VALAMAR RIVIERA

Članica Uprave Ivana Budin Arhanić: "ODRŽIVI RAZVOJ JE JEDINI NAČIN NA KOJI SE TURIZAM TREBA I SMIJE RAZVIJATI"

Tijekom proteklih godina Valamar je smanjio ugljični otisak i emisiju stakleničkih plinova za 70 posto. Također, u Valamaru optimiziramo potrošnju vode, koristimo pročišćivače otpadnih voda i odvaja se gotovo 50 posto otpada, što je više od hrvatskog i europskog prosjeka, a u 2021. godini u pogon je pušten i najambiciozniji projekt solarnih elektrana na hrvatskom tržištu, rekla je Budin Arhanić

| Autor: Marcello ROSANDA
Ivana Budin Arhanić

Ivana Budin Arhanić


Iz vodeće turističke kompanije u Hrvatskoj Valamar Riviere u raspravi oko zelene budućnosti poslovanja, koja se nedavno održala u istarskim Balama, sudjelovala je članica Uprave zadužena za daljnju internacionalizaciju, održivi razvoj i digitalizaciju poslovanja Ivana Budin Arhanić. Govorila je o Valamaru kao turističkoj kompaniji koja je lider u inovativnom upravljanju odmorišnim turizmom i partner destinacijama te koja odgovornim i održivim turističkim poslovanjem kontinuirano stvara novu vrijednost.

- Naime, tijekom proteklih godina Valamar je smanjio ugljični otisak i emisiju stakleničkih plinova za 70 posto. Također, u Valamaru optimiziramo potrošnju vode, koristimo pročišćivače otpadnih voda i odvaja se gotovo 50 posto otpada, što je više od hrvatskog i europskog prosjeka, a u 2021. godini u pogon je pušten i najambiciozniji projekt solarnih elektrana na hrvatskom tržištu, rekla je Budin Arhanić.

Štoviše, krajem prošle godine Valamar je najavio novi ciklus ulaganja u cilju transformacije i razvoja poslovanja u narednom periodu. Poseban fokus pritom je stavljen i na snažan razvoj portfelja u smjeru održivosti i zelenog turizma.

- Još 2016. godine je održivi razvoj bio okosnica u strategiji i modelu poslovanja Valamara. Obvezali smo se da ćemo investirati minimalno 2,5 posto prihoda godišnje u društveno odgovoran i održiv razvoj turizma. Ulaganja u održivi razvoj dosegla su gotovo 500 milijuna kuna, a čak i u Covid godinama ulagali smo između četiri i pet posto prihoda godišnje. Samo u energetsku učinkovitost i razvoj turističke infrastrukture od te iste 2015. godine uložili smo oko 400 milijuna kuna. U istom periodu smanjili smo ugljični otisak Valamara za 70 posto. Danas Valamar koristi 72 posto obnovljivih izvora energije, odnosno 100% električne energije iz obnovljivih izvora kroz vlastite fotonaponske elektrane ili iz HEP-a. Održivi razvoj je jedini način na koji se turizam treba i smije razvijati, poručuje Budin Arhanić, no pritom pojašnjava da održivi razvoj ne podrazumijeva samo zelenu tranziciju.

- Vrlo je bitna i društvena komponenta održivog razvoja i utjecaj turizma na stvaranje vrijednosti za ključne dionike i društvo. Danas kompanije jednako brinu o utjecaju na okoliš koliko i o ulaganjima u odgovoran razvoj djelatnika, lokalne zajednice, dobavljače, održive proizvode i ostale inovacije. Radna snaga, turistička infrastruktura i njen razvoj vrlo su bitne komponente u modelu održivog razvoja. Valamar kontinuirano ulaže u razvoj destinacija, turističku infrastrukturu, djelatnike i, naravno, zaštitu okoliša i korištenje obnovljivih izvora energije, tvrdi Budin Arhanić, a na upit kako komentira da je Valamar prema određenim anketama najbolji hrvatski poslodavac u turizmu, ističe da je to rezultat kontinuiranih ulaganja u djelatnike, plaće, nagrade, edukacije i razvoj karijere u turizmu.

- Za atraktivnost poslodavaca u turizmu cjelogodišnji rad jedna je od ključnih tema održivosti. Danas imamo jedan dobar program, a to je stalni sezonac koji u dijelu godine kad ne radi prima naknadu i socijalna davanja od države, ali ima status cjelogodišnjeg radnika. Za kvalitetan oblik turizma moramo naći i druge načine kako ljudima osigurati cjelogodišnji rad, obrazovanje, razvoj karijere i kvalitetan boravak ili život u destinaciji, 

pojašnjava Budin Arhanić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater