(Snimio Zvjezdan Strahinja)
Mladi pulski kuhar Patrik Prnjak pobjednik je Croatian Culinary Cupa! Na državnom natjecanju održanom prošlog petka u Zagrebu, a na kojem sudjeluju i druge nacije te sude eminentna svjetska imena, kuhao je u tri kategorije i osvojio zlato za vegansko jelo te po srebro u kategoriji jela od ribe i od peradi. Sveukupno je to bilo pregršt bodova i dovoljno za proglašenje pobjednika!
- Veliko je zadovoljstvo kad ti gosti pohvale jelo, ali ovo je priznanje struke i to mi puno znači u profesionalnom radu. Državno natjecanje ove je godine bilo prerano organizirano, sezona još traje, tu je i moj OPG LjutIstra oko kojeg imam obaveza, tako da nisam imao dovoljno vremena za pripremu. Zato mi je ovaj uspjeh još i draži, kaže Patrik Prnjak, chef u jednom pulskom restoranu.
(Snimio Zvjezdan Strahinja)
I kao da mu pojedinačna pobjeda nije bila dovoljna, odmah u nedjelju osvojio je i srebro s reprezentacijom Hrvatske! Nakon dinamičnog petka i povratka u Pulu, Patrik se odmah odazvao pozivu da kuha s ekipom i u nedjelju pojurio nazad u Zagreb kako bi uskočio u reprezantaciju.
- Troje nas je u timu i u kratko vrijeme smo se složili. Tu je bitna koordinacija, da se upotpunjujemo i uskačemo jedni drugima, a bitan je i tajming. Preuzeo sam vođenje i krenuli smo žestoko, kaže Patrik. Ovaj nekadašnji veslač, koji sada skuplja kulinarske medalje i pokale, za reprezentaciju je spremao riblje predjelo, a osmislio ga je doslovno preko noći. Za razliku od njih Rumunji, koji su bili prvi, nastupili su u profesionalnom sastavu, dobro pripremljeni i »opskrbljeni«. I to nešto govori o sposobnosti naših chefova da izvuku maksimum iz pruženog.
Zahtjevna su to natjecanja: vrijeme stvara stres, suci vrše presing. Troje ih je u kuhinji: ocjenjuju uvjete, način rada, temperaturu, tajming... Troje ih ocjenjuju okus i strukturu jela, težinu tehnike... Na kuharima je stalni pritisak - Patrik iako vidno zadovoljan, djeluje nam kao da se još uvijek nastoji opustiti od natjecanja.
(Snimio Zvjezdan Strahinja)
- Ma volim to, ja sam sportski tip. Volim timski rad, adrenalin i tu dinamiku iz kuhinje, kaže. Zadovoljstvo kojim priča o svojim jelima otkriva čovjeka koji istinski uživa u tome što radi, da je stalno posvećen novim receptima, istražuje, uči, traga za okusima. Jednostavno ne miruje.
Za zlatno vegansko jelo napravio je improvizaciju Wellingtona (bez mesa, naravno), lisnato tijesto sa zelenom palačinkom od kelja, gljive, veganski demi-glace (kuhao se četiri dana!), tar košaricu od kelja punjenu sotiranim povrćem, kremu od mrkve te prženu rajčicu u agava sirupu. Za riblje jelo pripremio je fars od orade, okolo špinat, prah od cikle, sotirani špinat na podlozi, kremu od mrkve, riblji velute s uljem od peršina i crni tartar punjen škampima. U kategoriji peradi posegnuo je za pačjim prsima u farsu od batka i zabatka piletine, demi-glace od peradi, na tanjuru krug od cikle i aceto balzamico, »ruže« od pečene jabuke i celera, blanširano sotiranu šparugu s coulisom od maline i karamalerizirana naranča. Za reprezentaciju je osmislio jelo s podlogom od zelene jabuke, peršina i celera, hladni rolani brancin punjen kremom od bućinog ulja, iznad toga keks od sipe, gel od naranče, šparuge te listiće bosiljka.
(Snimio Zvjezdan Strahinja)
Patrik se natječe od 2020. godine. Pobijedio je 2022. na natjecanju za kulinarsku baštinu, 2023. bio je treći na državnom, 2024. uzeo je srebro i zahvaljujući tome dobio poziv na ovaj kup. Sa svjetskom scenom i onim što rade vrhunski Francuzi, Skandinavci i Talijani upoznao se 2022. na Svjetskom kupu u Luksemburgu. U veljači ove godine osvojio je europsku broncu za vegansko jelo u Riminiju, nakon toga i još dva zlata za perad i za ribu u Azerbedjžanu.
- Na natjecanja odlazim jer želim vidjeti gdje sam sa svojim jelima. I to su konkretni rezultati, ocjena struke. Želja mi je i sljedeće godine vratiti se u taj Luksemburg, što spada u top pet natjecanja u svijetu, i uzeti neku medalju, kaže Patrik, koji sve čega se uhvati postiže uspjeh.
(Snimio Zvjezdan Strahinja)
Jer i sa svojim OPG-om LjutIstra i prepoznatljivim ljutim umacima koje proizvodi od vlastito uzgojenih papričica, upisao se ljetos na svjetsku scenu. Umak Barba-q osvojio je zlatnu medalju na Excellent Taste Awards & MTA Awardsu, a nakon toga i osvojio zvjezdicu na prestižnom Great Taste Awardsu, najjačoj i najpriznatijoj nagradi za proizvođače hrane i pića u svijetu. Ono što je Michelinova zvjezdica za restorane, to je ova zvjezdica za njegovu ljutu strast.
U proizvodnji umaka, isto kao i u kuhinji, trudi se dati naglasak na domaćoj hrani. Deviza mu je ukusno i jednostavno, a vodilja lokalni proizvodi.
- Kad uzmem proizvod nekog lokalnog uzgajivača, na primjer med, i kad vidim koliko se pčelari trude, onda mi je gušt prezentirati taj njihov rad. Ako netko istinski živi kroz tu proizvodnju, a onda i ja želim to istinski prenijeti na tanjur. Tada se osjeti sva uložena energija, kaže Patrik.
Na inozemnim natjecanjima vidio je koliko Francuzi i Talijani ulažu u promociju svojih lokalnih i regionalnih jela. I to se mora respektirati. Šteta je samo, kaže, što to tako nije i na našoj sceni!