Poziv stručnjacima i znalcima

DANI TARTUFA U LIVADAMA: Istarski bijeli tartuf kao okosnica ruralnog razvoja oprtaljskog kraja

Popularna manifestacija u ovogodišnjem će izdanju okupiti strogo ograničeni broj sudionika, u skladu s epidemiološkim mjerama i uputama Stožera civilne zaštite Istarske županije. No, svi će je zainteresirani moći pratiti od nedjelje u on-line izdanju

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Livade

Livade


Predzadnji vikend u listopadu proteći će u znaku Dana tartufa u Livadama, u organizaciji Bio Istre i Općine Oprtalj. U subotu će se u mjesnoj sali, s početkom u 10.30 sati, održati okrugli stol na temu "Istarski bijeli tartuf (Tuber magnatum Pico) kao okosnica ruralnog razvoja oprtaljskog kraja". Uslijedit će gastro priredba "Važnost tartufa u talijanskoj gastronomiji", kao uvod u Tjedan tartufa.

Ukazivanje na važnost tartufa

Popularna manifestacija u ovogodišnjem će izdanju okupiti strogo ograničeni broj sudionika, u skladu s epidemiološkim mjerama i uputama Stožera civilne zaštite Istarske županije. No, svi će je zainteresirani moći pratiti od nedjelje u on-line izdanju. Naime, vizualni i tekstualni sadržaji Dana tartufa u Livadama bit će objavljeni na službenim web portalima Općine Oprtalj, (www.oprtalj.hr) i udruge Bio Istra (www.bioistra.hr) od 24. listopada.

Organizatori pozivaju sve relevantne stručnjake, znalce, tartufare i predstavnike OPG-ova da doprinesu rezultatima okruglog stola i ovoj temi značajnoj za cjelokupni razvoj i održivost ruralnog prostora Istre, svojim video-pozivom, snimljenim video materijalom, power point prezentacijom ili drugim sadržajem koji omogućuju suvremene tehnologije. Tako dobiveni materijali bit će uključeni u on-line dio manifestacije.

Okrugli stol organiziran je sa svrhom ukazivanja na važnost tartufa, najskuplje podzemne gljive, kao izvora egzistencije i promotora lokalne zajednice, uvažavajući ekološke, gospodarske i kulturološke aspekte ruralnog razvoja. Među zacrtanim ciljevima su upoznavanje javnosti s poviješću tartufarenja u oprtaljskom kraju kao okosnice daljnjeg ruralnog razvitka, ukazivanje na važnost tartufa u lokalnoj zajednici, afirmiranje manifestacije Dani tartufa u Livadama kao temelja gospodarskog uzleta te očuvanje staništa tartufa na području Motovunske šume sa stanovišta održivosti.

Problematika tartufarstva

Tartuf, osobito bijeli, oduvijek je imao veliki značaj za gospodarski razvoj kako Općine Oprtalj tako i za prepoznatljiv razvoj ruralnog prostora Istre kao destinacije specifičnih autohtonih proizvoda. Promatrajući tartufarstvo kao dio tradicije i kulturne baštine, jer su generacijama mještani oprtaljskog kraja odlazili u Motovunsku šumu u lov na tartufe, logičan je zaključak da je njegova važnost u gastronomiji, gospodarstvu, turizmu, financijskom položaju i ruralnom razvoju neprijeporna.

Livade - centar svijeta tartufa, malo mjesto u kojem se održavao Sajam tartufa, Dani tartufa, Tuberfest, samo su mali dio priče o cjelokupnoj problematici tartufarstva, pa će na okruglom stolu biti govora i o postojećoj legislativi, gospodarskoj važnosti i suvremenom položaju tartufarstva, valorizaciji gastronomskih vrijednosti tartufa kao okosnice lokalne gastronomije i gospodarskog rasta, ulozi lokalne uprave i samouprave u očuvanju izvornosti tartufa te umreženosti udruga u promicanju tartufarstva s ciljem održivog razvoja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini