Na farmi je 20 krava koje pase na otvorenom (E. VELAN)
Obitelj Leonardelli iz Galižane je proizvodna obiteljska zajednica. Na njihovom imanju dominira farma s dvadeset krava (matafunke) koje dnevno daju preko 400 litara mlijeka. S obzirom da imaju i petnaestak ovaca spravljaju i miješani sir od kravljeg i ovčjeg mlijeka koji je izuzetno ukusan, pravljen po starom istarskom receptu. Godinu dana star, osušen kravlji sir podsjeća na talijanski grana padano, izuzetan je za ribanje. Svako drugo jutro veća količina mlijeka prodaje se sirani Vesna u Loboriki.
Na farmi rade braća Oscar, Gildo i Marino Leonardelli te mladi Roberto, Oscarov sin. Sve je čisto i uredno. Visok zid složenih bala sijena potvrđuje da je stočna hrana za zimu osigurana, pokraj sjena velika hrpa cuki. Marino mi pokazuje štalu za svinje, bijele su kao snijeg jer je štala čista. Kad nekome kažeš da je prljav kao svinja, vrijeđaš svinju i zanemaruješ okolinu, rekli bi Francuzi milje ili stil života u kojem je dotični odrastao. Istarski pršut je dobar jer se svinje goje kuhanom hranom, to je temelj tradicije i kvalitete, a hranu za svinje treba proizvoditi, nužno je potrošiti energent i vrijeme za kuhanje. U protivnom ne preostaje ti ništa drugo nego uvoz.
Na prostranom terenu koji se širi iza farme, krave izlaze iz štale rano ujutro i vraćaju se pri zalasku sunca. Ljeti životinje slijede drugi tempo, danju su u štali a čim u predvečer vrućina popusti izlaze u "noćni život". Braća Leonardelli objašnjavaju da im život na otvorenom godi, proizvodni vijek se produžuje: njihove krave dostižu i preko 12 godina radnog staža. Nakon kratkog vremena, tjedan dana, telci u višku se prodaju, farma je koncentrirana na mlijeko i na mliječne proizvode. Svaka krava daje dnevno i do 30 litara mlijeka. Puno daje i puno troši. Obitelj obrađuje oko šezdeset hektara zemlje, nešto je zemlje u njihovom vlasništvu, veći su dio preuzeli od sumještana, a manji dio je vlasništvo države. Oranje, gnojidba, sijanje, kosidba, cijela je godina popunjena radom.
Uz mlijeko proizvode i maslinovo ulje, imaju tri maslinika s ukupno tristo maslina. Proizvodnja ulja je pod kontrolom, drže se na količini od oko tristo litara godišnje, jer kažu da je prodaja problematična. Količina proizvedenog ulja u Istri iz godine u godinu povećava. To je njihov kut gledanja na tržište: da bi ograničili proizvodnju svake se godine dio maslina očisti do temelja i tako stabla dvije godine odmaraju, obnavljaju se i osnažuju.
Čuvanje krava i farme povjereno je nerazdvojnom paru hrvatskih ovčara. Dok sam snimao farmu mali Max bio mi je stalno za petama, nije me puštao s vida. Tvoj je, s obzirom da si hrvatski novinar čuva te, rekao mi je Marino. Max je crn kao sam vrag. Boja je utisnuta u genetski kod, kao i pamet. To je hrvatska autohtona pasmina i potiče od pasa koje su Hrvati doveli sobom migrirajući u ove krajeve. Čitam da su vrlo inteligentni, sa snažnom potrebom za ljudskim društvom. Posjeduju dobro razvijeni ovčarski nagon i izvrsni su psi čuvari. Max je promatrao moje pokrete s vrha bale sijena. Komande dobiva na starom galižanskom istrijotskom dijalektu koji potječe od govorne varijante latinskog jezika.
(Elio VELAN)