PARENZANA

ATRAKTIVNA BICIKLISTIČKO-PJEČAŠKA STAZA U ISTRI Na trasi se nalaze bike&bed objekti, iznajmljivači i serviseri bicikala, punionice za električne bicikle… Uređeno je 16 odmorišta i pet vidikovaca s kojih se pruža PREKRASAN POGLED NA NETAKNUTE DIJELOVE ISTRE

| Autor: Duška PALIBRK
Daljnje uređenje Parenzane sufinancirat će se iz Fonda za razvoj turizma

Ova godina po svemu je specifična i drugačija, programi se ne odvijaju planiranom dinamikom, sve je usporeno, no i dalje se djeluje u okvirima mogućeg. Uslijed cijele te situacije, u Upravnom odjelu za turizam odlučili su napraviti niz analiza za projekte koje vode pa tako i za biciklističko-pješačku stazu Parenzanu. Analizirali su učinjeno od 2016. do sada.

- Usprkos činjenici da nismo u vlasništvu staze, niti u pravu služnosti, mi "upravljamo", odnosno održavamo Parenzanu u suradnji s jedinicama lokalne samouprave kojima Parenzana prolazi. Cilj nam je sustavno upravljati biciklističko-pješačkom stazom što podrazumijeva održavanje, uređenje, opremanje, promociju, te time pridonijeti razvoju područja kroz koji prolazi, a to je velikim dijelom unutrašnja Istra, kaže županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković.

Parenzana kao biciklističko-pješačka staza nalazi se u svim strateškim dokumentima poput Master plana razvoja turizma Istre 2015.-2025. (operativne strategije razvoja proizvoda - sport i aktivnosti te razvoja turističke infrastrukture - Istra Bike Experience), Operativnog plana razvoja cikloturizma IŽ, Strategije razvoja turizma Hrvatske do 2020. (razvoj proizvoda - cikloturizam), Akcijskog plana razvoja cikloturizma RH.

- U zadnjih pet godina napravljeno je niz poboljšanja. Danas na Parenzani imamo niz tabela s kartom Parenzane i sadržajima koji se nalaze uz stazu. Osvijetlili smo tunele Freski, Kostajnica, Kalcini i Motovun te je sada vožnja kroz tunele sigurnija i ugodnija. Postavili smo velik broj smjerokaza/putokaza, uredili postojeća odmorišta i dodali im sadržaje poput servisnih stanica, ležaljki, informativnih tabli, te uredili novo odmorište u Bujama, nabraja Prodan Mraković.

Sada je na stazi 16 odmorišta - Plovanija, Markovac, Buje 1 i 2, Triban, Štacion, Grožnjan, Antonci, Livade, Motovun, Brkač, Rakotule, Sabadin, Vižinada, Višnjan i Poreč. Uređeno je pet vidikovaca s kojih se pruža prekrasan pogled na netaknute dijelove Istre, i to u Plovaniji, Grožnjanu, Antoncima, Motovunu i Rakotulama. Opremljena su tri vježbališta, u Livadama, Motovunu i Poreču. Na šest odmorišta postavljene su i wi-fi točke.

Svake godine tiskaju se nadopunjene karte Parenzane u 15.000 komada, reprint brošura u 4.000 komada. Karte i brošure nalaze se u lokalnim TZ-ima, TZ-u Istarske županije, Istarskoj razvojnoj turističkoj agenciji (IRTA), predstavništvima HTZ-a u Europi te na specijaliziranim sajmovima. Promocija ide i preko internet stranice www.parenzana.net, Facebooka i Instagrama te tiskanih i digitalnih medija, a Parenzana je više puta predstavljena kao primjer dobre prakse projektnim partnerima i stranim delegacijama.

- Na stazi su postavljena i četiri fiksna brojača prometa, bicikala i pješaka. U 2017. godini, kada su bila postavljena dva brojača imali smo 46.586 prolazaka, u 2018. godini broj prolazaka popeo se na 108.651 i to smo mjerili s četiri brojača. Lani je evidentirano 93.545 prolazaka, a do ovog lipnja, iz poznatih razloga, broj je puno manji i iznosi 27.013, što je 42 posto manje nego lani, kaže Prodan Mraković.

Što se ulaganja tiče, navodi da je od 2016. do kraja 2019. godine u održavanje, uređenje, opremanje i promociju uloženo 2,783 milijuna kuna. Od toga 65 posto otpada na Istarsku županiju, 17 posto na jedinice lokalne samouprave i 18 posto na Ministarstvo turizma koje je sredstva davalo putem natječaja, iz Fonda za razvoj turizma. Kako bi ponuda bila potpuna, uz trasu se nalaze i usluge, kao što su 20-ak bike&bed objekata - specijaliziranih smještajnih kapaciteta za cikloturiste, sedam servisera za bicikle, 15-ak agencija koje nude najam bicikala te četiri agencije za prijevoz biciklista i bicikala, pet punionica za e-bicikle.

- U sljedećem periodu planiramo postaviti zaštitne ograde na mostu Grožnjan i na nadvožnjaku kod Pirelići, urediti ogradu na vijaduktima Oprtalj i Završje, ogradu i rukohvate na vijaduktima Freski i Antonci te urediti rukohvate i podlogu na mostu Livade i dva mosta kod Antonci. Postavit ćemo dvije slavine s pitkom vodom u Bujama i Završju (uz postojeće u Grožnjanu, Livadama, Markovcima i Vižinadi) da bi korisnici mogli puniti svoje boce vodom i time smanjili upotrebu plastičnih boca i njihovo završavanje u prirodi, ali istovremeno gradili imidž Istre kao destinacije u kojoj je pitka voda svakom dostupna, tumači pročelnica. Daljnje uređenje Parenzane planira se sufinancirati sredstvima Ministarstva turizma iz Fonda za razvoj turizma.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum