NAJNOVIJEPOTPISAN SPORAZUM O PROVOĐENJU PROJEKTA POMOĆ U KUĆI

DOMAĆICE CRVENOG KRIŽA NA TERENU Pomoć u kući omogućena za 48 starijih osoba

(N. LAZAREVIĆ)

Za sada su zaposlene dvije gerontodomaćice i jedna voditeljica programa. Iduće godine, nadaju se, povećat će se broj zaposlenih i korisnika, jer potrebe su velike * Ne biste vjerovali u kakve sve kuće ulaze gerontodomaćice i s čime se sve susreću. Zajedno s udrugama i volonterima jednoj obitelji s područja Barbana oličili smo zidove i dovezli peć, jer su bili bez ikakvog grijanja, kaže Jasna Vekić

Vremešni Mato i Kata iz Barbarige te Radmila iz Medulina, troje su od ukupno 48 korisnika s područja općina Puljštine koje od nedavno obilaze gerontodomaćice Crvenog križa. Pomažu im u kućanskim i ostalim poslovima koje ne mogu obaviti sami. Riječ je o pilot projektu pomoć u kući koji je započeo 1. listopada i putem njega skrbi se o starim i bolesnim ljudima koji nemaju nikoga u blizini, a takvih je izgleda sve više.

Projekt je DANAS u sjedištu Županije predstavio istarski župan Valter Flego zajedno s Jasnom Vekić ravnateljicom pulskog Crvenog križa koji provodi aktivnosti na terenu koje se financiraju iz općinskih i županijskog proračuna. Konkretno ove godine županije sudjeluje u projektu s iznosom od 40 tisuća kuna, a naredne planira izdvojiti 120 tisuća. Općine na čijem se području program provodi sudjeluju ukupno s 32.000 kuna.

Svi osim Fažane

Upravo je danas u sjedištu županije i potpisan sporazum o zajedničkom provođenju Projekta pomoći u kući i razvoju usluga u zajednici za starije. Potpisnici su županija i predstavnici grada Vodnjana, općina Medulin, Ližnjan, Svetvinčenat, Barban i Marčana, odnosno svih općina s područja bivše općine Pula osim Fažane koja se izjasnila da nema potreba za takvim uslugama.

- Ovo je sjajan program izvaninstitucionalne skrbi za starije osobe, rekao je tom prilikom župan Flego. Sličan je program započeo Buzet još 2007. godine i pokazao se jako potrebnim, naglasio je on i nastavio. Ovo je testna faza projekta koji će se, uvjeren je, uspješno nastaviti i dalje.

Zamjenica župana Sandra Čakić Kuhar nada se da će sličnu uslugu u dogledno vrijeme imati na području cijele Istre. Do sada je pomoć u kući razvijena na Pazinštini, Labinštini i Buzeštini. "Pomoć u kući osigurava ostanak starijih osoba u njihovom domu što je dulje moguće umjesto smještaja u instituciju," naglasila je ona. Upravo je takav oblik socijalne skrbi često želja samih korisnika, a ujedno jeftiniji je za zajednicu. Mjesta u domovima za starije katastrofalno je malo, pa se tako u Puli čeka na krevet osam i više godina.

Općine su zajedno sa županijom složne da je ovakva usluga potrebna, pa smatraju da projekt neće biti "plesala je jedno ljeto". Održivost se namjerava realizirati apliciranjem na natječaje Socijalnog fonda EU i u suradnji s resornim ministarstvom. Puno su veće šanse za pristup europskom novcu u slučaju kada je program već započeo, nego li kada se kreće od nule.

Za sada su na projektu zaposlene dvije gerontodomaćice i jedna voditeljica programa. Iduće godine, nadaju se, povećat će se broj zaposlenih i korisnika, jer potrebe su velike. (Jasna ORLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike