PAZIN

Gostovanje poznatog fizičara u pazinskim školama i Spomen domu: JE LI VRIJEME ILUZIJA I JESMO LI SAMI U SVEMIRU?

Ivica Puljak (D. JELINEK)

Ivica Puljak (D. JELINEK)


Ivica Puljak poznati je fizičar, redovni profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, član CERN-a u kojem je vodio tim od stotinjak svjetskih znanstvenika koji su pronašli Higgsov bozon

Radioklub Pazin organizira u srijedu u 19 sati javno predavanje "Što (još) ne znamo?" profesora Ivice Puljka u Pazinu u Spomen domu. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane osobe.

Pitanja bez odgovora

Od čega je izgrađen svemir? Kako oplođeno jaje postane ljudsko biće? Kako mozak proizvodi svijest? Je li vrijeme iluzija? Zašto umiremo? Što se dogodilo neandertalcima? Zašto spavamo? Gdje i kada se pojavio život na Zemlji? Jesmo li sami u svemiru? Ovo su samo neka od pitanja na koje moderna znanost (još) ne zna odgovor.

Istovremeno su to vrlo živa područja istraživanja, koristeći znanstvenu metodologiju i modernu tehnologiju. Neke odgovore ćemo vrlo vjerojatno brzo saznati, a neke ćemo ostaviti u naslijeđe generacijama koje dolaze. Kao ljudski rod napravili smo izuzetno veliki napredak u razumijevanju prirode, a mnoga otkrića su još uvijek pred nama. U ovom predavanju dotaknut će se neka od najzanimljivijih pitanja na koja još ne znamo odgovor, kao poticaj za razmišljanje i diskusiju, kaže se u najavi predavanja.

Tko je Ivica Puljak?

Ivica Puljak poznati je fizičar, redovni profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, član CERN-a u kojem je vodio tim od stotinjak svjetskih znanstvenika koji su pronašli Higgsov bozon. Gostujući je profesor na više svjetskih sveučilišta, (ko)autor brojnih znanstvenih i stručnih radova, a uz brojna stručna predavanja u svijetu proteklih je godina održao više od 450 predavanja za djecu, mlade i građane diljem Hrvatske.

Osim ovog predavanja Puljak će istog dana u Dječjem vrtiću "Olga Ban" u 10 sati predavati na temu "Tajni život zvijezda", u 11.15 već je u plavoj dvorani pazinske gimnazije gdje će sedmašima i osmašima govoriti na temu "Priča o svemiru", a u 12.30 slijedi predavanje za treće razrede srednje škole na temu "Budućnost svemira i ljudskog roda" te konačno u 17 slijedi predavanje za srednjoškolce četvrtaše na temu "Priča o svemiru i Higgsovom bozonu".

Suorganizatori gostovanja su Pučko otvoreno učilište Pazin, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin, Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin i Dječji vrtić Olga Ban Pazin. (A. DAGOSTIN)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater