VIŠNJAN

ČLANOVI DVD-a I UDRUGE VOLIM VIŠNJAN: Ispumpali vodu te bagerom očistili naplavine i mulj iz lokve

(M. RIMANIĆ)

(M. RIMANIĆ)


Od raslinja i otpada očišćen je okoliš lokve koja je nekada za Višnjance bila od životne važnosti, ali je tijekom vremena zapostavljena i zaboravljena * Prilikom čišćenja lokve kod ambulante u njoj su pronađene i ribe koje su najprije izvađene iz vode, a nakon čišćenja ponovno vraćene u nju

Članovi DVD-a "Plamen" Višnjan i članovi udruge "Volim Višnjan" očistili su lokvu nedaleko višnjanske ambulante. Tijekom dvodnevne akcije najprije su vatrogasci ispumpali vodu, a potom su bagerom očistili naplavine i mulj. Uz to od raslinja i otpada očišćen je okoliš lokve koja je nekada za Višnjance bila od životne važnosti, ali je tijekom vremena zapostavljena i zaboravljena.

Pojili stoku i prali rublje

- Nekada je ova lokva služila uglavnom za napajanje stoke, u njoj se pralo rublje, a mnogi su Višnjanci u njoj naučili plivati, kaže Goran Kmet, predsjednik višnjanskih vatrogasaca.

Za piće i kuhanje koristila se voda druge, obližnje lokve koja ima izvor žive vode. Budući da je i ta lokva zapuštena vatrogasci i članovi udruge "Volim Višnjan" u sklopu ove akcije prionut će i njenom čišćenju. Naime, kako kaže Kmet, namjera je da se u narednom razdoblju očisti desetak lokvi na Višnjanštini. Ponajprije stoga što su dio tradicije ovog kraja, jer bez njih, bez vode teško da bi život u ovom kraju bez žive vode opstao. Stoga, smatra Kmet, lokve treba očistiti održavati, ali i turistički valorizirati. Zato će se nakon što se očiste urediti staza koja će voditi od lokve do lokve. U planu je i tiskanje vodiča o lokvama kako bi se posjetitelji koji će ih obilaziti bolje upoznali s njima, njihovim značajem ne samo za život i tradiciju već i bioraznolikost, jer lokve predstavljaju jedan zanimljiv, specifičan i raznolik ekološki sustav.

Prilikom čišćenja lokve kod ambulante u njoj su pronađene i ribe koje su najprije izvađene iz vode, a nakon čišćenja ponovno vraćene u nju. Osim riba tu su žabe, a ima i zmija. Radi se o neotrovnoj, bezopasnoj i zaštićenoj bjelouški, koju kao ugroženu vrstu također treba čuvati.

Nakon čišćenja neće propustiti

Ova je lokva, tko zna kada, uređena na živoj stijeni, a ograđena je kamenim zidom stoga Kmet vjeruje kako nakon čišćenja neće propustiti. Naime, vodu u lokvama čuvaju debele naslage mulja, pa kada se one uklone, što se u više slučajeva pokazalo lokva više ne drži vodu, ali budući da je ova obložena kamenom Kmet je uvjeren kako će i dalje držati vodu.

U nastavku akcije uz lokvu će se postaviti klupe za sjedenje kako bi se stvorio ambijent ugodan za druženje i boravak u prirodi. U konačnici, kada se urede sve lokve koje se bude moglo urediti uz njih će se postaviti interpretacijske ploče s osnovnim podacima o lokvi i živom svijetu u njoj. Na taj će način višnjanski vatrogasci i udruga "Volim Višnjan" svoje goste, pogotovo one mlađeg naraštaja upoznati s jednim specifičnim, relativno malim, ali nadasve zanimljivim ekosustavom koji može postati i predmetom zanimanja i istraživanja mladih znanstvenika koji posjećuju Višnjan.

U akciji je sudjelovalo devet članova DVD-a s dva vozila i motornom pumpom te 10 članova udruge "Volim Višnjan" s trimerima i drugim potrebnim alatima. (Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum