(Snimila Gordana Čalić Šverko)
U buzetskoj Turističkoj zajednici najavljuju Dane tartufa na Buzeštini, tradicionalnu gastro manifestaciju koja pruža jedinstvenu priliku posjetiteljima da istinski dožive okuse i mirise najpoznatijeg gastronomskog blaga, tartufa, kroz pomno osmišljene jelovnike u restoranima i konobama koje njeguju tradiciju ovog kraja.
Ugostiteljski objekti pripremili su posebne menije s tartufima, od predjela do deserta, kako bi posjetiteljima pružili potpuni doživljaj ove cijenjene namirnice. Dani tartufa, naglasila je Melita Paladin iz buzetskog TZ-a, nisu samo prilika za uživanje u vrhunskoj gastronomiji već i način da se upozna gostoljubivost i kvaliteta lokalne ugostiteljske ponude.
U Danima tartufa koji se održavaju u organizaciji Turističke zajednice Grada Buzeta i Udruženja obrtnika Buzet, a pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, sudjeluju Restoran Vela Vrata, Restoran Stara Oštarija, Restoran Old River, Konoba Most, Konoba Santa Terra, Konoba Volte, Ročka konoba i Bistro Sandy.
Cijene menija ovise o vrsti hrane i broju sljedova. Tako se primjerice po cijeni od 47 eura po osobi nudi velute od cvjetače s hrskavom istarskom pancetom i buzetskim crnim tartufima, domaći tortellini punjeni sirom na kremi od krumpira i buzetskih crnih tartufa, gambera i s prahom od maslina te dnevni kolač s tartufima. Po cijeni od 70 eura nude se brusketa s bijelim tartufima, biftek tagliata s bijelim tartufima i raviol od bučinog tijesta punjen parmezanom i skutom s bijelim tartufima, te soufflé s bijelim tartufima. Poželjno je prethodno najaviti svoj dolazak.
U sklopu gastro manifestacije tiskani su jelovnici kreirani za svaki ugostiteljski objekt, s informacijama o zoni tartufa, o tartufu, kao i o svakom restoranu ili konobi. Šume u okolici Buzeta, grada tartufa, domovina su zakopanog blaga. Osim skupocjenih bijelih tartufa, Tuber magnatum Pico, područje je to bogato i staništima različitih vrsta crnog tartufa, Tuber aestivum Vittadini, Tuber brumale Vittadini, Tuber melanosporum Vittadini.
- Pozivamo sve ljubitelje tartufa da posjete Buzeštinu, obiđu naše ugostitelje te kroz ovo gastronomsko putovanje dožive bogatu tradiciju i strast prema tartufima koja definira naš kraj, poručila je Paladin.