Gradnja bez zastoja

DO JESENI SLIJEDEĆE GODINE ROVINJ ĆE DOBITI NOVU KOMUNALNU LUKU Produbljuje se San Pelagio za prihvat 300 brodica

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Do sada je izvedeno petnaest posto ugovorenih radova u vrijednosti od oko 6,3 milijuna kuna. Radovi su obuhvatili dubinske iskope u moru, a na jesen slijedi postavljanje stupova za gatove

 

Izgradnja sjeverne komunalne luke San Pelagio, unatoč krizi uzrokovanoj koronavirusom, odvija se bez zastoja i planiranom dinamikom. Gradnja je započela u siječnju ove godine, a do danas je realizirana izgradnja od oko petnaest posto ranije ugovorenih poslova vrijednih nešto više od 6,3 milijuna kuna. 

U cijenu tih radova, između ostalog, uračunati su dubinski iskopi u moru potrebnih zbog dobivanja dubine u luci, dok bi na jesen moglo započeti i postavljanje stupova za gatove.

Izgradnjom luke, ukupne vrijednosti od oko 49,5 milijuna kuna, domaći vlasnici brodica dobit će između 250 i 300 novih komunalnih vezova, a svi ostali atraktivno i moderno sunčalište. Naime, uz luku i prema istoku, u planu je uređenje obalnog pojasa (i zaobalja) sa sunčalištem i plažom. Također, na krajnjem istočnom dijelu zahvata planira se i izgradnja gata koji će osim funkcije utvrđivanja žala, biti i u funkciju sunčališta s posebno uređenim ulaskom u more za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Novu komunalnu luku "krasit" će lukobran, čiji je položaj i oblik definiran odlukom projektanata arhitekture i s rezultatima dobivenim pomoću numeričkog modeliranja deformacije valova, kao i uz uvjete definirane od strane konzervatora. 

- Poprečni presjek lukobrana složenog je karaktera i također je djelomično uvjetovan odlukom konzervatora u smislu njegove apsolutne visine te estetskim zamislima arhitekta i funkcionalnim detaljima projektanta pomorskih građevina. Poprečni presjek lukobrana je atipičan, a najsličniji je vertikalnom tipu lukobrana, objašnjava ravnatelj Lučke uprave Rovinj Donald Schiozzi.

Od Schiozzija doznajemo i da će se gatovi opremiti mornarskim stepenicama te opskrbnim ormarićima sa strujom i vodom.

Uz to, na lukobranu će se u skladu s maritimnom studijom po potrebi predvidjeti lučko svjetlo, a luka će se opremiti hidrantskom mrežom i protupožarnom opremom. Vanjska strana lukobrana planira se izvesti "terasasto", dok se iza sunčališta predviđa uređenje žala.

Dodajmo, i da bi nastavkom planiranog tempa gradnje nova komunalna luka San Pelagio, na jesen 2021. godine trebala ishoditi uporabnu dozvolu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum