JUTROS IZNAD PJEŠČANE UVALE

FOTO / Ako želiš dugu, moraš trpjeti kišu... prirodna pojava o kojoj su istkane brojne legende

| Autor: Enes SEFERAGIĆ-ENKI


Jutros je na nebu iznad Pješčane uvale pojavila se duga - prirodna pojava koja svakog promatrača namami da pogled uperi ka nebu.

O ovoj lijepoj prirodnoj pojavi u povijesti su zabilježena mnoga kazivanja i vjerovanja, a slavna Dolly Parton svojedobno je rekla: "Kako ja vidim, ako želiš dugu, moraš trpjeti kišu".

A Bog je rekao: "Ovo je znak saveza koji sklapam između sebe i vas i svakog živog stvorenja s vama, savez za sve generacije koje dolaze: Ja sam svoju dugu stavio u oblake i to će biti znak savez između mene i zemlje".

Narodna izreka kaže da "poslije kiše uvijek dolazi sunce", ali se jednako tako može reći da se poslije kiše često pojavljuje duga. Duga je sa svojim sjajnim spektrom boja simbol promjene općenito, a i bukvalno je znak da je kiša stala ili jenjava, oblaci su se razderali, a kroz kišne kapi se, u sjajnom luku prelama sunčeva svjetlost u svim bojama spektra od crvene na vanjskom luku do plave ili ljubičaste na unutrašnjem luku.

Duga nije optička varka, ali jest optička pojava koja izaziva pravo ushićenje kada se pojavi. Uglavnom, ljudi je vole jer lijepa je za vidjeti. U djetinjstvu su svi čuli za vjerovanje da prolaskom ispod duge dječak može postati djevojčica i obratno.

Duga je starim Rimljanima bila znak boga Sunca, indijanska plemena su vjerovala da je ona most između života i smrti, a u irskim legendama vilenjaci ostavljaju ćupove za novac na početak duge, da osiguraju obilje.

Koliko god čarobno i bajkovito, pa čak i nezemaljski duga izgledala ipak se stvara i nastaje po strogim zakonima fizike i sve je objašnjivo. Proučavanje duge je započeo Rene Descartes u 16. stoljeću, njome se bavio i Isaac Newton, no znanstvene spoznaje o dugi su zaokružili engleski austrijski meteorolog Josef Maria Pertner i astronom George Biddell Airy.

(Snimio Enes Seferagić Enki)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom