(Privatna arhiva)
Ususret Uskrsu, najnagrađivanija hrvatska slastičarka Dragica Lukin iz Umaga podijelila je recept za svoju poznatu pincu – mirisnu, bogatu i meku, kakvu svi priželjkujemo na uskrsnom stolu.
Ova majstorica slastičarstva svoj je recept brusila godinama, a sada ga s radošću dijeli s čitateljima. Iako je Uskrs iza nas, nikada nije kasno nadahnuti se pravim stručnjacima.
(Privatna arhiva)
(Privatna arhiva)
U zdjeli pjenjačom pomiješajte toplo mlijeko, toplu vodu, šećer, narančinu i limunovu koricu, vanilin šećer, prašak za pecivo i svježi kvasac. Ova faza pomaže aktivaciji kvasca i ubrzava fermentaciju.
Postupno dodajte suhe sastojke – brašno i sol te zamijesite glatko tijesto. Ostavite da se diže dok ne udvostruči volumen.
Kada je tijesto naraslo, premijesite ga i ostavite još desetak minuta da odmori.
Od pripremljene mase (oko 1700 g tijesta) podijelite na 5-5 jednakih dijelova. Formirajte loptice i svaku premažite žumanjkom – dvaput, s razmakom od 2-3 minute, pustite da se tijesto udvostruči.
Nakon što se kugle ponovno dignu, škarama im na vrhu zarežite oblik križa ili tri manja reza.
Pecite na 200 °C oko 2-3 minute, zatim smanjite temperaturu na 170 °C i nastavite peći još 20 minuta.
Pečene pince možete glazirati prije pečenja masom od bjelanjka, šećera u prahu i grubo mljevenih badema, a poslije pečenja šećerom u prahu i topljenom čokoladom – bijelom, tamnom ili s dodatkom pistacija.
U tijesto po želji dodajte kandirano voće prethodno namočeno u rum.
(Privatna arhiva)