ROVINJ

Divlje svinje ruju po dvorištima kuća, roditelji strahuju za djecu


Problematika prekomjernog broja divljih svinja, koje su sve ugroženije gradnjom objekta, krčenjem šuma i cestovnim premrežavanjem Istre, te se u čoporima spuštaju do gradova u potrazi za hranom, posljednjih je godina, barem što se tiče Rovinja i njegove okolice, eskalirao. Počelo je upitnicima i neutemeljenim optužbama kada su građani primijetili da se na zelenim površinama Zlatnog rta, sve češće uočavaju rupe i brazde od kopanja. U prvom mahu, za tu su pojavu bili optuženi tartufari, odnosno njihovi psi, jer se onako lakonski pretpostavilo gdje je šuma tu su i skupocjene i tražene gljive.

Svinje oko kuća, kampova i hotela

Međutim, malo je vremena trebalo proći da se shvati da su za zemljane nakupine i grude krive divlje svinje. U jednom su se trenutku toliko namnožile, a važno je znati da one nemaju prirodnog neprijatelja izuzev čovjeka, da su se toliko obezobrazile pa su snimane i na asfaltnim površinama. Upravo, fotografija jednog spretnog sugrađana, koji je uspio na kružnom toku na Turnini fotografirati krmaču i njene potomke, kako jedna iza druge prelaze zebru, neko je vrijeme bila hit društvene mreže. No, nakon simpatične fotke, postavilo se i daleko važnije pitanje - kako se oduprijeti svinjskoj najezdi koja je "mic po mic" počela pokrivati dvorišta obiteljskih kuća, kampova i hotela. Uostalom, već duže vremena i Rovinjci koji koriste Park šumu Zlatni rt, kao svoj prirodni dnevni boravak, zbog mogućeg susreta sa životinjom, šeću utabanim stazama i s četvero otvorenih očiju. To i ne čudi, kada se zna da masa mužjaka (vepra) može dosegnuti više od 300 kilograma, dok ženke mogu biti teže od 150. Dodamo li tome i podatak da je vrijeme parenja divljih svinja od polovice studenog do veljače, u ovom su trenutku, zbog skrbi i pažnje za pomladak još opasnije.

O divljim svinjama, kao i svim posljedicama njihove prisutnosti u blizini grada, višekratno se raspravljalo na meritornim mjestima. Uz grad, s tom su najezdom suočeni i hotelijeri, vlasnici kampanja i naravno, lovci. No, ono što je sprečavalo bilo kakvu radnju glede njihovog odstranjivanja, poglavito kod naseljenih mjesta, bila je nemogućnost lova. Zakon naime na takvim prohodnim i urbanim terenima zabranjuje korištenje lovačkih pušaka i streljiva. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum