(Dani gljiva u Brtonigli)
Brtonigla je proteklog vikenda ponovno zablistala u jesenskom ruhu, ugostivši 23. izdanje poznate manifestacije Dani gljiva, koja je tijekom dva dana privukla više od dvije tisuće posjetitelja.
Ova jedinstvena proslava prirode, tradicije i gastronomije okupila je gljivare i iskusne mikologe iz Hrvatske, Italije i Slovenije, slaveći bogatstvo i raznolikost istarskih šuma te važnost očuvanja gljivarske tradicije i kulturnog nasljeđa ovoga kraja.
Središnji dio manifestacije bila je raskošna izložba gljiva, na kojoj je predstavljeno više od 270 vrsta - od jestivih, nejestivih do otrovnih primjeraka. Tijekom vikenda održale su se i edukacije o ljekovitom bilju i gljivama, kao i natjecanje u branju gljiva, koje je, kao i svake godine, izazvalo velik interes i oduševilo kako stručnu publiku, tako i posjetitelje svih generacija.
(Dani gljiva u Brtonigli)
U branju je sudjelovalo 16 gljivarskih udruga iz cijele Hrvatske, Slovenije i Italije, više od 350 aktivnih članova, uz brojne zainteresirane posjetitelje koji su se okušali u branju pod stručnim vodstvom ili samostalno.
Jedan od najuzbudljivijih trenutaka manifestacije bila je zasigurno dodjela nagrada za najveću i najljepšu gljivu te najljepšu gljivarsku košaricu.
Najveću gljivu, baršunastu mliječnicu ubrala je talijanska Gljivarska udruga Giuliana iz Trsta, dok je najljepša gljiva - crna ježevica - pripala Udruzi gljivara Amanita iz Sv. Ivana Zeline. U tradicionalnoj kategoriji najljepše gljivarske košarice, gdje je konkurencija bila jaka, s čak 12 košarica, pobijedila je obitelj Pauletić-Bajkin, koja je u svojoj košari prikupila 37 različitih vrsta gljiva, oduševivši i stručnu komisiju i posjetitelje.
(Dani gljiva u Brtonigli)
Nedjeljni program donio je i kulinarski spektakl - natjecanje u kuhanju kotlića, gdje su svoje kulinarske vještine pokazali kako gljivarske udruge tako i lokalni čelnici. Gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, načelnici Brtonigle Neš Sinožić i Grožnjana Claudio Stocovaz, bivši načelnik Brtonigle Tullio Fernetich, te pročelnik odjela za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan udružili su snage s gljivarskim stručnjacima kako bi pripremili najbolje gljivarske kotliće.
Nakon kušanja i detaljnog ocjenjivanja, Udruga gljivara Krasnica iz Krapine osvojila je titulu najboljeg kotlića među udrugama dok je među lokalnim čelnicima pobjedu odnio načelnik Grožnjana Claudio Stocovaz, uz asistenciju iskusne gljivarke Fiorele Srebrnić iz DG &"Boletus".
(Dani gljiva u Brtonigli)
Tročlana komisija čiji su članovi bili talentirana chefica restorana San Rocco Florijana Ružić, zajedno sa županom Borisom Miletićem i predsjednikom udruge Željkom Ružićem, donijela je odluku nakon pažljivog kušanja i procjene kreativnosti, okusa i
prezentacije jela.
Osim natjecanja i izložbe, posjetitelji su mogli uživati u radionicama i vođenim šetnjama po šumi, te u bogatoj gastro ponudi lokalnih OPG-ova. Degustacije jela od gljiva, od tradicionalne tjestenine i palente do gljiva na žaru i modernih kulinarskih interpretacija, zajedno sa sajmom domaćih proizvoda, stvorile su pravi mozaik okusa i mirisa jesenske Istre.
(Dani gljiva u Brtonigli)
Organizatori ističu da Dani gljiva nisu samo festival gljivarskog znanja i gastronomije, već i važan događaj za zajedništvo, očuvanje običaja i promociju održivog turizma. Manifestacija je još jednom potvrdila svoj status kao nezaobilazni jesenski događaj u Brtonigli, te simbol bogatstva prirode i tradicije ovog kraja.