međunarodna manifestacija

DANI MEDA U PAZINU Odzvonilo krivotvoriteljima. Država uskoro staje na kraj lažnom medu

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

  Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da je Ministarstvo svjesno da postoje problemi s deklariranjem i kontrolom meda na našem tržištu, na kojem dolazi do miješanja kakvog ne bi trebalo biti. Stoga je posljednjih nekoliko mjeseci intenzivirana suradnja s Državnim inspektoratom kako bi se tomu stalo na kraj

   

  Ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorila je 15. Dane meda u Pazinu, međunarodnu manifestaciju koja okuplja brojne proizvođače meda, raznih pčelarskih proizvoda i pčelarske opreme. Osim toga Dani meda imaju i stručno-edukativni karakter stoga su odmah nakon otvaranja izložbu razgledali polaznici vrtića iz raznih krajeva Istre, a u sklopu dana manifestacije održat će se i nekoliko stručnih predavanja.

  Na sajmu, koji se održava u pazinskoj sportskoj dvorani, nude se na kušanje i kupnju mnoge vrste meda iz Istre, ali i drugih hrvatskih regija, kao i niz drugih pčelinjih proizvoda i prerađevina, ukrasa i suvenira, pčelarskog pribora i opreme. Uz med nude se i drugi domaći proizvodi, poput kobasica, namaza, sireva, maslinovog i bučinog ulja, voćnih prerađevina i sokova. Na ovogodišnjim jubilarnim Danima meda sudjeluje više od sto izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, a pčelarsku opremu, za koju vlada veliko zanimanje, putem predstavnika u Hrvatskoj nude razni proizvođači i distributeri iz Austrije, Grčke, Italije, Poljske i Turske. Ovo je prigoda da svi ljubitelji meda kao namirnice, prehrambene delicije ili zbog njegovih ljekovitih svojstava mogu nabaviti najbolje vrste meda od renomiranih istarskih i hrvatskih proizvođača. 

  Nacionalni program

  Otvarajući Dane meda ministrica Vučković čestitala je domaćinima i organizatorima 15. rođendan ove izuzetno vrijedne manifestacije. Dodala je kako je lani usvojen novi nacionalni program za pomoć sektoru pčelarstva za razdoblje do 2022. godine vrijedan nešto više od 44 milijuna kuna. Program predviđa više mjera, a među njima su suradnja sa specijaliziranim subjektima u cilju poboljšanja kvalitete meda, sprečavanje širenja bolesti i štetnika, približavanje tržištu i tomu slično. Uvedena je, početkom školske godine, manifestacija školski medni dan, koja se odnosi na promociju vrijednosti meda među prvašićima, a posjećuje je oko 40 tisuća učenika.

  Ministrica Vučković posebno je istaknula projekt "Nacionalne staklenke za med", u sklopu kojeg je do sada 1.061 pčelar preuzeo "Nacionalnu staklenku za med".

  OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU OD SUBOTE


  Podijeli: Facebook Twiter
  Vremenska prognoza

  Podaci preuzeti sa: www.yr.no

  Web kamere

  Pula

  Pula: Golden Gate of
  Pula: Golden Gate of

  Pula

  Pula: Forum
  Pula: Forum