KULMINACIJA KRIZE

GLAS ISTRE DOZNAJE: Određene banke i "strateški partner" neprijateljski pokušavaju preuzeti tvrtku Cedar s najmodernijim pogonom za obradu drva u Europi i svijetu! SAMO PREMIJER PLENKOVIĆ TO MOŽE SPRIJEČITI

Kroz niz razgovora s upućenima u slučaj Cedra, koji zasad zbog delikatnosti priče žele ostati anonimni, naš list rekonstruirao je slijed događa tijekom kojih je ta tvrtka, preko kontinuiranog pritiska nekih osoba iz HBOR-a i komercijalnih banaka, trebala dobiti odabranog "strateškog partnera". Cilj je dosadašnjeg vlasnika izbaciti iz igre i preuzeti njegovu poziciju

| Autor: Jurica Körbler
(Cropix)

(Cropix)


Priča zvuči nevjerojatno, ali je u potpunosti istinita: najmodernijem pogonu za obradu tvrdog drveta u Europi, čiji je 100-postotni vlasnik privatna tvrtka Cedar koja se ovim poslom bavi punih 30 godina, 13. srpnja prijeti održavanje ročišta za utvrđivanje stečajnih uvjeta. Tvrtka je, znači, korak do otvaranja stečaja, što pak odgovara, i u tom grmu leži zec i suština ove priče, određenim interesnim skupinama umreženim preko nekih banaka i, nije isključeno, dijela HBOR-a.

Te su strukture, pema nama dostupnim informacijama, spremne da za male novce i kroz komplicirane, ali već dobrim dijelom razotkrivene manipulacije, odabranom "strateškom partneru" omoguće da dođe do izuzetno vrijedne imovine i tehnološki visoko razvijenog pogona.

Tvrtka Cedar u Vrbovskom je, naime, vlasnik velikog drvoprerađivačkog pogona, koji je u nekoliko navrata posjetio i sam premijer Andrej Plenković. Ono što je tamo vidio nazvao je "sjajnim konceptom za Gorski kotar jer jamči ljudima posao, generira rast i realizira izvoz“.

No u nekoliko zadnjih mjeseci kriza u pogonu za obradu tvrdog drva kulminirala je do točke nakon koje se kroz mogući stečaj planira njeno neprincipijelno, neprijateljsko, nemoralno i zakonski i više nego sumnjivo preuzimanje po unaprijed pripremljenom scenariju. Već sada je, naime, u visokom postotku sigurnosti poznato tko je taj "strateški partner" koji bi, navodno suportiran od HBOR-a i određenih banaka, a sve potpomognuto angažmanom nekih političara i posebno jednog bivšeg ministra, trebao preuzeti imovinu i lukrativne poslove tvrtke Cedar.

Stručnjaci u ovoj branši uvjeravaju nas da pogona poput onih Cedra u Vrbovskom bez pretjerivanja ne da nema u Europi, nego ni u cijelom svijetu. Kako bi se cjelokupni tehnološki proces zaokružio Cedar je planirao u zadnjoj fazi izgraditi modrenu pilanu, budući je staru već zatvorio. Nekako u to vrijeme priča je kliznula u krivom smjeru…

O snazi i potencijalu Cedra, zbog čega su uostalom oko na njega bacile interesne grupe, dovoljno govore brojke: u jednom trenutku u cijelom sustavu bilo je i do 450 zaposlenih, a nakon završetka pilane i zatvaranja investicijskog ciklusa očekuje se godišnji prihod između 500 i 700 milijuna kuna te golemi profit. Sva proizvodnja, inače, ide u - izvoz!

Kroz niz razgovora s upućenima u slučaj Cedra, koji zasad zbog delikatnosti priče žele ostati anonimni, naš list rekonstruirao je slijed događa tijekom kojih bi ta tvrtka, preko kontinuiranog pritiska nekih osoba iz HBOR-a i komercijalnih banaka, trebala dobiti odabranog „strateškog partnera“. Cilj je, tvrdi se u dobro obavještenim krugovima, dosadašnjeg vlasnika izbaciti iz igre i preuzeti njegovu poziciju. Jedan od naših izvora, do detalja upoznat sa svim aspektima programirane krize u ovoj drvoprerađivačkoj tvrtki, uvjeren je da samo jedna osoba može ovo riješiti.

"Premijer Plenković je odavno shvatio važnost Cedra, kao i sličnih gospodarskih subjekata koji zapošljavaju domaću radnu snagu, plaćaju poreze i još se bave izvozom. Takve tvrtke su okosnica razvoja bez kojeg nema ni stabilne države ni stabilne vlasti ni stabilnog proračuna. Koliko znam, premijer načelnu informaciju o ovoj situaciji već ima. Isto kao što ima i pošten pristup te sigurno neće dozvoliti da netko iz sjene i pod krinkom države, HBOR-a i banaka doslovno otima vlasništvo donedavno uspješne privatne tvrtke koja je pala u nemilost određene interesne skupine“, kaže naš sugovornik.

Tvrdi i kako je problem vlasnika tvrtke Cedar Darka Prodana činjenica da on nema klasičnog političkog pokrovitelja koji će u tamnim zakucima državnih i bankarskih institucija lobirati za njegovu drvoprerađivačku djelatnost. S druge strane, u sređenoj državi to bi svakom poduzetniku trebala biti prednost. Naš izvor kaže, nadalje, da su oni koji stoje iza svega, s polugama moći među ostalim i kroz HBOR, Cedar namjernim odugovlačenjem rješavanja njegovih odnosa s bankama i dobivanjem kredita doveli u situaciju da više nema vremena i manevarskog prostora za izvlačenje iz njihovih ralja.

Iako to nekome možda zvuči nategnuto, činjenice govore u prilog tezi da je doista moguće kako unutar HBOR-a postoje pojedinci koji opstruiraju projekt Cedrovog privođenja kraju investicijskog ciklusa koji ga pozicionira na sam svjetski vrh. Isto tako može zvučati čudno, ali činjenice govore da je HBOR punih 11 mjeseci pripremao najobičniji ugovor o kreditiranju Cedra.

Kroz to vrijeme, ponovimo, Cedar je, očito programirano, tonuo iscrpljujući svoje zadnje rezerve na plaćanje zaposlenika i povećanih troškova. Netko to sada, međutim, treba presjeći, zaustaviti spiralu loših događaja i naložiti da se sve u najkraćem roku i u okviru zakona preispita, odgodi otvaranje stečaja i kroz ljetnih mjesec dana dovede u red", kaže isti izvor.

"Jedino Plenković to može", zaključio je.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini