PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA

Djelatnice Centra „Luka Ritz“ boravile u Labinu. Učenici učili prepoznati razliku između vršnjačkog sukoba i vršnjačkog nasilja te kako se u pojedinim situacijama ponašati

| Autor: Branko Biočić
(Foto: Branko BIOČIĆ)

(Foto: Branko BIOČIĆ)


U organizaciji Grada Labina u Labinu su boravile ravnateljica i socijalna radnica Savjetovališta „Luka Ritz“ iz Zagreba. Tim povodom održale su interaktivno predavanje za učenike 5. i 6. razreda osnovnih škola na temu vršnjačkog nasilja.

Učenici su na različitim primjerima njima bliskima učili prepoznati razliku vršnjačkog sukoba i vršnjačkog nasilja te kako se u pojedinim situacijama ponašati. Djelatnice Savjetovališta Luka Ritz sastale su se s predstavnicima Grada Labina, ravnateljima osnovnih škola Matije Vlačića i „Ivo Lola Ribar“ te sa djelatnicama i članovima udruge Labin Zdravi grad uključenima u rad Centra za savjetovanje djece, mladih i podršku obitelji „Dobar start“.

(Foto: Branko BIOČIĆ)

Sastanci su bili vrijedna razmjena iskustva i znanja te mogućnosti zajedničke buduće suradnje. Podsjetimo da je Centar Luka Ritz bio partner udruzi Labin Zdravi grad prilikom prijave projekta „Dobar start“ na natječaj Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a koji je i bio prihvaćen za financiranje i čije su aktivnosti provedene uspješno tijekom 2020. i 2021. godine.

Luka Ritz rođen je u Zagrebu. Pred polaganjem mature u srednjoj Grafičkoj školi dana 1. lipnja 2008. vraćajući se u kasnim večernjim satima kući zajedno s kolegom, brutalno je pretučen na zagrebačkom Mostu slobode. Od zadobivenih ozljeda, preminuo je nekoliko dana kasnije. Lukina smrt izazvala je šok i glasno odjeknula u cijeloj Hrvatskoj. Postao je simbol borbe protiv nasilja. Lukini roditelji osnovali su Savjetovalište Luka Ritz za borbu protiv uličnog nasilja i nasilja u školama, da Lukina smrt ne bude uzaludna, i poručili da širimo ljubav, toleranciju i mir. Centar za pružanje usluga u zajednici „Savjetovalište Luka Ritz“ kao ustanova je osnovan 2014. godine, a sa stručnim radom započeo je u studenome 2017. godine.

(Foto: Branko BIOČIĆ)

Djelatnost Centra Luka Ritz obuhvaća savjetovanje i psihosocijalnu podršku djeci, mladima i njihovim roditeljima, a s ciljem pomoći pri prevladavanju poteškoća kod djece i mladih, prevencije nasilja i drugih oblika rizičnih ponašanja, pomoći djeci uključenoj u vršnjačko nasilje, unapređenja socijalnih vještina djece i mladih te

unapređenja roditeljskih vještina. Centar u radu naglasak stavlja na prevenciju i sprečavanje, odgađanje ili umanjivanje rizičnih čimbenika koji kod djece i mladih povećavaju vjerojatnost nastanka problema u ponašanju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini