NAJNOVIJENovi direktor Turističke zajednice o planovima i prioritetima najturističkije općine u Hrvatskoj

Enco Crnobori: MEDULIN NE SMIJE IZGLEDATI KAO VAROŠ! Moramo postati destinacija s četiri zvjezdice

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Ja sam zadovoljan. Biti prva općina u Hrvatskoj po broju noćenja je ponos, obaveza i velika odgovornost. Turizam se u Medulinu dogodio davnih godina i on najviše ovisi o našim ljudima. Naši su ljudi veliki radnici i dobri domaćini i zato smo tu gdje jesmo!, kaže Crnobori, čiji su prioriteti dvije nove biciklističke staze, nulta tolerancija za rad na crno, uređenje plaža, ali i uvođenje reda među trgovcima i ugostiteljima

 

Nakon punih 25 godina Enco Crnobori naslijedio je direktora medulinske Turističke zajednice Aldu Dobrovca. U stolicu direktora sjeo je dok se sezona već zahuktala, a nakon silnih peripetija oko natječaja za tu vrlo primamljivu i odgovornu funkciju, Crnobori je prvog dana lipnja preuzeo kormilo najuturističkije općine u Hrvatskoj. S pozicije direktora TZ-a, u svom prvom intervjuu za Glas Istre u kojem je predstavio neke od ključnih smjernica razvoja medulinskog turizma, kao i prioritete u mandatu, Crnobori otkriva svoju viziju Medulina kao jedne od vodećih turističkih destinacija.

Nisam stranac

- Preuzeli ste drugu najvažniju funkciju u Općini nakon što ste godinama vodili medulinsko komunalno poduzeće. Jeste li brzo pohvatali konce?

- Moram priznati da sam se vrlo brzo snašao i da to nije bio nikakav problem. Involviran sam u rad Turističke zajednice već dugi niz godina, točnije od davne 1994., kada sam izabran u Skupštinu. Ne, nisam stranac u turizmu, a i moja obitelj se više od 35 godina bavi turizmom i znam kako stvari funkcioniraju. Znam što gosti žele i da ih morate privući nečim što će im ostati u sjećanju. Recimo, ponuditi ih čašom domaćeg vina, pršutom, reći im gdje da pojedu dobru ribu, odvesti ih barkom na kupanje. Sve je to bitno, možda i najbitnije turistima koji će vas onda pamtiti kao dobrog domaćina i vratiti se.

- Što ste prvo krenuli raditi?

- Važno mi je bilo upoznati novi tim, razgovarati s ljudima s kojima ću dnevno surađivati i koji su vrlo bitni u kreiranju i provođenju smjernica Turističke zajednice. Želio sam čuti njihovo mišljenje i prijedloge. Ne bi li još bolje unaprijedili naš rad, uveo sam tjedne kolegije na kojima raspravljamo o svemu što treba raditi, eventualnim problemima, kako ih što bolje riješiti. Odmah u startu proučio sam sve moguće zakone i pravilnike, reprogramirao sam sve kredite koji su sada po nižim kamatnim stopama. Kao prvi čovjek TZ-a prisutan sam na svim manifestacijama koje se održavaju u mjestu jer to mi je dužnost i obaveza. Jednostavno morate biti sveprisutni i kretati se među ljudima da biste kvalitetno mogli raditi ovaj posao.

- Jeste li razgovarali s ljudima koji aktivno sudjeluju u kreiranju medulinskog turizma?

- Da, obavio sam razgovore sa svim predstavnicima turističkog sektora jer želim čuti s kojim se sve problemima susreću i kako TZ može pomoći. Primjerice, ugostitelje najviše muči slaba platežna moć gostiju. Velik broj se na to žali. Činjenica je da se i naši ugostitelji trebaju truditi i više raditi na podizanju kvalitete. Oni koji ulažu maksimum u izgled restorana, poslugu i samu gastro ponudu, nemaju razloga za brigu. Problem je definitivno nedostatak radne snage. Važan sastanak imao sam i s predstavnicima Državnog inspektorata i carine jer nulta stopa tolerancije rada na crno je moto kojim se vodim na ovom poslu.

- Koji su vam prioriteti u radu?

- Prije svega treba izraditi novi Strateški plan razvoja turizma za razdoblje od 2020. do 2025. godine budući da je sadašnji istekao. U taj će dokument biti uvršteni i akcijski planovi za svaku godinu da bismo imali zadane okvire i na godišnjoj razini odradili ono što smo zacrtali. Znači, ne želimo nešto samo staviti na papir i zadovoljiti formu, već direktnim akcijskim planovima razvijati destinaciju.

Biciklom po Kamenjaku

- Vrlo važno je na višu razinu dignuti komunikaciju između Općine, Istarske županije i Ministarstva turizma, a u sve se trebaju snažnije uključiti gospodarstvenici koji imaju iskustva i znaju što treba mijenjati. Otvoreni smo za sugestije i svima nam je u interesu održiv razvoj Medulina koji mora imati sve preduvjete da bi i dalje mogao funkcionirati kao jedno od najpopularnijih odredišta.

- Nije li Medulin dosegnuo svoj maksimum, koliko još ima prostora za dolazak novih gostiju?

- U pravu ste. Mi u srpnju i kolovozu više nemamo što tražiti. Dosegli smo top! Sada se ozbiljno trebamo uloviti u koštac s nekim novim dodatnim sadržajima i ponudom kojima bismo još snažnije privlačili goste u pred i posezoni. A tu imamo puno prostora. Orijentirani smo na obiteljski i sportski turizam, a ja bih volio da se brendiramo i kao bike i kulturna destinacija.

- Na koji način?

- Ove smo godine otvorili Arheološki park Vižulu koji treba uvrstiti na mapu kulturne ponude Europe. Gosti moraju doći i zbog Vižule, kako bi doživjeli dašak Rima, upoznali se s poviješću i uvjerili se da imamo dugu i bogatu tradiciju. Dakle, Vižulu želimo brendirati i to je možda jedan od jačih asova u rukavu koje imamo. Da bismo jačali dolaske izvan sezone, nužno je privući goste koji dolaze zbog Kamenjaka i voze se biciklima.

- Želite bicikliste, a nemate biciklističkih staza?

- Intenzivno radimo na dva vrlo važna projekta. Želimo izgraditi biciklističku stazu od Medulina do Pule. S obzirom da se radi o županijskoj cesti, zatražili smo da se prometnica od Pelićeti do Medulina proglasi državnom da bismo lakše mogli pripremati svu potrebnu dokumentaciju i projekt kandidirati na neki od europskih fondova. To nam je definitivno jedan od strateških ciljeva, a nadam se da će ta staza biti izgrađena za dvije do četiri sezone. Možda je još važnija prometnica Premantura-Pula, gdje također planiramo izgraditi novu biciklističku stazu. Realizacijom tih projekata Medulin može biti prepoznat kao destinacija cikloturizma.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam