FERALIS

CIJEPLJENJE PROTIV COVIDA-19: Što o tome kaže GDPR i kakve su obaveze poslodavca?

| Autor: Ines i Marko Krečak, službenici za zaštitu podataka - Feralis
(EPA)

(EPA)


Već se duže vrijeme provodi kampanja za cijepljenje protiv COVID-19 virusa te u medijima često možemo čuti najave o mogućim pogodnostima za poslodavce čiji su radnici procijepljeni. Upravo takva najava inicirala je brojne upite od strane poslodavaca i pitanje o privatnosti zaposlenika.

Prije svega potrebno je istaknuti da je podatak o cijepljenju posebno štićeni podatak o zdravlju i da ga kao takvog poslodavac može obrađivati onda kada za to ima jednu od zakonitih osnova. To će biti najčešće u onim situacijama kada zakonodavac nameće obvezu obrade takvog osobnog podatka kroz svoje zakonske norme ili u djelovanju sudbene vlasti. Podatak o zdravlju može se obrađivati i na temelju pristanka (privole) osobe čiji se podatak obrađuje. Međutim, prema Smjernicama Radne skupine za zaštitu podataka iz članka 29 teško se može smatrati da je privola u kontekstu radnih odnosa dana dobrovoljno čime takva privola onda postaje nezakonita.

S obzirom da za sada još uvijek ne postoji zakonska norma koja bi od poslodavca zahtijevala prikupljanje i obradu takvog osobnog podatka, onda pitanje o cijepljenju može predstavljati zadiranje u privatnost zaposlenika.

Što je s COVID putovnicama i objavama o procijepljenosti zaposlenika?

Kada je u pitanju korištenje COVID putovnica (ili potvrda nadležnog liječnika/zdravstvene ustanove) one se koriste prema odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. U svim onim situacijama u kojima je Odlukom Stožera predviđeno njihovo korištenje npr. kod organizacije svadbene svečanosti, takva Odluka predstavlja zakonitu osnovu za obradu osobnog podatka o zdravlju.

Međutim, potrebno je obratiti pozornost da pri takvoj obradi, osoba čiji se podaci obrađuju (gost) treba dobiti sve informacije o toj obradi sukladno zahtjevima Opće uredbe. Za pružanje takvih informacija odgovoran je organizator svečanosti koji prikuplja podatke a na takvu obvezu skreće pozornost i sam Stožer u svojim Odlukama.

Pri tome je dobro istaknuti da onda kada postoji zakonita osnova za prikupljanje podataka o cijepljenju ili COVID putovnicama i drugim potvrdama, javna objava postotka ili broja procijepljenih ili broja osoba koji posjeduje takvu potvrdu u nekoj tvrtki ili drugoj organizaciji, ne predstavlja zadiranje u privatnost građana sve dok se ne može sa sigurnošću utvrditi o kojim osobama je riječ.

Međutim, tijekom rada naišli smo na marketinške oglase u uslužnoj djelatnosti koji promoviraju da su svi njihovi zaposlenici cijepljeni.

Naime, premda su podaci o identitetu povjerljivi, isticanjem podataka o 100% procijepljenosti indirektno se može otkriti o kojim osobama je riječ i time otkriti zdravstveni podatak zaposlenika.

Ines i Marko Krečak, Centar za zaštitu podataka  Feralis

www.feralis.hr

Tko je Centar Feralis?

Hrvatski centar za zaštitu podataka Feralis je organizacija koja je aktivna u području zaštite prava i sloboda građana (ispitanika) s obzirom na zaštitu njihovih osobnih podataka te pomaže poslovnim subjektima u organizaciji poslovanja u skladu s Općom uredbom.

Kao predstavnik Hrvatske u Europskoj federaciji službenika za zaštitu podataka (EFDPO) pored ostalih aktivnosti, član je nekoliko odbora za zaštitu osobnih podataka od kojih izdvajamo Artificial Intelligence (AI), zdravstveni sektor i Članak 39. Opće uredbe za sprječavanje restrikcija nacionalnih zakonodavstva u pitanju pravnog savjetovanja službenika za zaštitu podatka u svezi zaštite osobnih podataka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom