NAJNOVIJEMALI PROJEKTI ZA BOLJE SUTRA

"DA LI ZNATE DA IMATE PRAVO NA..." za umirovljenike sjeverne Istre

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Radionica "Od zdravog duha do zdravog tijela" (Đani SOLDATIĆ)

Kroz projekt je tiskano 1.300 informativnih letaka, koji omogućavaju brzi pregled svih pomoći i stručnih podrški sa zdravstvenog, socijalnog i pravnog aspekta dostupnih na buzetskom području, s adresom i brojevima telefona gdje se korisnici mogu javiti

- Zadovoljni smo rezultatima. Bio je to više nego koristan projekt koji je svojim značajem uvelike premašio financijska sredstva namijenjena za njegovu realizaciju, izjavit će predsjednica buzetske udruge Matice umirovljenika Hrvatske Nadija Jermaniš, sumirajući učinke upravo završenog umirovljeničkog projekta "Da li znate da imate pravo na…" kojeg je s 13.600 kuna financirala Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz natječaja za male projekte u zajednici "Mali projekti za bolje sutra", a provodio se na buzetskom, laniškom i dijelu oprtaljskog područja.

Pregled svih pomoći i stručnih podrški

U cijelosti je, kaže Jermaniš, ostvaren cilj projekta, a to je informirati umirovljenike, osobe starije životne dobi, socijalno ugrožene i invalidne osobe buzetskog područja o njihovim pravima te kako i na koji način ih ostvariti. Njime je osobama starije životne dobi osigurana besplatna pravna pomoć, ali i edukacija, predavanja i radionice, preventivni zdravstveni pregledi i savjetovanja, usluge usmjerene na podizanje kvalitete i kulture življenja, kao i na programe samopomoći.

Kroz projekt je tiskano 1.300 informativnih letaka, koji omogućavaju brzi pregled svih pomoći i stručnih podrški sa zdravstvenog, socijalnog i pravnog aspekta dostupnih na buzetskom području, sa adresom i brojevima telefona gdje se korisnici mogu javiti, kaže Jermaniš te dodaje da su se uz volontere umirovljeničke udruge u provođenje ovog projekta uključili i vanjski suradnici. Novi je to pristup obavještavanja umirovljenika i starijih osoba kod identifikacije njihovih životnih potreba.

Uz distribuciju letka po domovima korisnika, ustanovama i institucijama, uz pomoć vanjskih stručnih suradnika, odvjetnika, liječnika, psihologa, socijalnih radnika, održane su dvije interaktivne radionice na temu očuvanja mentalnog zdravlja i očuvanja zdravlja mjerenjem krvnog tlaka i šećera u krvi, zatim tri predavanja iz područja imovinsko pravnih odnosa, socijalne politike i prevencije zdravlja te jedna terenska radionicu na temu fizičke aktivnosti kod starijih osoba.

Mjerili su krvni tlak i šećer

Predavanja iz područja imovinsko-pravnih poslova, obuhvatila su među ostalim edukaciju umirovljenika o razlici između ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, kao i teme iz područja socijalne politike. Iz područja psihologije stariji Buzećani educirali su se o načinu savladavanja stresa, mjerama očuvanja mentalnog zdravlja. U sklopu prevencije u zaštiti zdravlja, mjerili su krvni tlak i šećer te prisustvovali predavanju o zdravoj ishrani. Organizirana je među ostalim dvosatna radionica iz područja psihologije na temu "Od zdravog duha do zdravog tijela". Održano je dvosatno predavanje i fizikalne vježbe na temu "Važnost fizičke aktivnosti u starijoj životnoj dobi" na otvorenom prostoru kod Tombasina.

- Zahvalni smo svim suradnicima na njihovom trudu i angažmanu u projektu, budući da je upravo razgovor i interaktivan pristup bitan za osnaženje i motiviranje ranjivih skupina građana o mogućnostima rješavanja problema i traženju prava koja ih po zakonu pripadaju. Bilo nam je zadovoljstvo raditi s odvjetničkim uredom "Jakac-Mraković", socijalnom radnicom Gordanom Vreš, doktoricom medicine i ginekologinjom Marinom Blažević, psihologinjom Meri Višić, mag. med. tech. Majom Ivaniš i fiziterapeutkinjom Danijelom Gržinić. Kroz projekt je obuhvaćeno 118 izravnih korisnika koji su se uključili u predavanja i radionice i oko 500-tinjak neizravnih koji su dobili informaciju, ali se nisu direktno uključili u njegovu provedbu izjavila je Jermaniš.

Nedovoljno osviješteni

Kao problem, Jermaniš je istaknula činjenicu da se izravno u projekt uključuje još uvijek manji broj umirovljenika i starijih osoba. Stječe se dojam da je ta populacija, bez obzira na maksimalnu informiranost, nedovoljno osviještena ili zainteresirana za taj novi pristup kao način spoznaja i identifikacije svojih životnih potreba. No bez obzira na to, rekla je Jermaniš, umirovljenička udruga će i dalje kroz svoj rad provoditi takav vid aktivnosti.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam