bratski gradovi mussolente i umag

FOTOGALERIJA / Susret puhačkih orkestara u Umagu: Glazba pobjeđuje nepovjerenje i približava srca i umove

| Autor: Zvonimir Guzić / Glas Iste


Povodom manifestacije "Umag u maju" na Trgu 1. svibnja u Umagu održan je glazbeni susret Puhačkog orkestra Naša Sloga-Babići Umag i Orkestra mladih Mussolente iz talijanskog Mussolentea grada pobratima Umagu.

Plemenitost i moto ove inicijative je kroz glazbu pokazati da se može pobijediti nepovjerenje među ljudima i približiti srca i umove. Glazba prožeta jedinstvenim i bezvremenskim vrijednostima sinonim je za društveni i osobni rast, istaknuto je na početku koncerta.

Nakon što je gostujući orkestar, sastavljen od tridesetak uglavnom mladih glazbenika, izveo nekoliko opernih skladbi uz par filmskih glazbenih hitova pod dirigentskom palicom "maestre" Renate Bianchini, nastupio je i domaći sastav Naša sloga iz obližnjih Babića koji se predstavio sa miksom disko hitova iz ‘80-tih, te nekoliko ostalih modernih izvedbi. Treba istaknuti podatak da je domaći orkestar kao Limena glazba osnovan još tamo davne 1913. godine i jedan je od starijih u Istri.

Prošle godine su proslavili 110 godina djelovanja, a tridesetak aktivnih članova
zadnjih pet godina vodi dirigent Petar Matošević. Na kraju su nekoliko skladbi, na oduševljenje prisutne publike, izvela skupa pomiješana oba orkestra.

Uz delegaciju iz Grada Mussolentea, koncertu je prisustvovala i umaška gradska vrhuška na čelu sa gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom, dogradonačelnicima Florianom Bassanese Radin i Maurom Jurmanom, te predsjednikom gradskog vijeća Ivanom Belušićem. Ovo je bio uzvratni posjet talijanskog grada pobratima Umagu, čija je delegacija prije dva tjedna bila u posjeti Mussolenteu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter