ekstremni vremenski uvjeti

ALARMANTNO STANJE U MASLINICIMA NA JUGU ISTRE: Masline pod hitno treba zaštititi, ovo je jedna od najgorih godina

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(Arhiva)

(Arhiva)


Vremenski uvjeti su, nažalost, takvi da pogoduju razvoju gljivičnih bolesti na listovima maslina. Trenutno nam je važno vidjeti kakva je situacija s paunovim okom, bolesti zbog koje opada lišće, što na koncu utječe i nam razvoj ploda, jer je ovo jedna od najgorih godina za maslinare. Od berbe do sada izmjerili smo čak 431,8 litara kiše po četvornom metru na jednoj lokaciji, a to pogoduje razvoju gljivica i raznih bolesti. Ove će se godine maslinici morati stalno obilaziti, provjeravati i zaštititi ako mislimo imati zadovoljavajući urod, ističe predsjednica udruge Agroturist iz Vodnjana Ester Geissa Đurić, koja je s diplomiranom inženjerkom agronomije Bernardinom Hlebnjak Pastrovicchio proteklih dana obišla maslinike na krajnjem jugu Istre. Ovo neuobičajeno toplo i vlažno vrijeme, bez prave zime, agronomima i vještim poljoprivrednicima izaziva zabrinutost. I ne bez razloga.

Iako se bolest na maslinovom lišću može vidjeti i golim okom u vidu smeđih točkica s donje strane lista, bilo bi bolje ne čekati do tog stadija bolesti. I prije nego se vidljiva oštećenja na biljci pojave, jednostavnom kemijskom analizom na licu mjesta može se ustanoviti je li biljka već zaražena. Stručnjakinje su obišle maslinik Darija Šurana, predsjednika Agroudruge Fažana, koji se nalazi otprilike na tromeđi između Vodnjana, Fažane i Galižane. No, našlo se tu maslinovih grančica i iz maslinika drugih članova fažanske udruge, kako bi se pokrilo što više teritorija.

- Ovakve bi kontrole trebalo raditi stalno, jer će nam pokazati na vrijeme trebamo li zaštititi masline, a ovisno o stupnju zaraženosti, određuje se i količina zaštitnog sredstva koje ćemo primijeniti. Ali moramo reagirati, jer ako se zakasni sa zaštitom, kasnije ćemo imati velikih problema s plodovima, kaže Geissa Đurić.

Maslinarima bi trebali znati koje su vrste maslina podložnije bolestima. Iz tog se razloga i savjetuje, napominju stručnjakinje, da se u maslinicima sadi više različitih sorti, jer će to u svakom slučaju osigurati bar nekakav urod. Uglavnom je istarska bjelica ta koja je sklonija bolestima, pa i bolesti paunovog oka, dok je talijanski leccino otporniji, ali je zato obrnuta situacija kad se govori o otpornosti maslina na naše vremenske uvjete.

Nakon otprilike pola sata ležanja u otopini, listovi maslina pokazali su svoje pravo zdravstveno stanje. A ono nije dobro.

- Već smo sredinom veljače analizirali desetak uzoraka iz maslinika od Šuride do Peroja, da utvrdimo kolika je zahvaćenost maslinika paunovim okom, a sada ponavljamo analizu da obuhvatimo što veći broj maslinika. Bitno je da maslinari što prije saznaju što se događa na terenu i da poduzmu mjere zaštite dok je vrijeme. Za sada analize pokazuju da je na ovom području zahvaćenost paunovim okom jako velika, iako masline izgledaju lijepe, zelene i zdrave. Znači, sad je vrijeme da ih zaštitimo, jer poslije kad lišće počne žutiti i opadati više nema pomoći, kaže Šuran.

Ukoliko se zaraženost pokaže na oko 50 posto analiziranih listova, agronom će savjetovati adekvatnu zaštitu, koja se u zimskim mjesecima obično radi jakim bakrenim sredstvima. Međutim, kako je istaknula Bernardina Hlebnjak Pastrovicchio, ako su listovi već jako bolesni, ova sredstva će ubrzati opadanje lišća. To znači lošiju kondiciju biljke u početku vegetacije, zbog čega se nastoji barem do oplodnje zadržati lišće na granama. Upravo je sprječavanje takvog scenarija razlog zašto bi trebalo redovno tijekom godine ponavljati ovaj test, pogotovo u ekstremnim vremenskim uvjetima koji postaju konstanta. Umjesto jakih bakrenih sredstava, mogu se koristiti i blaža koja onda spadaju u gnojiva, ali imaju dovoljno kvalitetnu kemijsku formulaciju da se upiju u list i tako mogu zaustaviti zarazu i štititi maslinu narednih 15 dana ili do jače kiše. Tome se može dodati i neki od dozvoljenih organskih fungicida, ističe Hlebnjak Pastrovicchio.

- Dostupna su nam sredstva koja su učinkovita u sprječavanju daljnjeg razvoja bolesti, a koja su u skladu s našim željama za ekološkim uzgojem maslina. Samo je bitno pogoditi taj pravi trenutak kada se zaista treba primijeniti sredstva zaštite i spasiti urod. Svaki maslinar može provjeriti stanje svog maslinika besplatno putem lokalne agro udruge, samo neka se jave, jer će tako sami sebi napraviti uslugu. Nema veze što pojedini listovi već imaju primjetne flekice po sebi, bitno je samo da se bolest zaustavi. Taj će list isto biti koristan maslini u fotosintezi kroz vegetaciju, sve dok ne naraste novi. Tako da se ovaj jednostavni test može raditi kroz cijelu sezonu jednom mjesečno da bi se pravovremeno donijelo odluku o potrebi tretiranja masline. Ova godina iza nas je bila posebno teška i mislim da smo možda i po prvi put zabilježili pojavu infekcija i u prosincu i u siječnju, zbog čega su neki maslinari već tada intervenirali u maslinicima, napominje Hlebnjak Pastrovicchio.

Stručnjaci znaju kakvi točno vremenski uvjeti upozoravaju da bi moglo doći do pojave bolesti na biljkama, zbog čega vlastitim meteo stanicama prate situaciju na terenu. One oglašavaju alarm kada su vremenski uvjeti pogodni za razvoj bolesti i nametnika, a u ovoj se godini to dogodilo već 20-ak puta, što je za zimske mjesece puno. Trenutno je situacija takva da se masline ne mogu tretirati onoliko puta koliko se pojavljuje sam rizik od zaraze, a doznajemo i da se nikad ovako rano nije moralo tretirati masline.

- Bojim se da se već pomalo moramo privikavati da nam ekstremni vremenski uvjeti postanu nešto normalno. Sad bi trebala krenuti rezidba maslina, a mi ih moramo tretirati da ih zaštitimo, dok smo lani istu ovu preporuku dali 16. ožujka. Ove su godine neki već tretirali svoje masline. I to je vrlo zabrinjavajuće. Ionako već jako dugo nismo ni imali pravu zimu, ni veljaču s pravim burama, čak su i razni kukci neprestano prisutni, što nam daje opravdan razlog da se pribojavamo i pojave štetočina na maslinama. Ali sve je to priroda i mi se znamo nositi sa tim. Baš zbog svih tih klimatskih promjena, maslinari i drugi poljoprivrednici trebaju veću podršku i pomoć nego ikad, poručuje Hlebnjak Pastrovicchio.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum