TVRTKA COREL PROPALA, OBOLJELI IZVISILI

DALIBOR ČOVIĆ, PRIJE 18 GODINA ZARAŽEN TRIHINELOM U POREČU: "Moram platiti sudske troškove, iako mi je zdravlje narušeno!"

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Kobasicama s trihinelom zarazilo se 150 ljudi (Arhiva)

Na kućnu adresu Dalibora Čovića stigao je dopis Općinskog državnog odvjetništva u Puli, upućen 14. siječnja 2020. godine u kojem ga pozivaju da u roku od petnaest dana nadoknadi parnični trošak u iznosu od 520,84 kune, zajedno s zakonskim zateznim kamatama koje teku od datuma donošenja presuda

"Šokiran sam i razočaran", kazao je Dalibor Čović koji se prije osamnaest godina konzumacijom kobasica porečke tvrtke Corel zarazio trihinelom i postao dijelom vojske od 150 zaraženih Istrana.

"Slučaj Čović" snažan je podsjetnik na situaciju iz 2002. godine, kada se 150 osoba zarazilo trihinelom iz kobasica mesnice Corel. O tom se slučaju na veliko  pisalo, a pulski je zarazni odjel Opće bolnice bio prepun oboljelih iz čitave Istre.

Grupa od 26-ero oboljelih s Rovnjištine odlučilo je podići tužbu koja je rezultirala prvostupanjskom presudom u njihovu korist. Uslijedila je i žalba protiv prvostupanjske presude od strane tvrtke Corel. Županijski sud u Puli prihvaća žalbu i preinačuje presudu Općinskog suda u Rovinju u dijelu kojim je država obvezna solidarno nadoknaditi tužiteljima štetu i zahtjev tužitelja odbija kao neosnovan. Prihvaća i žalbu Corela (koji u međuvremenu propada), u dijelu kojim je Corel obavezan na naknadu štete. U najkraćim crtama Županijski sud u Puli ruši presude svih općinskih sudova i državu oslobađa odgovornosti.

Tek dvoje od oštećenih građana odlučilo se pravdu potražiti na Vrhovnom sudu i za to dobivaju odštetu. Ostali koji to nisu učinili iz razno raznih razloga danas su u situaciji da umjesto odštete koju su trebali dobiti za vlastite boli, oni moraju platiti parnični trošak. Jer, ukoliko to ne učine država im danas prijeti ovrhom.

Nakon punih 18 godina, na kućnu adresu Dalibora Čovića, stigao je dopis Općinskog državnog odvjetništva u Puli, datiran 14. siječnja 2020. godine u kojem ga pozivaju da u roku od najkasnije petnaest dana nadoknadi parnični trošak u iznosu od 520,84 kune, zajedno s zakonskim zateznim kamatama koje teku od datuma donošenja presude. Dopis se temelji na presudi i rješenju Županijskog suda u Puli od 5. listopada 2009. godine.

- Dakle, osamnaest godina kasnije, kada sam gotovo na sve zaboravio, otišao živjeti u Švicarsku, i kada me na bolest podsjeća konstantan manjak snage i energije koju osjećam prilikom svakog većeg naprezanja, doveden sam u situaciju da plaćam to što sam u mesnici Corel kupio kobasice koje sam konzumirao, i od njih se, dokazano, razbolio trihinelom, kazao nam je Čović.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater