ISTRIANA

DODJELA NAGRADA NAJUSPJEŠNIJIM POJEDINCIMA IZ ŠEST ZNAČAJNIH PODRUČJA ŽIVOTA ISTRE U petak svečano proglašenje ovogodišnjih laureata

Osim slušatelja Radio Pule, glasovali su i gradonačelnici, načelnici Istarske županije, gospodarstvenici, zdravstveni, kulturni, sportski djelatnici, medijski djelatnici, a to je bilo moguće učiniti i putem Facebook stranice Radio Pule, medijskog pokrovitelja ovog projekta

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Arhiva (Snimio Milivoj Mijošek)

Arhiva (Snimio Milivoj Mijošek)


Nagrada Istriana i ove će se godine dodijeliti najuspješnijim pojedincima iz područja kulture, glazbe, zdravstva, znanosti i obrazovanja, gospodarstva i sporta. Svečana dodjela bit će u petak, 17. prosinca u pulskom kinu Valli s početkom u 13 sati. Osim slušatelja Radio Pule, glasovali su i gradonačelnici, načelnici Istarske županije, gospodarstvenici, zdravstveni, kulturni, sportski djelatnici, medijski djelatnici, a to je bilo moguće učiniti i putem Facebook stranice Radio Pule, medijskog pokrovitelja ovog projekta.

Gospodarstvenici

O svakom laureatu, kojem će pripasti statua Istriana, rad akademskog kipara Erosa Čakića i njegova grafika, bit će snimljen poseban video-clip - zapis koji će biti prikazan na svečanosti dodjele nagrade. Pokrovitelj manifestacije je Istarska županija uz podršku svih istarskih gradova, a generalni sponzor je Istarska kreditna banka Umag. Inicijator je novinar Hine Daniel Sponza.

U kategoriji Gospodarstvo imenovani su Milena Mičić vlasnica, osnivačica i direktorica tvrtke Aquarium Pula d.o.o. Svojom neiscrpnom energijom i trudom kao oceanologinja i morska biologinja, pokrenula je uspješan poduzetnički pothvat - projekt akvarijskog postava putem kojeg se provodi i promovira poseban vid turizma, zaštita prirode i revitalizacija kulturno-povijesne baštine, te edukacija. Drugi kandidat u istoj kategoriji je Carel Adriatic d.o.o. Labin. Prema ostvarenim rezultatima poslovanja u 2020. godini, ali i ovoj godini, ovo trgovačko društvo jedno je od najuspješnijih trgovačkih društava.

U kategoriji Znanost i obrazovanje imenovane su tri vrijedne djelatnice. Davorka Parmač, ravnateljica Osnovne škole Rivarela Novigrad od 1996. godine. Godine 2010. imenovana je predsjednicom Državnog povjerenstva Škole stvaralaštva Novigradsko proljeće te od 2009. godine članica je nadzornog odbora Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola. Druga kandidatkinja je Dijana Majstorović, magistrica sestrinstva, viša predavačica na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Od 2012. do 2017. godine bila je glavna medicinska sestra i voditeljica odjela zdravstvene brige i njege Doma za starije osobe u Raši. I treća u konkurenciji za ovu nagradu je dr. sc. Lina Pliško, redovita profesorica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, sadašnja dekanica Filozofskog fakulteta. Cijeli svoj radni vijek bavi se istraživanjem istarskih govora te jezične povijesti Istre, a promiče kulturne i povijesne vrijednosti svog zavičaja.

Kategorija Zdravstvo

U kategoriji Zdravstvo nominirani su liječnica epidemiologinja Jasna Valić, farmaceutkinja Emanuela Franko Dujmović, liječnik Daniel Ferlin i mikrobiologinja Lorena Lazarić Stefanović. Jasna Valić, dr.med., spec epidemiologije, voditeljica je Službe za epidemiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije. U radnom vijeku vodila je Centar za savjetovanje i testiranje na HIV. Važnost epidemiologije kao preventivne grane medicine, posebno je došla do izražaja u ove dvije zadnje pandemijske godine tijekom kojih, u suradnji sa svojim kolegama, ulaže velike napore u suzbijanju i kontroli epidemije. Član je Stožera Istarske županije te svakodnevno organizira provedbu protuepidemijskih mjera. Sudjeluje u organizaciji cijepljenja protiv COVID-19 te u medijskoj promociji važnosti provedbe cijepljenja.

Emanuela Franko Dujmović, mag. pharm. ljekarna Novigrad. Uz svoj redovni rad u ljekarni, u svoje slobodno vrijeme uključuje se dobrovoljno u razne aktivnosti i suradnju s OŠ Joakima Rakovca Sv. Lovreč Pazenatički. Daniel Ferlin dr. med., specijalist obiteljske medicine, voditelj je Ispostave Umag, Istarskih domova zdravlja. Zbog svojih stručnih i ljudskih kvaliteta dr. Ferlin je omiljen kod svojih pacijenata i cijenjen i poštovan od kolega u Istri i diljem Hrvatske. On je jedan od onih obiteljskih doktora koji ne žele samo ispunjavati uputnice, već smatraju da je uloga obiteljskog doktora liječiti i izliječiti, a ne slati na liječenje. Lorena Lazarić Stefanović dr. med., specijalistica je mikrobiologije koja je inicijalno radila u Zavodu za javno zdravstvo, a zadnjih šest godina u Općoj bolnici Pula. Njezinim dolaskom značajno je unaprijeđen rad u OB Pula u području mikrobiologije, odnosno u kontroli bolničkih infekcija. Provodi cijepljenje zdravstvenih djelatnika OB Pula i pacijenata na kroničnom programu hemodijalize.

Dva sportaša

U kategoriji Sport nominirani su Danial Temim, koji je već 15 godina trener paraolimpijke Mikele Ristoski s kojom je ostvario sve njene najveće međunarodne uspjehe, te Ria Vojković, članica Boćarskog kluba Labin. U 2021. osvojila je zlatnu medalju u mješovitim parovima, srebrnu medalju u šafetnom izbijanju i brončanu medalju u mješovitim štafetama na svjetskim prvenstvima.

U kategoriji Kultura nominirani su Matija Debeljuh, Robert Pauletta i posthumno Drago Orlić. Matija Debeljuh nominiran je za režiju kazališne predstave "Sliparija". Interdisciplinarnim i inovativnim pristupom režiji kojom je tematizirajući strahove i predrasude suvremenim autorskim izričajem približio književno - dramski tekst današnjoj kazališnoj publici te je time omogućio glumačku kreativnost u interpretaciji i jedinstvo vizualnog i govornog u predstavi. Drago Orlić posthumno je imenovan za zbirku pjesama "Kreont". Ova "pjesmarica o ljubavnom trokutu na relaciji Kreont - Antigona - Sofoklo", kako ju je opisao sam autor, upečatljivo objedinjuje Orlićeve poetske opsesije: groteskni humor, erotsku ljubav, istarski zavičaj i društveni angažman. Jedan od istaknutijih istarskih vizualnih umjetnika Robert Pauletta imenovan je za samostalnu izložbu nazvanu "Luna di piombo". Izložba je u ovom kontekstu podsjetnik na umjetnikov izniman, originalan i konstantan doprinos likovnosti na ovim prostorima.

U kategoriji Glazba imenovani su Miron Hauser, Elda Krajcar Percan i Goran Kauzlarić Griff. Miron Hauser trombonist je skladatelj i dirigent. Od 2004. do 2012. bio je stalni član HGM jazz orkestra u sklopu kojeg ostvaruje suradnje s najeminentnijim glazbenicima svjetske jazz scene. Od 2011. do 2016. bio je stalni član popularnog hrvatskog pop sastava Jinx, surađivao je s nizom hrvatskih pop glazbenika. Stalni je član jazz orkestra HRT-a od 2011. godine. Dobitnik je nagrade Status Hrvatske glazbene unije u 2020. u kategoriji Jazz glazba - trombon, što mu je već četvrta takva nagrada. Elda Krajcar Percan diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, i to dvaput: na prvom odsjeku studij glazbene teorije s diplomskim radom u kojem se bavila sonatnim oblikom u Schubertovim sonatama za klavir, te na petom odsjeku - studij klavira u klasi Elle Kovačić Murai. Tijekom svoje duge i uspješne karijere, održala je više od dvjesto nastupa i solističkih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu. Surađivala je s brojnim pulskim glazbenicima te s Puhačkim orkestrom grada Pule. U listopadu ove godine, obilježila je 40. godišnjicu umjetničkog rada. Goran Kauzlarić Griff glazbenik je multinstrumentalist te skladatelj s više od 150 autorskih djela koje izvode i drugi izvođači na raznim festivalima, radio-postajama i ne samo u Istri, nego u Sloveniji i Italiji. Od 1980. godine bavi se glazbom profesionalno, a 2013. godine bio je umjetnički direktor prvog izdanja festivala "Dimela cantando" koji se održao u Bujama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter