LIJEPI USPJEH VINARIJE DOMAINE KOQUELICOT

Chardonnay iz Gračišća osvojio zlato u Frankfurtu


Proljeće je sezona velikih svjetskih ocjenjivanja vina, a ovo je proljeće sjajno započelo za vinariju Domaine Koquelicot koju u Gračišću vode povratnici iz Francuske Jacqueline Marovac i Olivier Ertzbischoff. Njihov je chardonnay Belaigra iz berbe 2016. godine dobio zlatnu medalju na velikom međunarodnom vinskom ocjenjivanju vina, piva i žestokih alkoholnih pića Frankfurt International Trophy.

Za medalje je na ovom ocjenjivanju konkuriralo 2.250 vina, piva i žestica iz 40 zemalja, a prema upravo objavljenim rezultatima, chardonnay Belaigra jedino je nagrađeno vino u Frankfurtu ne samo iz Istre, već i iz cijele Hrvatske. Možda ovo frankfurtsko odmjeravanje snaga nije dovoljno zanimljivo drugim istarskim (i hrvatskim) vinarima, koji su vjerojatno radije poslali svoja vina na dva najveća svjetska ocjenjivanja u Londonu, Decanter International Wine Award i International Wine Challenge, čiji se rezultati obznanjuju sredinom ili krajem svibnja.

Vinarija Domaine Koquelicot jedna je od najmlađih u Istri, utemeljena je 2011. godine, i nema vlastite vinograde već grožđe otkupljuje od kooperantskih vinograda s biranih položaja iz raznih krajeva Istre. Početna ideja Oliviera Ertzbischoffa i Jacqueline Marovac, koji su svoje vinsko školovanje odradili u francuskoj Burgundiji, bila je da u Istri od grožđa chardonnaya dobiju ono što se u Francuskoj zbog klimatskih okolnosti ne može, primjerice macerirano vino. Jedan od takvih njihovih chardonnaya je upravo Belaigra, čiji je naziv nastao spajanjem pojmova Belaj i Gračišće. U tom je vinu kombinirano grožđe chardonnaya koje je raslo na crvenoj i na bijeloj zemlji odnosno u istočnoj i zapadnoj Istri, a odležalo je deset mjeseci u hrastovim barrique bačvama. Ranije berbe chardonnaya Belaigra osvajale su srebrne i zlatne medalje na porečkoj Vinistri te na sajmovima i ocjenjivanjima u Sloveniji i u Dubrovniku, a Belaigra iz berbe 2015. lani je osvojila srebrnu medalju na Decanterovom ocjenjivanju u Londonu.

Paleta vinarije Domaine Koquelicot danas broji sedam vina: osim barrique chardonnaya Belaigra to su još macerirani i barikirani chardonnay Epicuria; kupaža malvazije i chardonnaya Santa Chiara, barrique malvazija Fugaz, nova crvena kupaža Nomad od terana, merlota i cabernet sauvignona, te pjenušci Kontempo i Luna. Želja da proizvode istarska vina na francuski način od početka im donosi izvrsne rezultate, koje je upravo potvrdila i ova zlatna medalja iz Frankfurta. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini