MIRISI DOMA

Gastro festival u Rovinju oduševio domaće i goste ribljim specijalitetima

| Autor: Nina Orlović Radić
(Snimila Nina Orlović Radić)

(Snimila Nina Orlović Radić)


U sklopu 19. regate tradicijskih plovila, koju organizira Udruga i Ekomuzej "Batana", ove je subote održan gastro festival pod nazivom "Mirisi doma". Festival je okupio desetak regatnih ekipa, koje su na Velikom molu, iza štandova nudili atraktivne riblje menije - od raznih vrsta školjaka, preko brudeta s palentom, jela s paštom i morskim plodovima, pa sve do bakalara s krumpirom.

Prava rovinjska fešta

Veliko mol, koji je za ovu specijalnu priliku dobio i veliki natkriveni šator, mirisao je plodovima mora i odisao atmosferom i ugođajem kojeg se brojni i ponešto stariji Rovinjci s nostalgijom prisjećaju iz vremena ribarskih fešta i ranije povijesti turizma.

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

Izdvojiti jedan tanjur kao poseban bilo bi ravno grijehu. Jer, redom sve se isprobavalo uz čašu dobrog vina. Nakon prvog kruga "guštanja" - jer oči su u pravilu veće od želuca, a znatiželja je vele ubila mačku - valjalo je sve ponoviti. Usprkos redovima, a ne bih trebala istaknuti da je onaj najduži bio ispred lonca s brudetom članova Udruge "Batana", nije bio teško čekati.

Porcije su bile obilne, bogate ribom i ne manje važno, od srca darovane. Redovi su se kratili, "skakanjem" s jednog na drugi štand. Jer, dok se kod jednog čekalo da se školjke otvore, s drugog je pašta s morskim plodovima išla ko’ luda. I tako sve u krug. A u stankama između lonaca, mamili su izvrsni kolači.

Dakle, krenuh od prvog štanda, da nešto ne propustim. I naravno, zbog jezika i neznanja naletih na minu. Simpatični kuharski tandem, kasnije saznah da se zovu Livio i Franko, upitala sam kako im se posada zove? Na njihov usuglašen odgovor "Molaj cimu", raširim osmijeh i zaželjeh (po mojoj ocijeni Dalmošima) dobrodošlicu u Rovinj.

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

- Mala, a odakle si ti ?

- Iz Rovinja!

- Ma, nisi sigurno!

- Dobro, rođena sam u Opatiji, ali tu sam već sto godina!

- Znaš, dugo sam radio kod Bevande. Jesi li čula za taj restoran ?

- I čula i bila, naravno..., i tako nakon isprika i objašnjenja, potvrde da sam Opatijka koja malo miješam pojmove, saznah da su ovi "morski vukovi", koji su radili izvrstan bakalar na bijelo, zapravo članovi pulske Udruge "Molaj cimu".

Priča o tradiciji

U drugi lov na pomorsko/kuharsku posadu išla sam na sigurno. Pravac štand "Kuća o batani" koju bih definitivo prije razgovora s Puljanima, zbog dugog reda, zaobišla.

Za ovim se štandom u režiji trojca Ferraa i na kvadrat Cherina, izdavala palenta s brudetom. Iz ogromnog lonca, u kojem su "plivale" škarpine, grdobine, grancipoveri, fulpe, pedoći, kaponi širili su se takvi mirisi koji bi i mrtve digli na noge. Aaaa!!! Dodamo li i jelovnike naših susjeda Venecijanaca i Đenovesina bazirane na morskim plodovima, samo možemo uzdahnuti i poručiti - nek’ se dogodi opet i opet!

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

Dobro je, dakle. I više od toga. Jer i ove se godine Rovinju dogodila Regata tradicijskih plovila, danas vjerojatno i jedina višednevna manifestacija koja po svom sadržaju i aktivnostima "priča" tradicijsku priču ribarskog i "morskog" grada.

Fešta je to ljepote jedara i jedrenja, kao i pomalo zagubljenih /zaboravljenih obrta vezanih za prošlost rovinjskih ribara i težaka - Laska nam i to, da se zahvaljujući članovima Udruge i Ekomuzeja "Batana" (muzeja koji je uvršten u UNESCO-ov Registar dobrih praksi zaštite nematerijalne kulturne baštine svijeta) manifestacija iz godine u godinu obogaćuje novim sadržajima - od okruglih stolova i kvalitetnih radionica, izleta brodom pa sve do iznimno organizirane i pripremljene moske hrane, koja je bogatstvom plodova i kvalitete pripremljenog očarala okusom i mirisima brojne posjetitelje fešte u najljetnijoj fešti Rovinja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter