NEIZDRŽIVI MEĐULJUDSKI ODNOSI

DJEČJI VRTIĆ MEDULIN: Hoće li Općinsko vijeće potvrditi Severku Verbanac za ravnateljicu? GOTOVO CIJELI KOLEKTIV I ODGAJATELJICE PROTIVE SE TOME!

| Autor: Marcello ROSANDA
Vrtić u Medulinu

Vrtić u Medulinu


Medulinsko Općinsko vijeće danas će donijeti odluku o izboru nove (stare) ravnateljice Dječjeg vrtića Medulin, i to nakon što je njegovo Upravno vijeće još 23. kolovoza raspisalo javni natječaj. Budući da je dosadašnja ravnateljica Severka Verbanac jedini kandidat, ona je i jedini mogući izbor. Međutim, veliki dio zaposlenika vrtića, prije svega odgajateljica i stručnog osoblja, oštro se protivi tome. Stoga nije isključeno da će se izborom Verbanac dodatno produbiti raskol koji postoji unutar kolektiva, gdje su na jednoj strani brojni zaposlenici nezadovoljni radom i načinom komunikacije dosadašnje ravnateljice koja ne uživa, kako stvari stoje, podršku među svojim ljudima, ali zato iza nje, s druge strane, stoji Općina kao osnivač Dječjeg vrtića Medulin. Podsjetimo, Verbanac je prije nešto manje od godinu dana, i to kao jedini kandidat, ponovno imenovana ravnateljicom nakon osam godina na toj funkciji. No, natječaj se sada ponavlja po nalogu prosvjetne inspekcije zbog proceduralne greške.

Ilustracija

O lošim međuljudskim odnosima, sukobima, razmimoilaženjima i neslaganjima unutar medulinskog vrtića svoje je mišljenje Rajko Kutlača, voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

- Odnosi u kolektivu su neizdrživi jer se ravnateljica posvađala s gotovo svim zaposlenicima, i to traje već više od godinu dana. Koliko mi je poznato, ravnateljica se postavila iznad svih, ne želi čuti ničije mišljenje, a i neke odluke donosi protupravno, bez ikakvog savjetovanja. Sportskim rječnikom rečeno, ako ekipa ne igra dobro, mijenja se trener. Na Općini je da odluči. Mi smo kao sindikat u međuvremenu započeli pregovore oko sklapanja novog kolektivnog ugovora koji su, nažalost, u zastoju, jer je u ovakvoj situaciji nemoguće pregovarati u dobroj vjeri, kaže Kutlača i naglašava da ne razumije insistiranje na ostanku trenutne ravnateljice u ustanovi gdje ju radnici ne žele.

Također, iz niza neformalnih razgovora, koji uglavnom završavaju suzama djelatnica, razvidno je da je većina njih već duže vrijeme tihoj pobuni. No, što iz straha, a što iz nemoći, protiv sadašnje ravnateljice javno ne žele istupati. Nekolicina se pisanim putem žalila sindikatu, ali i samoj Općini koja, očito, nije uvažila njihove apele.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum