FALI KUHARA, KONOBARA: OBRTNIČKA KOMORA ISTARSKE ŽUPANIJE OD VLADE TRAŽI INTERVENTNU MJERU

Bez zapošljavanja stranaca investicije će kasniti, a ugostitelji smanjiti broj stolova


Obrtnička komora Istarske županije uputila je apel Vladi, tražeći od nje da čim prije odobri dodatnu kvotu radnih dozvola za zapošljavanje stranaca kako bi se sezona mogla kvalitetno odraditi. Obrtnici, kao uostalom, i hotelske kuće, vape za radnicima u ugostiteljstvu, prije svega konobarima, kuharima i pomoćnim osobljem, a nedostaje im i građevinskih radnika zbog čega će, vele, izgradnja mnogih projekata kasniti.

Liberalizacija tržišta

Svoj je zahtjev OKIŽ, koji ima nešto manje od 7.400 članova, uputio putem svoje matične organizacije, Hrvatske obrtničke komore. Mario Paliska, predsjednik OKIŽ-a, nije želio špekulirati o brojkama, no veli da mu se javilo 20-ak obrtnika, mahom ugostitelja i građevinara, s molbom za pomoć. Vlada je, podsjećamo, u ovoj godini odobrila 4.660 radnih dozvola za zapošljavanje u turizmu i ugostiteljstvu, te čak 10.770 u graditeljstvu, no obrtnici tvrde da su dozvole za mnoga zanimanja iskorištene. Trenutno, vele, očekuju odgovor iz MUP-a o tome koliko je točno dozvola iskorišteno za pojedina zanimanja i je li ih, i koliko, preostalo.

- Ne mogu špekulirati nedostaje li 500 ili 600 radnika jer bi realna brojka mogla biti puno manja ili veća, no problem svakako postoji. Tijela naše komore u nekoliko su navrata raspravljala o ovom velikom problemu. Dugoročno rješenje leži u obrazovnom sustavu, ali, stav je Komore da treba hitno liberalizirati postupak angažiranja radnika iz susjednih zemalja koje nisu u Europskoj uniji, veli Paliska.

Iako, međutim, radne snage na Zavodu za zapošljavanje ima, naš sugovornik veli da je riječ o nekvalitetnim radnicima koji su već dulje vrijeme na burzi, neki odbijaju posao, stoga bi, po njegovom mišljenju, nešto trebalo poduzeti, jer riječ je o teretu koji pada na pleća poduzetnika i obrtnika, odnosno svih poreznih obveznika.

(Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater