REPORTAŽA IZ TVORNICE CEDAR

Tvornicu koja opskrbljuje velike svjetske proizvođače namještaja i u kojoj bi roboti zamijenili težak fizički rad, SPASITI MOŽE SAMO PREMIJER PLENKOVIĆ

| Autor: Robert FRANK


Oni koji odlučuju o sudbini najveće, najmodernije i najkompletnije pilane za obradu bukove građe u svijetu, hrvatske tvrtke Cedar s pogonima u Vrbovskom u Gorskom kotaru, kao da nisu svjesni težine svojih propusta i posljedica. Ukoliko se, naime, sljedećeg utorka na Trgovačkom sudu u Rijeci proglasi stečaj Cedra, otvorit će se Pandorina kutija iz koje će izaći brojne malverzacije čiji je cilj da se tu tvrtku eliminira iz drvoprerađivačkog posla u kojem je najuspješnija u Hrvatskoj i snažno prisutna na svjetskoj karti.

Nema sumnje da će se u slučaju stečaja dovesti u pitanje pokretanje zaustavljene proizvodnje, a dodatno će se zakomplicirati i situacija s potencijalnim uvođenjem u priču oko Cedra nekog "strateškog partnera" čiji planovi nisu vezani za dobrobit ovog kraja, radnika, države i samog biznisa.

(Snimio Robert Frank)

Apsurdnost situacije je u tome što je sudbina Cedra, koji prvi u svijetu ima cjelovito riješenu preradu bukve na jednom mjestu, u rukama onih koji su ga u nju i doveli - problematičnog HBOR-a. Hrvatska banka za obnovu i razvoj u jednom je trenutku Cedru kao investitoru odobrila zadnju kreditnu liniju nužnu za završavanje cjelokupnog tehnološkog procesa, a onda se, iz nepoznatih i nikad argumentiranih razloga, povukla iz cijele priče.

No ostali su repovi i neizbježan teret odgovornosti HBOR-a. U situaciji u kojoj je Cedar kroz poslovanje i u kratkom roku vratio 400 milijuna uloženih kuna, HBOR nije imao nikakav razlog za sumnju u kvalitetu plasmana kredita. Priča je eskalirala kad Cedar do puno manjeg iznosa, koji mu je potreban za cjelovito tehnološko zatvaranje procesa, preko HBOR-a nikako nije uspio doći.

(Snimio Robert Frank)

Zbog inertnosti, nezainteresiranosti i manipulacije dijela HBOR-a, povezanog s određenim bankarskim lobijem i interesnim skupinama, može se prilično precizno nagađati da se najveći hrvatski drvoprerađivač potencijalno želi izručiti hrvatskim spekulantima s ciljem njegove preprodaje stranim ulagačima, neovisno da li se radi o kineskim ili nekim drugima. Istodobno nije nevažan podatak da je Cedar najveći opskrbljivač Kine i Indije kvalitetnom bukovom građom te da je tamo prepoznat kao brend koji svoje proizvode bez problema prodaje po višim cijenama od njemačkih isporučitelja zahvaljujući kvaliteti, načinu obrade i povjerenju koje prema toj tvrtki postoji na najvećim svjetskim tržištima. Drvom koje se u Vrbovskom prerađuje u njegovim pogonima, Cedar namiruje velike svjetske proizvođače namještaja.

Nepunih desetak dana uoči konačnog raspleta situacije oko Cedra, otišli smo u njegovu pilanu u Gorskom kotaru, na licu mjesta provjeriti u kojem je ona stanju, kakvi su joj kapaciteti i potencijali. Golemi pogon u Vrbovskom, koji se sveukupno prostire možda i na 200 tisuća četvornih metara, izgleda impresivno. Smješten je u kotlinu kojom potpuno dominira. Uz njega protječe Dobra. Odmah iznad je kontejnerski terminal naslonjen na prugu kojom se drvo transportira na brodove.

Uz njega je izgrađen skladišni prostor s boksovima ukupne veličine oko 4000 četvornih metara. Prolazimo kroz novu sortirnicu veličine nogometnog igrališta. Ispod visokih betonskih stupova i krova postavljena je stometarska, najmodernija i potpuno nova proizvodna linija njemačkog proizvođača Mohringera. Ironija sudbine je da dosad nije proradila. Samo testno, kad je pokazala što se s njom može. Ovakve, kažu nam upućeni, u svijetu nema. Na nju je naslonjen pogon za prorez.

Odnosno, napravljena je betonska konstrukcija velike visine u koju se mora umetnuti pilanski pogon gdje će se obavljati klasično rezanje drvne građe. Na neki način to je srce cijelog drvoprerađivačkog pogona.

(Snimio Robert Frank)

Isplanirano je da se cijeli proces u pilani odvija automatizirano i robotizirano. Kao i u paketirnici, i ovdje je planirano da kamere određuju klasu i dimenziju bukovog drva te ga onda razvrstavaju, pakiraju, ili s njime rade nešto drugo vezano za proizvodni proces. Ovdje je sve povezano, jedan dio linije se naslanja na drugi. Slažu se kao lego kockice, utori se moraju savršeno poklapati. U ovoj pilani proces i tehnologija su zamišljeni te dobrim dijelom već i postavljeni tako da se eliminira težak fizički rad. Aspekt sigurnosti je jedan od prioriteta. Radnici više neće lomiti leđa i gubiti prste pod teretom i do 150 kilograma teških dasaka koje su neminovno morale proći preko njihovih ruku. Umjesto njih, to bi u najbližoj perspektivi trebali obavljati roboti, dok će odškolovani radnici upravljati procesom i nadzirati ga sa sigurne udaljenosti. Kamere će snimati daske, prepoznavati ključne parametre i slati ih u pripadajući boks. Visoko automatizirani i efikasni procesi, s optimalno 200 zaposlenika osposobljenih za rad u najmodernijem svjetskom pogonu, jedina su garancija da će bukova građa iz hrvatskih šuma svoj put pronaći na svjetskim tržištima. Za potpuni završetak svih proizvodnih linija potrebno je dostaviti i postaviti opremu koja će stati u 160 velikih kamiona! Znači, dobar dio opreme je već montiran, a dio čeka na transport, isporuku i ugradnju.

(Snimio Robert Frank)

Kad se u ovom trenutku 80-postotna izgrađenost i dovršenost pilane postavljene na najmodernijoj tehnologiji podigne na 100 posto, Cedar će na godišnjoj razini, zahvaljujući već dulje vrijeme izborenoj poziciji na najkompetitivnijem svjetskom tržištu Indije, Kine, Vijetnama i Južne Koreje, ostvarivati prihode i do milijarde kuna! K tome, sav proizvodni asortiman ide u izvoz!

Pokretanje pune proizvodnje moglo bi se postići u roku od otprilike šest mjeseci, ali samo uz kooperativnost trenutno nedobronamjernog HBOR-a i dosad uvijek pozitivno angažiranog premijera Andreja Plenkovića koji je znao prepoznati trenutak kad i kako presjeći kritične situacije. Dođe li do takvog, nužno brzog razvoja situacije, u kojoj će HBOR odraditi svoj dio kreditiranja Cedra, nema ni najmanje sumnje da će ta tvrtka bez problema servisirati svoje obveze prema kreditorima, državi i lokalnoj zajednici. Značaj tvrtke za Gorski kotar je nemjerljiv. Posebno za samo Vrbovsko koje s Cedrom nije isto kao i bez njega. Depopulacija s ovog područja najviše je potaknuta izostankom stabilnog posla i neizvjesnosti isplate plaća. Dok je bio u punoj radnoj funkciji, bez obzira što je proizvodio na staroj tehnologiji, Cedar je svojim zaposlenicima garantirao sigurnost. U međuvremenu, nastala kriza oko tvrtke odrazila se i na Vrbovsko. Gradić je u subotu oko podneva bio sablasno prazan.

(Snimio Robert Frank)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini