VAŽAN PROJEKT

Pravi raritet: U uvali San Martin posađen maslinik AUTOHTONE POREČKE SORTE IZ ANTIČKOG DOBA

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Sadnja porečke rosulje

Sadnja porečke rosulje


U uvali San Martin posađen je maslinik autohtone sorte masline za ova područja - porečke rosulje. Plod je to suradnje Grada Poreča, poljoprivredne udruge Agro Poreč, Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, AZRRI-ja te mjesnog odbora Veli Maj. Kako je na samom otvorenju naglasio gradonačelnik Loris Peršurić, malo se koji grad može pohvaliti činjenicom da sorta masline nosi ime upravo po njemu.

- Poljoprivreda u Poreču ima svoju dugu tradiciju te je velikim dijelom vezana upravo za maslinarstvo. S obzirom na kvalitetu, cilj je ulje porečke rosulje valorizirati kao prepoznatljiv autohtoni proizvod Poreča i Poreštine. Zato od srca zahvaljujem svima koji su bili uključeni u to i počeli s istraživanjem naše sorte i proizvodnjom njenih sadnica te će ovaj maslinik naše porečke rosulje dodatno obogatiti i ovaj dio grada, ali i čuvati ono naše, domaće, rekao je Peršurić.

Zdenko Barac iz udruge Agro Poreč naglasio je da je financiranje Grada kroz duži niz godina omogućilo istraživanje ove sorte, kao i sadnju maslinika, kao i podršku Istarske županije i AZZRI-ja.

- Radi se o sorti koja je raširena diljem zapadne Istre, sve do otoka Cresa. Radi se o sorti još iz antičkih vremena, a opstala je kroz cijelo vrijeme jer je otporna. Nakon istraživanja, razmnožili smo 800 sadnica koje su zasađene u 12 nasada i da s time krenuli dalje, potrebni su nam ovakvi nasadi te bi iz najboljeg, matičnog nasada uzimali reznice, zaključio je Barac.

Danijela Poljuha s porečkog Instituta rekla je da se od samog početka istraživanja znalo da imaju nešto vrijedno i nešto što se treba istražiti.

- Zato me današnja sadnja jako veseli, jer pokazuje primjer izlaska znanosti iz laboratorija i dolazi u stvaran život, primjenu te može poslužiti za gospodarski boljitak regije i ljudi koji ovdje žive, rekla je.

Maslinarstvo u Istri datira još iz antičkog doba, a sorta porečka rosulja prvi je put opisana u knjizi "Elaiografia Istriana" autora Carla Huguesa 1902. godine. Nakon toga nije istraživana te je nakon više od stotinu godina, pokrenuto istraživanje ove sorte. Utvrđena je njena autohtonost genetičkom i morfološkom usporedbom s dostupnim podacima Istre i Italije. Od 2019., zahvaljujući Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč i udruzi Agro Poreč, počela je proizvodnja sadnica, koje se nalaze i u ovom najnovijem posađenom masliniku, koji se nalazi pod video-nadzorom te predstavlja važni korak u zaštiti, promociji ove autohtone sorte.

Uz uređenu površinu, pokraj maslinika je postavljena i informativna ploča na hrvatskom, talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku koja sve zainteresirane upoznaje s obilježjima ove sorte masline.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini