(Foto Spinnaker)
Zašto im u Italiji pripisuju etikete kreatora gastronomskih čarolija, pokazali su prilikom svog gostovanja u Valamarovom Spinnaker restoranu u Poreču, Matteo Metullio i Davide De Pra, chefovi restorana Harry's Piccolo iz Trsta s dvije Michelinove zvjezdice i jednog od najcjenjenijih restorana u regiji, u sklopu Spinnaker Gourmet Stagea, Valamarova programa koji već godinama u Poreč dovodi najbolje hrvatske i internacionalne chefove.
(Foto Spinnaker)
Kulinarski pristup gastro dvojca čija je misija stvoriti nezaboravna kulinarska putovanja koja ostaju u srcima i nepcima njihovih gostiju, temelji se na preciznosti, intuiciji i poštovanju prema namirnici, a svako jelo nosi prepoznatljiv potpis koji spaja suvremen pristup, promišljenost i duboku povezanost s terroirem. U Poreču su u suradnji s chefom Spinnakera Goranom Hrastovčakom predstavili šest slijedova i povezali okuse mora i planina, Italije i Hrvatske, tradiciju i suvremene tehnike, a kroz reinterpretacije klasika provlačila se i nit inspirirana Parenzanom, starom željezničkom prugom koja je nekoć povezivala Poreč i Trst. Sa svakim svojim jelom nastojali su utjeloviti bit kreativnosti, strasti i autentičnosti.
(Foto Spinnaker)
La Caesar salad di mare, reinterpretacija klasične salate u morskom ruhu; zapečena salata romana, gof, kavijar, vlasac, majoneza s mentom i moždinom gofa, hrskavi čips od napuhanog rižinog zrna, spirulina. Tortelini s jastogom, prepoznatljivog potpisa chefa Spinnakera Gorana Hrastovčaka. Zatim Harry'sotto, rižoto u vodi od rajčice, plankton, kapari, inćuni, bosiljak, karakteristični rižot u Harry's stilu koji spaja kremoznost i preciznost izvedbe, te Carbonaro d'Alaska, jelo koje donosi lakoću sjevernih mora i profinjenu ravnotežu okusa uz crni bakalar, miso, kremu od dimljenog krumpira, savoyski kupus, pinjole, grožđice, daikon. U petom slijedu, janjetina, crne trube, morska trava, celer, Hrastovčakova kreacija. Za desert Al Sud koji spaja jug i sjever u prepoznatljivoj igri tekstura i aroma, uz badem, origano, kapare, limun, zaokružujući večeru potpisom chefa Mattea Metullia i Davidea De Pra. Pre - dessert i petit four, rezultat su slatkog potpisa Dragane Kovačević iz Spinnakera. Vinski dio večere, šest pomno odabranih vina Hrvatske, Slovenije i Italije, bio je odabir sommeliera Sandija Parisa.
(Foto Spinnaker)
Večera u porečkom Spinnakeru ujedno je bila uvertira u proljeće iduće godine kada će Harry's Piccolo Poreč otvoriti svoja vrata u novoj porečkoj turističkoj akviziciji Valamar Collection Pical Resortu, jednom od najiščekivanijih novih odredišta na Jadranu. Ulogu chefa porečkog Harry's Piccola, najavio je talijanski dvojac, preuzet će Spinnakerov Goran Hrastovčak.
Smješten tik uz more, Pical Resort zamišljen je kao mjesto gdje se susreću kulture, okusi i doživljaji Hrvatske, Slovenije i Italije. Nadahnut duhom stare željezničke pruge Parenzana, svojevremenom prometnom poveznicom Poreča i Trsta, svoju priču gradi kroz arhitekturu, wellness koncepte i gastronomiju koja slavi zajedničko nasljeđe triju zemalja.
(Foto Spinnaker)
Chefovi Matteo Metullio i Davide De Pra porečku su večeru iskoristili stoga kao odličnu priliku da dio svoje filozofije i kulinarski pristup podijele s gostima među kojima je bila i velika chefica Ana Roš, upravo u gradu koji će uskoro postati novi dom Harry's Piccola.
Pical Resort 5*, Valamar Collection, najznačajniji je projekt u hrvatskom turizmu i primjer održivog razvoja destinacije, čije se otvaranje očekuje na proljeće iduće godine. Investicija vrijedna 200 milijuna eura predstavlja iskorak u transformaciji Poreča i Istre prema modelu cjelogodišnjeg, održivog i visokokvalitetnog turizma uz koji će se razviti i nova javna turistička infrastruktura.
(Foto Spinnaker)
Novi hotel Pical donosi ponudu najviše razine: s 514 smještajnih jedinica, 3.000 kvadrata unutarnjih i vanjskih obiteljskih sadržaja, 11 restorana i 10 barova s jedinstvenom dine-around uslugom, te najvećim kongresnim centrom u Istri kapaciteta 1.200 sudionika.
Restoran Harry's Piccolo Poreč, rezultat suradnje s talijanskim chefovima Matteom Metulliom i Davidom De Pra, čiji istoimeni restoran u Trstu nosi dvije Michelinove zvjezdice, bit će smješten u središtu hotela Pical. Restoransku fine dining ponudu nadopunit će i Miramare by Fratelli Cerea, koncept poznatog restorana Da Vittorio na otoku Sv. Nikola, koji već trinaest godina zadržava tri Michelinove zvjezdice, te iščekivani bistro JAZ by Ana Roš na porečkoj rivi. U skladu s načelima održivog razvoja, hotel će prioritet dati lokalnim proizvođačima hrane i pića, s ciljem da najmanje 80 posto korištenih namirnica dolazi iz lokalne proizvodnje. Resort će također biti dom prvog ESPA spa centra u Hrvatskoj, wellness koncepta na 1.300 kvadrata.
(Snimio Milivoj Mijošek)
Luksuzno ljetovalište nije zamišljeno kao zatvoreni kompleks, već kao otvoren i integriran prostor koji obogaćuje život zajednice sa šetnicama, plažama, biciklističkim stazama i rekreacijskim sadržajima dostupnima građanima i posjetiteljima tijekom cijele godine. Vanjski bazen olimpijske duljine 50 metara, s tri plivačke staze, idealan je za sportsko plivanje, uz more s pogledom na staru jezgru Poreča. Otvoren turistima i građanima Poreča, kao i djeci i sportašima Sportske zajednice Grada Poreča. U budućem hotelu Pical nalazit će se i unutarnji bazen od 25 metara, koji će također biti na raspolaganju za treninge porečke djece i sportskih klubova.