NAJNOVIJE


ROVINJ

Dan sjećanja na egzodus Talijana nakon 2. svjetskog rata


Ove je godine po prvi put obilježen Dan sjećanja na egzodus Talijana nakon Drugog svjetskog rata u njihovom rodnom gradu. Sjećanje se održalo pod nazivom “Od ponora do raspršenosti: svjedočanstva, kronike i rovinjske tradicije”, u organizaciji Zajednice Talijana Pino Budicin. Tijekom ove večeri posjetitelji su mogli poslušati svjedočanstva dvaju Rovinjaca koji su u to vrijeme otišli iz svoga grada, a Giovanni Radossi, osnivač Centra za povijesna istraživanja, ispričao je o životu onih koji su ostali. Radi se o dragocjenim sjećanjima koja nam omogućuju razumijevanje različitih stvarnosti koje ujedinjuje jedna od velikih tragedija koje su pogodile našu zemlju.

- Okupili smo se ove večeri kako ne bismo zaboravili prošlost, jer želimo da se takva tragedija nikada ne ponovi. Zahvaljujemo onima koji će večeras s nama podijeliti svoja sjećanja, pomoći nam da ilustriramo, oživimo i shvatimo značenje ovog Dana sjećanja. U svijetu u kojemu vlada strah, gdje se stvaraju prepreke, postaje još važnija i nužnija promjena. Došlo je vrijeme da se okrene nova stranica. Moramo se voditi principom odbacivanja sve totalitarne ideologije, moramo poštivati ljudska prava i odbaciti sve vrste nacionalističkog ekstremizma, izjavila je predsjednica Zajednice Talijana Roberta Ugrin.

Priče su bile popraćene projekcijom u pozadini, i to snimcima Massima Stelle koji je od 1924. do 1943. godine bio glavni biolog i direktor Centra za istraživanje mora u Rovinju. Sjećanju su prisustvovali i predsjednik “Famìa Ruvignisa”, Gabriele Bosazzi i potpredsjednik Sabora Furio Radin. Sastanku su nazočili i predsjednik Skupštine Talijanske unije Paolo Demarin, te zamjenik gradonačelnika Grada Rovinja Marino Budicin. (C. B. G.)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam