UHIĆENJA U VODNJANU I PULI

Tko su Krešimir i Dragan Stojkovski? Pulski poduzetnici, geodeti i vlasnici nekretnina s repovima iz prošlosti

| Autor: Marcello ROSANDA
Krešimir Stojkovski u bijeloj košulji (Damir Škomrlj/CROPIX)

Krešimir Stojkovski u bijeloj košulji (Damir Škomrlj/CROPIX)


Među uhićenima, uz bivše zaposlenike Grada Vodnjana i bivšeg šefa Ureda državne uprave u Istarskoj županiji, odjeknulo je ime direktora tvrtke Geo Biro u vlasništvu njegovog oca Dragana, Krešimira Stojkovskog. Naime, Stojkovski je i vlasnik hostela Joyce na Portarati te suvlasnik firme Hoteli Njivice.

Ime njegovog oca Dragana često se u medijima spominjalo davne 2007. godine kada su stanari bivše Uskočke ulice, danas Ulice Veruda, i to od brojeva 13 do 21, tvrdili da su zbog njega nasamareni. Naime, oni godinama nisu mogli uknjižiti vlasništvo stanova u gruntovnice jer još nije bio riješen status zemljišta pod zgradama. Jer, vlasnik okućnica bio je, prema tvrdnjama predstavnika stanara, geodet Dragan Stojkovski, koji se u gruntovnicu nad okućnicama, ali i parkiralištem pred zgradama, upisao još 2004. godine.

Inače, popis čestica, točnije okućnica u Puli, čiji je vlasnik bio bivši gradski geodet Stojkovski, vlasnik tvrtke Geo Biro koja je za Grad Pulu obavljala geodetske poslove, svakog je dana bio sve dulji.

Naime, Stojkovski je od crnogorskog državljanina Stevana Gopčevića za 56 kuna po četvornom metru kupio 31 česticu javnih površina i nužne okućnice više stambenih objekata koje su nekad pripadale nacionaliziranoj imovini pokojne Ruže Lovrić.

One su se, prema pisanju medija, nalazile u ulicama Katalinića Jeretova, Ljudevita Posavskog, Sveti Polikarp, Veruda i Osječkoj, a na nekima od njih nalazile su se privatne zgrade, ali i parkovi i povijesne građevine u vlasništvu Grada Pule.

Stanari su sumnjali da će, kada početkom 2008. stupe na snagu izmjene Zakona o vlasništvu, Stojkovski parcele koje je otkupljivao za 60-ak kuna po kvadratu moći prodavati stanarima i vlasnicima zgrada za 2.100 kuna po četvornom metru. Tada je gradonačelnik Boris Miletić zatražio da se istraži kako je Stojkovski kupovao parcele i upisivao se kao vlasnik u zemljišnim knjigama.

- Mi ćemo stanarima na Verudi naš dio zemljišta nužan za uknjižbu dati besplatno te im ponuditi da se Grad uključi u spor i dati im pravnu pomoć potrebnu za osporavanje upisa Stojkovskog. Radi se o klasičnom slučaju špekulacije zemljištem jer je osoba koja je kupila od druge osobe dio zemljišta znala da se radi o zemljištu iznad kojeg su stanovi. Vjerujem da će se osporiti uknjižba i da će se stanari uknjižiti, kazao je tada Miletić.

Na koncu je ipak postignut dogovor između Grada i Stojkovskog, koji je potpisom tabularne izjave pristao Gradu prepustiti dvije katastarske čestice bez naknade. Međutim, Grad je sudski potraživao da mu se u vlasništvo vrati i ostalih 29 čestica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater