Templara Monte d'Oro 2023.

Malvazija istarskog vinara među tri hrvatska vina koja su osvojila zlato na prestižnom globalnom ocjenjivanju

| Autor: Glas Istre
(Foto Vina Rossi)

(Foto Vina Rossi)


Rossijeva Malvazija Monte d'Oro vino je o kojem se priča. Njezinu vrhunsku kvalitetu potvrdilo je i zlato na International Wine Challengeu (IWC), jednom od najprestižnijih globalnih ocjenjivanja. 

Na IWC-u samo su se tri hrvatska vina ove godine okitila zlatom, sva su tri iz Istre, a među njima je i ova sočna, intenzivna malvazija koja dolazi iz jednog od najboljih istarskih vinograda smještenog u dolini Mirne na 270 metara nadmorske visine.

Dva zlata i platina

Uz ovo priznanje najvišeg sjaja, u 2025. osvojila je još dvije nagrade – zlato na Kvarner International Wine Trophyju i platinu na Vinistrinom 16. Svijetu malvazija, a bila je i jedno od najtraženijih vina na 31. Vinistri nedavno održanoj u Poreču. 

I dok se čekaju rezultati Decantera, Templara Monte d'Oro 2023. osvaja nepca vinoljubaca, posebno onih koji uživaju u moćnim i kompleksnim malvazijama. Vinski kritičari i profesionalci ocjenjuju je kao najbolje vino Vinarije Rossi smještene u slikovitom selu Bajkini pored Vižinade.

Savršena boja, zavodljiv miris i intenzivan okus

Templara Monte d'Oro ima sve – savršenu boju, zavodljiv miris i intenzivan okus s dugim aftertasteom. Kristalno je bistra, slamnato žute boje, s mirisima bagremova cvijeća, notama zrele jabuke i marelice.

Osjetit ćete i koricu kruha, vaniliju, bijeli papar… Harmonična je, posve zaokružena, umjerene svježine…, ma savršena rashladite li je između deset i 12 stupnjeva Celzijevih. Sljubite je uz lagane rižote, tjestenine sa škampima ili školjkama, istarske fuže s crnim tartufima, bijelom ribom… 

Ovaj moćni i elegantni single vineyard potpisuje mladi enolog Marko Rossi, srednji od trojice braće koji danas kao peta generacija, vode ovu istarsku vinariju.

Posveta templarima

"Malvazija 2023. brala se 15. rujna, a vinova loza s koje smo brali grožđe stara je sedam godina. Prinosi su iznosili maksimalno dva kilograma po trsu, maceracija se odvijala 24 sata na hladno, a fermentacija i odležavanje na kvascima deset mjeseci u drvenim tankovima zapremine tisuću i dvije tisuće litara.

Vino je dodatno odležavalo u boci još šest mjeseci", kaže Marko Rossi za ovu malvaziju posvećenu templarima koji su od 12. do 14. stoljeća stolovali na Božjem polju u blizini crkve sv. Marije u Vižinadi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter