HIGHLANDER

Ekipa od 20 outdoor-entuzijasta propješačila sto kilometara u četiri dana, preko Žbevnice do najvišeg vrha Ćićarije i Učke

| Autor: Branko Biočić
(Snimila Filipa Beroš / Highlander)

(Snimila Filipa Beroš / Highlander)


Dvadeset planinara/pješaka - Highlandera, upustilo se u 100 kilometara dugu avanturu pod nazivom »100km zelene i održive Istre« s dugoročnim ciljem testiranja i razvijanja Zero Waste koncepata na svojim eventima. Cijelu trasu prošli su bez produciranja ikakvog otpada. Za obroke su koristili višekratne posude, a svu hranu i vodu nosili su u višekratnim spremnicima.

Prvi dan započeo je u selu Brest, a ruta je vodila prema vrhu Žbevnica. Nakon toga, slijedio je spust prema selu Trstenik, ali ubrzo nakon, planinari su se susreli s još jednim usponom prema vrhu Gomila.

Osvajanje vrhova

Preko Gomile, za kraj dana, spustili su se do planinarske kuće Korita gdje su se utaborili. Druga dionica krenula je iz kuće Korita prema najvišem vrhu Ćićarije, Velikom Planiku, nastavljajući preko Malog Planika i Ošalj vrha. Nakon ova tri vrha, planinari su se spustili do Poklona ispod Učke te se ponovno popeli na Vojak, najviši vrh Učke. Zatim je uslijedilo spuštanje do Potrebišća gdje su i prenoćili. Predzadnja dionica ove rute krenula je iz sela Potrebišća prema vrhu Brgod. Ruta ih je vodila preko novog planinarskog skloništa Kremenjak prema Plominu, gdje su se opskrbili vodom te nastavili dalje prema Rapcu gdje su proveli noć.

(Snimila Filipa Beroš / Highlander)(Snimila Filipa Beroš / Highlander)

Za kraj napornog dana, za Highlander ekipu organizirana je mala degustacija mladih i zrelih sireva s farme koza, obitelji Glavičić iz Kranjci kraj Labina. Osim u vrhunskim sirevima, uživali su i u kombinaciji svježeg sladoleda, koji je pripremila slastičarnica Pingo iz Rapca, te ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz OPG-a Štucin. Četvrta, i posljednja dionica, slijedila je single track uz obalu do mjesta Prtlog - Duga Luka, nakon čega je slijedio uspon do Skitače gdje su proveli svoju posljednju noć avanture uživajući u šumskim proizvodima i fritaji sa divljim šparogama iz okolice planinarske kuće Skitača.

Lokalni domaćin inicijative bio je Alan Šišinački, Highlander ambasador iz Rapca, od ranije poznat po svojim zelenim inicijativama i sudjelovanju na brojnim takvim događanjima, ponosi se što je pješačenje uspjelo u Zero Waste maniri.

(Snimila Filipa Beroš / Highlander)(Snimila Filipa Beroš / Highlander)

Denis Fable, rabački planinar i trkač bio je zadužen za planiranje staza i mjesta bivakiranja.

- Highlander nam pruža fantastična iskustva i ovaj Zero Waste Highlander pod nazivom »100km zelene i održive Istre« je bio nešto zaista posebno. Meni je posebno zadovoljstvo bila priprema događaja tijekom kojega su sudionici učili kako kod kuće pripremiti zdrave energetske pločice, kako izbjeći korištenje jednokratne ambalaže, kako podijeliti svoja »zelena iskustva« i već se u toj fazi pripreme vidjelo da svaki od odabranih učesnika živi i promovira održivost. Pokazali smo da je za Zero Waste koncept potrebno malo dodatnog truda i angažiranosti te da to na kraju rezultira sa velikim osjećajem zadovoljstva. U svakom slučaju, svima hvala na aktivnom sudjelovanju, na toliko pozitivne energije i na toliko osmjeha u ovih nekoliko predivnih dana. Na kraju je važno istaknuti da nas je zelena Istra predivno ugostila i da smo zaista uživali u nevjerojatnoj ljepoti prirode koju moramo sačuvati za buduće generacije. Ovog puta su svi sudionici bili ambasadori, ambasadori zdravog načina života, rekao je Fable, dodajući da mu je ovo iskustvo s Highlander ekipom bilo fantastično.

(Snimila Filipa Beroš / Highlander)(Snimila Filipa Beroš / Highlander)

- Genijalna Zero Waste aktivacija i inicijativa. Veselim se i u budućnosti surađivati na sličnim projektima, kazao je Fable.

Ambasador Highlandera

Jedan od sudionika u ovoj inicijativi bio je i Mario Valentić, kineziolog, glumac i promotor zdravog življenja, također ambasador Highlandera.

- Apsolutno mi je drago da ovakvi eventi postoje i van standardnih Highlander događanja u kojima inače sudjelujem i kao dugogodišnji ambasador. Mislim da su ovakvi eventi budućnost i nadam se da će i ostali organizatori sličnih događanja slijediti ovaj primjer. Bilo je predivno upoznati Ćićariju i Učku na ovaj unikatan način. Sa mnom je cijelu trasu od 100 i više kilometara prehodao i moj sin Niko i sretan sam da sam i njemu kroz ovu avanturu mogao pokazati koliko je povezanost nas samih sa prirodom potrebna i moguća. Odazvat ću se svakoj sljedećoj akciji, poručio je Valentić.

(Snimila Filipa Beroš / Highlander)(Snimila Filipa Beroš / Highlander)

Kroz Highlander avanture prošlo je već preko 15.000 planinara iz više od 120 država. Osim zatvaranja nove runde investicija kroz 2024. godinu, ove godine otvaraju i tri nova velika tržišta, a to su Meksiko, Australija i Saudijska Arabija.

(Snimila Filipa Beroš / Highlander)(Snimila Filipa Beroš / Highlander)

(Snimila Filipa Beroš / Highlander)(Snimila Filipa Beroš / Highlander)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini