stižu novi problemi

DANAS PREDAH, A OD SUTRA NOVA RUNDA KIŠE I NEVREMENA: Nepovoljno vrijeme nastavit će se i u drugoj polovini tjedna

| Autor: Portal GlasIstre.hr

U četvrtak i petak kiše će biti manje, a u sjevernim će predjelima često i izostati. Jugo će sredinom tjedna kratkotrajno oslabjeti. Međutim, već u petak s jačanjem nove ciklone sa zapada Sredozemlja u naše će predjele sve izraženije stizati vlažan i vrlo nestabilan zrak, izvijestio je DHMZ.

Jugo će ponovno pojačati i biti jako i olujno (slika 1), osobito za vikend. Kiša će biti česta, a na Jadranu i uz njega i obilna (slika 2).

Uslijed obilnih oborina i u susjednoj Sloveniji te porasta Sutle i Krapine, rijeka Sava raste te se tijekom četvrtka 14. 11. 2019. očekuje prolazak vrha prvog vodnog vala gornjim dijelom toka Save kada bi vodostaji u Zagrebu mogli dosegnuti pripremno stanje obrane od poplava.

Uslijedit će kratkotrajno opadanje vodostaja do vikenda kada će najvjerojatnije nova značajna količina vode stići Savom iz Slovenije uz doprinos Sutle i Krapine. U gornjem toku Save vodostaji će ponovo rasti uz moguće ponovljeno dosezanje mjera obrane od poplava.

S obzirom na sporiji tok rijeke Save nizvodno od Zagreba, porast vodostaja će trajati dulje te je također moguć ulazak u mjere obrane od poplava koje će ovisiti o dotocima pritoka.

Vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu imaju sličnu dinamiku rijeci Savi – tijekom sutrašnjeg dana bi mogli dosegnuti vrh vodnog vala, nakon čega bi moglo uslijediti opadanje, ali uz ponovni porast tijekom vikenda kada bi mogli dosegnuti i mjere obrane od poplava.

I rijeka Una reagira na oborine svojim porastom vodostaja i nastavit će rasti tijekom sutrašnjeg dana uz moguće dosezanje pripremnog stanja obrane od poplava u Kostajnici, nakon čega će tijekom petka vjerojatno blago opadati. Tijekom vikenda je moguć ponovni porast vodostaja rijeke Une.

Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena i opadanja vodostaja, za vikend nas ponovno očekuje porast vodostaja u Istri i Primorju, u Gorskom kotaru, Lici, te u Dalmaciji i njenoj unutrašnjosti.

Na kraju, preliminarna prognoza ukazuje da bi se kišovito, vjetrovito i razmjerno toplo vrijeme moglo nastaviti u prvoj polovini sljedećeg tjedna! Pratite stoga i dalje a upozorenja na opasne vremenske pojave, prognozu vremena kao i prognoze i podatke o visini vodostaja. (DHMZ).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater