Fešta od Bobići u Babićima (Snimio Luka Jelavić)
Nakon dvije godine pauze, ovoga je ljeta ipak održana 15. Bobićada, manifestacija posvećena pripremanju jela, prije svega izvorne maneštre s bobićima (mladim kukuruzom). Koliko su se mještani i brojni gosti, među kojima i velik broj turista, zaželjeli ljetnih manifestacija, vidjelo se u subotu navečer u Babićima. Već u prvim popodnevnim satima počeli su pristizati turisti, mještani, ali i majstori u pripremanju maneštri, jednostavnog, ali omiljenog jela u kojemu mora dominirati mladi domaći kukuruz (bobići, trukinja…).
Natjecanje u pripremanju maneštre od početka je središnji dio manifestacije pa se majstori, koji dođu sa svojim sastojcima, na licu mjesta trude dati svom jelu prepoznatljiv, ali i poseban okus. Ove se godine natjecalo 13 majstora, domaćica, kuhara iz nekoliko obližnjih konoba, a njihova su jela kušali članovi žirija, sve do jednog vrsni kuhari i dobri poznavatelji svojstava istarske maneštre.
Pobjednik 15. Bobićade je stalni sudionik, poljoprivrednik i nekadašnji nogometaš, danas trener Alfeo Radin iz Šverki. Na drugom je mjestu bila maneštra koju su pripremili predstavnici Caffe bar "Boa" iz Lovrečice, a treća je bila Meri Božić iz Petrovije, domaćica i vrsna kuharica, stalna sudionica te manifestacije. Komisija je na četvrto mjesto rangirala maneštru konobe "Nono" iz Petrovije, a posebno su priznanje dobili Danijel Kukec i Ecio Zakinja iz Babića za zajednički trud i dobru maneštru.
- Pa i nisam iznenađen. Kao i mnogo puta ranije, potvrdilo se da su moji bobići bili najbolji. Za pravi recept najviše je zaslužna moja nedavno preminula mama koja me je naučila spremati prave bobiće. Upravo njoj posvećujem ovu nagradu. Nema tu posebnih tajni. U maneštri mora biti sve domaće, od mladog kukuruza specifičnog okusa do svega ostalog, uz suho, dimljeno meso, ali ne u pretjeranoj količini. Uz sve to ide i kost od pršuta koja na neki način zaokružuje sve što je unutra s bobićima. Sve je domaće, iz mojeg vrta i kantine, bio je zadovoljan Alfeo Radin čija je supruga već nekoliko puta pobjeđivala u Babićima s maneštrom pripremljenom na taj način.
Sve pripremljene količine maneštre gosti su kušali i oduševljeno brzo ispraznili sve lonce. Mnogi su na Bobićadu došli upravo s ciljem da kušaju to staro, uvijek dobro jelo. Ali Bobićada u Babićima nije samo kuhanje i degustacija.
Gotovo cjelodnevni program privlačio je goste sa svih strana, a prva im se predstavila skupina umaških mažoretkinja koje su nedavno u Crikvenici postale svjetske prvakinje. U šest su koreografija pokazale svoje umijeće pa ne čudi da su u 17 različitih disciplina osvojile gotovo isto toliko nagrada i priznanja. Nastupili su i "Mali Englezi", skupina djevojčica predškolskog uzrasta koje su pokazale da za njih nema jezičnih barijera. Fešte u Babićima nema bez lokalnih Cantadora, svirača i pjevača koje godinama vodi neumorni Nino Zacchigna. Zaplesale su i umaške "Zvjezdice 50+" i izmamile zasluženi pljesak za izvedbu starih skladbi i plesova. Glazbeni dio programa dopunili su svirači Puhačkog orkestra "Naša sloga" i Babića koji su svoj nastup završili izvedbom himne posvećene Bobićadi koju je napisao mještanin Roberto Grassi. A, zatim, legendarna Bukaleta i ples do jutarnjih sati.
Naravno, bilo je i sportskih natjecanja, susreta i druženja. A navečer svi na ples.
Petnaesta Bobićada u Babićima prilika je da se malo podsjetimo na početke te manifestacije koja je izrasla u jednu od najbolje posjećenih na području Umaga i cijele Bujštine. Zaslužni su za to mnogi pojedinci i udruge, a Denis Muminović, dugogodišnji predsjednik Mjesnog odbora Babići - Lovrečica prisjeća se idejnih začetnika i početnih slavlja.
- Ideja je krenula od Darija Klarića, Sergia Pavata i pokojnog Drage Orlića, razradili su ideju koju je prihvatio mjesni odbor na čelu s tadašnjim predsjednikom Đulijanom Radinom i uz potporu Grada Umaga i gradonačelnika Kraljevića i TZ-a Umag manifestacija je krenula. Uz natjecanje u pripremanju bobića tu je uvijek bilo i sporta, nogometa, malog nogometa, pljočkanja, boćanja i ostalog. Kroz ovih 15 godina nastupalo je mnogo poznatih i lokalnih bendova, svirača i pjevača. Manifestacija je uvrštena u vodič Gastro Istra, ispričao nam je Muminović.
- U organizaciji fešte sudjeluje puno aktivista u suradnji s Mjesnim odborom, Zajednicom Talijana, pizzerijom "Babići", tu je uvijek naš puhački orkestar koji je dovodio orkestre iz Italije i Slovenije. I tako od malih stvari, od klasa mladog kukuruza, skromne istarske maneštre od bobića stvorili smo veliku feštu koja odražava tradiciju istarskog malog čovjeka u gastronomiji. Nadajmo se da će buduće generacije nastaviti tradiciju i njegovati ovu sve posjećeniju feštu, kaže Muminović koji je u organizaciji Bobićade uključen od prvog dana.
- Do kraja osamdesetih godina, našeg svetog Lovru slavili smo u Babićima, a kasnije u Lovrečici. Kako bismo i u Babićima imali feštu, smislili smo priču o bobićima. Preko mog prijatelja i istarskog pjevača Sergia Pavata stupio sam u kontakt s pokojnim Dragom Orlićem i ubrzo smo došli do maneštre i bobića, sve smo pripremili i krenuli 2006. godine. Na žalost, izgubili smo zbog pandemije dvije godine, ali nastavljamo s našom lijepom feštom. Koliko su ljudi zainteresirani vidi se i ove godine, ljudi su željni ovakvih manifestacija. Mnogo je ljudi kroz ove godine bilo uključeno u organizaciju i svima treba zahvaliti, svakako Gradu Umagu i Turističkoj zajednici koji nas podržavaju. Bez njih, udruga i velikog broja volontera ni fešte ne bi bilo, dodaje Dario Klarić, glazbenik i vlasnik pizzerije "Ca'nova", suorganizator fešte.
Velik doprinos fešti dala je proteklih godina Zajednica Talijana Lovrečica - Babići s dugogodišnjom predsjednicom Robertom Grassi Bertolić, ali i nogometaši, boćari, obrtnici, mještani… Zaista, svima čestitke za uspješnu organizaciju ove jedinstvene ljetne turističko-zabavne manifestacije.