OBLJETNICA

GODIŠNJICA OSNUTKA TALIJANSKOG BATALJUNA "PINO BUDICIN" Delegacija Rovinja položila vijenac na Gojaku, a jedan je pušten u rijeku Dobru

Nikola Medelin i Tajana Ujčić položili su vijenac u Gojaku

I ove je godine polaganjem vijenaca obilježena 76. obljetnica osnivanja Talijanskog bataljuna "Pino Budicin", 4. travnja.

Nikola Medelin, kojemu su oba roditelja bili članovima Talijanskog bataljuna "Pino Budicin", i Tajana Ujčić, v. d. ravnateljice Muzeja Grada Rovinja, u ime Grada Rovinja položili su vijenac iznad sela Gojaka, jugoistočno od Popovog sela kraj Ogulina. Vijenac je položen na mjesto na kojemu se nekada nalazila spomen-ploča na događaj koji se zbio 7. prosinca 1944. godine. Tada su pripadnici I. bataljuna i IV. Talijanskog bataljuna "Pino Budicin", u sastavu Brigade "Vladimir Gortan", vraćajući se s Korduna gdje su preuzeli opremu od Saveznika, nakon prelaska rijeke Dobre, počeli s uspinjanjem uz kanjon, te upali u ustašku zasjedu.

Samo iz "Pina Budicina" poginulo je i nestalo tridesetak mladića, a još je veće gubitke imao I. bataljun. Broj poginulih i nestalih nikada nije utvrđen, ali je sigurno značajan postotak nestalih pripadnika Bataljuna "Pino Budicin", Brigade "Vladimir Gortan", pa i cijele 43. istarske divizije za vrijeme Drugog svjetskog rata, poginulo upravo na ovoj lokaciji. Spomen-ploča nalazila se i u obližnjoj Trošmariji nad Dobrom gdje su pokopani posmrtni ostaci pronađenih istarskih partizana antifašista. Upravo zato što su, osim ovog, i druga stradanja pripadnika bataljuna vezana uz rijeku Dobru, jedan spomen-vijenac je položen u rijeku.

- Mi ovdje nastojimo da naši mladi odrastaju sa znanjem kako su hrvatski i talijanski antifašisti i aktivisti ovog kraja, boreći se pod zvijezdom petokrakom, bili dio svjetske antifašističke koalicije koja je porazila dva najveća zla XX. stoljeća, zla protiv čovječnosti: fašizam i nacizam, izjavio je rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater