Festival "ulične hrane"

Kuhinje iz cijelog svijeta: U Titovom parku miriše na FOOD IN MOTION

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ


Mirisni dim mamio je mnoge Puljane i turiste, usprkos visokim cijenama po kojima se, uvjeravaju nas, može i ručati. Burgeri su se prodavali po 50-ak kuna, a neki su, poput onog s mesom divljači, lisičarkama i vrganjima, koštali gotovo 70 kuna

Iz bijelih kućica u Titovom parku ovih se dana šire miomirisi svjetskih kuhinja: osjeća se tu jak miris pečenja, burgera koji se okreću na roštilju, egzotičnih, indijskih začina koji se ubacuju u wok, a ima tu i japanskih delicija pulskog Gastro kluba, sushija i juhe s 20 sastojaka. Uz fine zalogaje paše i ugodna muzika koja se u sklopu programa Groovoteka može čuti na drugom izdanju festivala Food in motion, pratećeg programa Pula film festivala koji traje sve do nedjelje.

Devet street food majstora

U kućicama se ove godine predstavlja devet street food majstora iz Hrvatske, Slovenije i Italije, Havana Little Corner Cocktails bar te porečka craft pivovara Bura Brew. Proizvođač burgera u park je, nasuprot spomeniku palim partizanima, postavio stolove i stolice. Mirisni dim mamio je mnoge Puljane i turiste, usprkos visokim cijenama po kojima se, uvjeravaju nas mnogi, može i ručati. Burgeri su se prodavali po 50-ak kuna, a neki su, poput onog s mesom divljači, lisičarkama i vrganjima, koštali gotovo 70 kuna.

Ove godine Puljanima se predstavio zagrebački BBQ Hot Yard, koji temelji hranu na barbecue umaku. Jela su pripremali Goran Vrabec iz firme Volim ljuto i inženjer elektrotehnike Davor Šušković, koji se ovim poslom bavi vikendima, u slobodno vrijeme i za potrebe raznih manifestacija. U Zagrebu još nemaju lokal u koji biste mogli doći i zatražiti jelo, zasad se odazivaju samo na poziv, kad treba odraditi catering za privatne zabave. Sudjeluju na festivalima, surađuju s craft pivovarama.

- Odaziv je jako dobar, iznad očekivanja. Svakog dana na meniju je neko drugo jelo, specifično za određenu državu. Danas pripremamo kanadski burger od bifteka i škampa. Teško je reći kako smo se počeli baviti ovim poslom, krenulo je od ljubavi prema kuhanju. Zaljubili smo se u američki stil, fokusirani smo na dugu pripremu na niskim temperaturama, kaže Šušković. Svinjetinu dime 12 sati na temperaturi od 110 stupnjeva, a Philly cheesesteak s junećim odreskom pripremaju po originalnoj recepturi iz Philadelphije.

Uz burger i sendviče paše ljuto: umaci s čili papričicom mogli su se i kupiti u posebnoj kućici. Bilo je tu i koktela, ali i tradicionalnih jela upakiranih u street food verziju: pašticade, purice s mlincima i sendviča od slavonske svinje. Gastro kuhača iz Zagreba ponudila je meso mangulice, jedne od najcjenjenijih vrsta svinjetine na svijetu, a bilo je tu i palačinki.

Restoranske cijene

A, što kažu posjetitelji? Umjetnik Vedran Šilipetar kaže da ga kućice u Titovom parku podsjećaju na zagrebački Advent. "Ovo je Advent sa Zrinjevca usred sezone u Puli. Mirisi, kobasice…Copy paste", kaže Šilipetar. Drugi Puljanin, Dean Keba, kaže da su jela ipak preskupa. "To su cijene za turiste. Di smo došli da jedan burger košta 50-60 kuna. To su restoranske cijene. Osim toga, pola izraza ne razumiješ, pitaš se šta je", kaže Keba.

Srećom po street food majstore, tako nisu razmišljali ostali posjetitelji, ako je suditi po gužvi ispred kućica. Lani je odaziv bio izvanredan, dnevno je manifestaciju posjećivalo oko tri tisuće ljudi, a jednak broj očekuje se i ove godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum