OBILJEŽAVANJE U ISTRI

DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI TE DAN HRVATSKIH BRANITELJA: Na 25. godišnjicu poklonimo se i zahvalimo svima koji su svoju žrtvu dali u uvjerenju da ćemo svi živjeti bolje

| Autor: Branko BIOČIĆ, Mirjan RIMANIĆ


U povodu današnjeg obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, jučer su diljem Istre, delegacije jedinica lokalne samouprave, predvođene načelnicima i gradonačelnicima polagale vijence na centralne križeve gradskih groblja. Tako su predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, Grada Buzeta, Policijske postaje Buzet te Udruge antifašista Grada Buzeta, položili vijence i zapalili svijeće na centralnom križu buzetskog gradskog groblja za stradale branitelje u Domovinskom ratu.

Tisuću branitelja s Buzeštine

Tom je prigodom Adam Belušić, predsjednik buzetskog ogranka UDVDR-a, naglasio da je u Domovinskom ratu sudjelovalo i tisuću branitelja s područja Buzeštine. "Ratovi su prošli, vrijeme je da se okrenemo budućnosti, a ne pisanju nove povijesti, jer povijest pišu samo pobjednici", istaknuo je Belušić. Iako Buzet, na sreću, nije imao žrtava tijekom Domovinskog rata, gradonačelnik Siniša Žulić istaknuo je kako je Buzet ponosan i zahvalan brojnim sugrađanima koji su se odazvali u obrani domovine i na taj način pokazali solidarnost i odlučnost s ostalim građanima naše zemlje.

I delegacija Grada Pazina, predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, udruge antifašista i Ureda za obranu položila je jučer vijenac uz središnji križ na gradskom groblju "Moj mir". Zamjenik gradonačelnika Veljko Brajković podsjetio je da se ove godine obilježava 25. godina od vojno-redarstvene akcije "Oluja" kojom su oslobođeni Knin i najveći dio do tada okupiranog teritorija Republike Hrvatske, čime je omogućena kasnija mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja i postizanje mira u tom dijelu Europe.

- Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do okončanja Domovinskog rata. U operaciji je sudjelovalo gotovo 200.000 hrvatskih vojnika te je oslobođeno skoro 20 posto ukupne površine Republike Hrvatske. Oluja, kao najvažnija ratna akcija Domovinskog rata, imala je velike žrtve, ali cijena slobode ne poznaje granice. Danas, na 25. godišnjicu ponovo smo ovdje da se poklonimo i zahvalimo svima koji su svoju žrtvu dali u uvjerenju da ćemo svi mi živjeti bolje. Žrtvovali su svoje živote za slobodu, demokraciju, vladavinu prava, ravnopravnost svih građana i bolji društveni standard ove naše Hrvatske, poručio je Brajković i pozvao nazočne da minutom šutnje odaju dužnu počast poginulim braniteljima. Nakon komemoracije kod glavnog križa delegacija je upalila svijeću na grobu Kristijana Ladavca, branitelja iz Pazina koji je poginuo u Dranovu Klancu u Lici u studenom 1991. godine.

Visoka cijena slobode

Delegacija Grada Labina i općina Labinštine, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruženja antifašističkih boraca, udruge Josip Broz Tito, Župnog ureda Labin, Policijske postaje Labin, Javne vatrogasne postrojbe Labin, vijećnika Gradskog vijeća Grada Labina i ostalih uzvanika položila je vijenac i zapalila svijeću na Spomen obilježje na Gradskom groblju Labin i u Parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata gdje je održana i prigodna komemoracija. Darko Martinović, pukovnik Hrvatske vojske u mirovini te nekadašnji načelnik stožera i dozapovjednik 119 brigade HV podsjetio je na vojnu redarstvenu akciju Oluja i njezinu važnost u oslobađanju domovine.

- Prijateljstvo i želja za oslobađanjem domovine rezultirala je nizom uspjeha Hrvatske vojske pa zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos u Oluji i Domovinskom ratu, a posebice onima koji su dali ono najdragocjenije, svoj život. Akciji Oluja prethodile su akcije Bljesak te Skok 1 i Skok 2 koje su bile nagovještaj velike pobjede Hrvatske vojske. Mi smo u Oluji bili na glavnom pravcu, a posebno sam ponosan na činjenicu da je general Mareković zapovjedio da 119 brigada dođe na prvu crtu bojišnice pa je 3. bojna 119. brigade za zapovjednikom Romanom Smoljanom došla prva na granicu sa BiH. U Oluji je sudjelovalo 1.300 Labinjana, rekao je Martinović.

Zamjenica labinskog gradonačelnika Federika Mohorovoć Čekada pozdravila je nazočne na minutu šutnje u ime labinskog gradonačelnika Valtera Glavičića te načelnika susjednih općina. Istaknula je da je Oluja bila najveća operacija Hrvatske vojske i jedan od najvećih simbola Domovinskog rata i zato se s ponosom treba prisjećati svih koji su dali svoje živote za slobodu i neovisnost.

- Cijena slobode naše domovine bila je iznimno visoka: poginuli i teško ranjeni hrvatski branitelji, civilne žrtve rata, protjerani i izbjegli hrvatski građani, razrušena i uništena sela i gradovi, istrgnute godine mladosti i veselja. Ali je zato Domovinski rat temelj hrvatske državnosti a antifašizam povijesna tekovina hrvatske države i naše regije Istre, rekla je Mohorović Čekada i istaknula da je točno u podne 1995. na kninskoj tvrđavi svečano podignuta 25 metarska hrvatska zastava čime je označeno oslobađanje 11 tisuća četvornih kilometara okupiranog područja, a oslobađanje Knina bilo je vrhunac operacije.

Zajedništvo i zahvalnost

Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese te njegovi zamjenici Floriana Bassanese Radin, Mauro Jurman te Ivan Belušić, pročelnik ureda Grada Slaviša Šmalc, vijećnici, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te ostali građani, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod centralnog križa na umaškom gradskom groblju, odali su jučer počast poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata.

- U ovakvim trenucima, kada obilježavamo jedan od najvažnijih dana naše moderne povijesti, slavimo zajedništvo i zahvalnost. Vrijeme je ovo prisjećanja na dane borbe za neovisnost i demokraciju, prisjećanja na žrtve, na odricanja i na ustrajnost u borbi za slobodu. Upravo ta sloboda, poštenje, pravednost, socijalna osjetljivost i svakodnevno zalaganje za bolje sutra svih nas temeljne su ljudske sastavnice domoljublja koje moramo čuvati, njegovati i prenašati budućim generacijama, jer ljubav prema domovini se očituje u osjećaju pripadnosti zajednici i našem doprinosu kvaliteti života u kojoj živimo. Svima koji su dali sve svoje za Hrvatsku, svima koji su nam uspostavili temelje za slobodu, a danas nisu među nama, te svima koji su položili svoje živote za domovinu neka je vječna slava i spomen, naglasio je Bassanese. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća održano je potom i kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima u parku Humagum.

I delegacija Poreča predvođena gradonačelnikom Lorisom Peršurićem i potpredsjednicom Gradskog vijeća Gordanom Šušljik položila je vijence i zapalila svijeće kraj centralnog križa na gradskom groblju. Obilježavanju su se pridružile i delegacije Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Poreč, Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Poreštine, Istarske udruge dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreč te predstavnici Policijske postaje Poreč.

- Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja je dan ponosa i slavlja, iako uvijek obilježen i dozom sjete i mislima na one koji više nisu s nama. Zahvaljujući braniteljima, njihovoj velikoj žrtvi i ljubavi prema domovini, danas imamo priliku graditi svoju zemlju u miru, rekao je gradonačelnik Peršurić.

Okupljenima se, u ime UDVDR-a Poreč, obratio predsjednik Miro Sošić, napomenuvši kako je prošlo već četvrt stoljeća od vojno-redarstvene akcije Oluja, kojoj se pridružilo i 1.640 Porečana. Predsjednik Istarske udruge dragovoljaca i koordinator specijalne policije Vladimir Gašparini prisjetio se i sugrađana Gorana Petrića, koji je 1991. poginuo na području Karlovca. Riječi molitve i sjećanja na sve poginule branitelje uputio je porečki župnik vlč. Milan Zgrablić, a okupljeni su zatim minutom šutnje odali počast i zahvalu svim braniteljima.

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja nastavlja se danas u 9 sati u Novoj Vasi na križanju prema Dekovićima, kraj spomen obilježja braniteljima Poreštine. Također, u jutarnjim satima delegacija Grada Rovinja položit će vijence na gradskom groblju Laste.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater