DONOSIMO I TKO ĆE SE PRVI CIJEPITI

CJEPIVO PROTIV KORONAVIRUSA STIŽE U ISTRU: Epidemiologinja Jasna Valić pojasnila kad kreće cijepljenje i je li AstraZenecino cjepivo pogodno za starije od 65 godina

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Epidemiologinja Jasna Valić (Snimio Milivoj Mijošek)

Epidemiologinja Jasna Valić (Snimio Milivoj Mijošek)


U subotu je na hrvatsko tržište pristiglo 16.800 doza cjepiva proizvođača AstraZeneca, oko kojih se danas dignula velika prašina.

Naime, glasine oko smanjene učinkovitosti ovog cjepiva stvorile su nedoumice kod mnogih, a posebice starijih osoba.

Tako je Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) pozvala u ponedjeljak Vladu i Stožer civilne zaštite da odustanu od cijepljenja starijih osoba cjepivom AstraZeneca.

Slijedom toga, provjerili smo s glavnom istarskom epidemiologinjom Jasnom Valić kada će cijepljenje ovim cjepivom biti moguće i preporuča li se ono za osobe starije od 65 godina.

- Definitivno da! Tko dobije prvu i drugu dozu AstraZenece, bez obzira na dob, što znači i stariji od 65, bit će zaštićen. Od 100 cijepljenih koji se cijepe ovim cjepivom, 20 njih mogu dobiti blagi oblik bolesti - ako se uopće razbole.

Svih 100 cijepljenih s dvije doze bit će zaštićeno i izbjeći će pojavu teških bolesti i hospitalizacije. To su jako dobri rezultati, ako gledamo što smo sve do sad doživjeli u pandemiji, odnosno koliko je ljudi završilo u teškom stanju ili izgubilo život. Dakle, nakon ovog cjepiva čovjek eventualno može oboljeti od blagog oblika bolesti, ali niti će završiti u bolnici na respiratoru niti će doći do smrtnog ishoda.

Slijedom toga, nema dileme oko cijepljenja AstraZenecom, tvrdi Valić i napominje da bi cjepivo trebalo doći u srijedu.

Dodaje da su sva cjepiva dobra, a najbolje je ono cjepivo koje je dostupno, kako to kaže i znanstvenik Lauc, napominje Valić. U prvoj turi građanima se planira dati Pfizerovo cjepivo.

- U početku će to biti Pfizerovo cjepivo, koje je trebalo doći danas, ali se zbog zakašnjenja pošiljke odgađa za sutra. To je prvo cjepivo koje kreće u Domove zdravlja, pa se tako za četvrtak predviđa početak cijepljenja opće populacije. Radi se o fazi dva - predviđenoj za kronične bolesnike i osobe starije od 65 godina.

Dodaje da sva cjepiva zahtijevaju dvije doze, pa tako i Moderna i Astrazeneca- cjepiva koja će se uskoro distribuirati.

Ostaje isti princip naručivanja za cijepljenje, kaže Valić, a to je kod svojih liječnika. Istarski domovi zdravlja su organizirali cjepne punktove i tamo će se i dalje provoditi cijepljenje, dodaje.

U nastavku donosimo privremeni poredak prioriteta za obuhvat cijepljenjem:

Privremeni poredak prioriteta za obuhvat cijepljenjem

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of