FEŠTA U PALADNJAKIMA

DOBITNICI NAGRADA GLASA ISTRE izvučeni na "slatkom festivalu" Robu vrijednu 10.000 kuna izabrat će Agan Pilipović iz Rovinja, Darko Zeba iz Matulji, Franko Bernobić iz Roča, Gabrijela Benčić iz Umaga te Puljanka Marija Benčak

| Autor: Anđelo DAGOSTIN, snimio Dejan ŠTIFANIĆ


Prvi put u proteklih 20 godina, izvlačenje imena dobitnika nagradne igre Glasa Istre održano je u Paladnjakima pokraj Žminja i to odmah nakon svečanog otvorenja manifestacije "Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće". Glazbom su nas pratili odlično raspoloženi mladi članovi Krainer Quintetta, a voditeljski dio posla odradila je Meri Simičić Beato s Radio Istre. Tročlano povjerenstvo imalo je zadatak provjeriti ispravnost svake izvučene omotnice koja je morala sadržavati 14 pravilno ispunjenih kupona koje je Glas Istre objavio u tiskanom izdanju od 18. do 31. ožujka.

Ženske snage

Pod predsjedanjem javne bilježnice Patricije Pucić iz Žminja, kontrolu su obavile "ženske snage" – u publici izabrana Željka Kvalić iz Vozilići, Mirjana Perković Melon, rukovoditeljica Službe promocije Glasa Istre, i saborska zastupnica – Riječanka Ines Strenja Linić.

U "Igri na brzaka", u suradnji s našim sponzorom, trgovinom namještaja Mima, osigurali smo deset vrijednih novčanih bonova za izbor robe i bijele tehnike. U izvlačenju dobitnih omotnica pomogle su nam mlade Žminjke Sara Zaharija, Eni Matika, Nicol Modrušan i Matea Grizila, a pridružili su im se i žminjski načelnik Željko Plavčić i pomoćnica ministra turizma, Supetarka Monika Udovičić.

Omotnice su dobro promiješali i poslali ih diljem Istre - robu vrijednu deset tisuća kuna izabrat će Agan Pilipović iz Rovinja, Darko Zeba iz Matulji, Franko Bernobić iz Roča, Gabrijela Benčić iz Umaga te Puljanka Marija Benčak.

Novčani bon u vrijednosti od 2.000 kuna u trgovini namještaja Mima iskoristit će Valter Kotiga iz Motovuna, Klaudio Dundara iz Rapca, Anton Orbanić i Marija Todorić iz Rovinja te Igor Ujčić iz Jadreški pokraj Pule.

Jučerašnji festival slatkog uskrsnog kruha smješten u agroturizmu obitelji Miličić na istočnim obroncima Drage, koji uspješno afirmira tradicijsku uskrsnu baštinu ovog dijela Istre, okupio je veliki broj posjetitelja koji su se rasporedili unutar popularnog seoskog domaćinstva ili na livadi na kojoj je uz ugostiteljski punkt bila smještena zelena tržnica s vazmenom hranom: jaja, pince, luk, šparuge, špalete, kobasice, pancete, čokolade i vina. Iako su organizatori ujutro zbog nestabilnog vremena imali velikih organizacijskih nedoumica, kako smo saznali od direktorice žminjske Turističke zajednice Nensi Pereša Licul, gdje smjestiti manifestaciju, gosti koji su počeli pristizati u poslijepodnevnim satima to uopće nisu mogli primijetiti. Sve je štimalo kao urica.

Najbolje pince

Cijelo vrijeme manifestacije pred gostima su po vlastitim receptima pince pekli i na kušanje nudile Zdenka Jakus, Kristina Bertetić Radetić, Gordana Zugan Matika i Marinela Malić.

Saznali smo i čija je pinca na sedmom izdanju preduskrsne manifestacije "Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće" ponijela naslov najbolje ili kako bi Žminjci rekla naštabeleje pince. Bila je to ona Mirjane Prgomet iz Barbana, drugu nagradu osvojila je Nada Galant iz Žminja, a treću Karmen Matošević iz Poreča.

Unutar agroturizma moglo se naručiti i vazmeno ručienje: jaja, slasna paleta, luk i domaći kruh. Proglašena su i najbolja piturana vazmena jaja. Prvu nagradu osvojili su polaznici Dječjeg vrtića Rapčići iz Žminja, drugu Marija Galant iz Žminja, a treću Mirjana Prgomet iz Barbana. U kategoriji najboljih vazmenih kolača prvu je nagradu osvojila Darinka Družetić iz Tinjana, drugu Zlata Zidarić iz Lindara, a treću Vanda Maretić iz žminjskih Jurići. Najinovativniju pincu ponudio je OPG Prenc koji su pripremili pincu s mukom (brašnom) od konoplje, dok je Zvjezdana Peteh ponudila pincu od stirije.

        Iako je bilo najavljeno da će se ove godine umijesiti pinca teška 27 kilograma (lanjska je imala 26 kilograma), organizatori su umijesili nešto težu pincu nego je bilo planirano, točnije tri kilograma težu. Tako je rekordnu pincu tešku 30 kilograma jučer izmijesila i ispekla glavna kuharica Zdenka Jakus zajedno sa svojom kulinarskom ekipom, a uz pomoć domaćina Mihe Miličića iz Agroturizma Paladnjaki. Vrlo je živo bilo i na natjecanju u pičenju jaja gdje je nastupilo čak 26 sudionika. Najpreciznijim se pokazao Damir Balenović s otoka Krka, što je znak da žminjsku manifestaciju sve više posjećuju gosti i iz drugih hrvatskih županija. Kući je otišao sa špaletom Pršutane Jelenić. Na početku manifestacije dobrodošlicu je svima poželio organizator Mirando Mužina, žminjski općinski načelnik Željko Plavčić, a manifestaciju je na Uličnicu otvorio saborski zastupnik Emil Daus.

- Pinca je ništo ča se dela odvajk u svakoj hiži na Vazan, a danas ćemo imati priliku provati ono ča je najbolje na oven području, kazao je županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan, podsjetivši da se upravo toga dana obilježava i Dan zaštićenih autohtonih proizvoda Hrvatske. Među uzvanicima našlo se mnogo poznatih lica iz lokalne politike. Feštu su otvorili učenici žminjske osnovne škole Roko Žgomba i Matej Brenko odsviravši mantinjadu, a slijedio je Baluon u izvedbi plesne grupe žminjskog dječjeg vrtića, kao i recitacija pjesme "Vazan" koju je napisala Marija Mačina. Anton Roce i Roko Žgomba odsvirali su još jedan baluon, Osnovnoškolski zbor Mladice (Ivana Rudan, Rebeka Orbanić, Erin Roce, Anika Kmet, Marija Budić, Nina Peteh, Petra Križman i Hana Ivanović) otpjevao je "Pala je škura noć" i "Ča je more da bi bilo polje", a za treći baluon pobrinulo se folklorno društvo žminjske osnovne škole. Za kraj nastupio je poznati kantadurski par Milan i Marija Kranjčić.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater