivanje troškova prijevoza, sufinanciranje nabave školskih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava i jednokratne novčane pomoći. Grad Buzet u potpunosti pokriva i troškove nabave prilagođenih udžbenika te nastavnih sredstava učenicima s posebnim obrazovnim potrebama.

Crvenom križu 130 tisuća kuna

Za redovnu djelatnost Gradskog društva Crvenog križa Buzet osigurano je 130.000 kuna. Sa 100.000 kuna što se dodjeljuje udrugama putem javnog natječaja, sufinancirat će se programi i projekti organizacija civilnog društva kojima se zadovoljavaju javne potrebe u socijalnoj skrbi i zaštiti zdravlja građana.

Pročelnica resornog Odjela za opće poslove, društvene djelatnosti i razvojne projekte Elena Grah Ciliga istaknula je kako su od ove godine izravnom dodjelom sredstava ugovorene usluge Poludnevnog boravka Buzet te Sigurne kuće Istra. S iznosom od 50.000 kuna podržava se među ostalim rad Poludnevnog boravka za odrasle osobe Buzet koji djeluje u sklopu Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre. Za zbrinjavanje i smještaj žena žrtava obiteljskog nasilja u Sigurnoj kući Istra i za druge oblike podrške predviđena je 21.000 kuna dok se s 20.000 kuna podržava i Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda Pula kojem je Grad Buzet jedan od osnivača. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater