u fažani

FOTO & VIDEO / Uz tradicionalnu uskršnju marendu i pincu održan prvi festival posvećen bakalaru

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


Unatoč vjetrovitom vremenu, mještani i turisti ni ove godine nisu propustili doći na tradicionalno obilježavanje Uskrsnog ponedjeljka u Fažani. Nakon jutarnje mise u crkvi Sv. Kuzme i Damjana, održana je uskršnja marenda u organizaciji Turističke zajednice Fažane i Župe koju je prije toga blagoslovio župnik Ilija Jakovljević.

No, zbog neizvjesne vremenske prognoze, ovog su puta program i marenda preselili na obližnji, zgradama zaklonjen trg. U redovima se čekalo za kušati pincu, bakalar, jaja i druge namirnice bez kojih blagdanski stol ne može proći. Veselo raspoloženje vladalo je na pijaci, a neki od posjetitelja nisu propustili priliku i zaplesati uz ritmove Škico Acoustic banda.

Okupljenima je Uskrs čestitala direktorica fažanske turističke zajednice Melita Peroković, dodajući da je zaista lijep običaj kad se na uskršnje blagdane u Fažani okupljeni druže na uskršnjem doručku. Predstavila je i Festival bakalara u Fažani, koji se usporedno na pijaci održavao po prvi put. Kako je rekla, ovaj događaj posvećen bakalaru, prvi je takav u Fažani, ali i cijeloj Istri.

Iako je prvotno bilo planirano za popodnevne sate, natjecanje u pripremi najboljeg bakalara krenulo je u isto vrijeme kao i blagdanska marenda. Ulažući mnogo truda i (fizičke) snage, za glavnu nagradu i titulu ekipe koja je pripremila najukusniji bakalar takmičilo se 11 timova.

Za natjecanje je osigurano 50 do 60 kilograma bakalara, kao i svi potrebni sastojci. Najviše se pažnje, što je i najvažniji korak za pripremu dobrog bakalara, usmjerilo na to da se on dobro istuče. A kako je odluku donio ocjenjivački žiri, najbolje je to pošlo za rukom ekipi "Veseli Istrijani", odnosno Vladimiru i Marinu koji su osvojili izlet u Veneciju za dvije osobe. Drugo mjesto i večeru za dvije osobe u Staroj konobi osvojila je ekipa "Velo delo", Jozefina i Dragica, dok su treće zauzele Barbara i Andrea, odnosno ekipa "Batić", osvojivši time poklon istarskih gastro proizvoda tvrtke Alden. Uz dobitnike, u natjecanju su sudjelovale i ekipe "Duo Aprilili", "Duo biondine", "Šinjorine", "Batić", "Stoja", "Brijuni", "Bumbarke", "Bande ženice" i "Jena črna jena bionda".

Razgovarali smo s nekima od njih tijekom pripreme, dok su sjeckali češnjak i tukli bakalar.

- Nemamo tajne, mi radimo po starinski, kako su radili naši stariji, i sad ćemo vidjeti kako će to ispasti. Prijavile smo se jer se volimo družati i kuhati. Bakalar pripremamo i doma svake godine, kažu nam Marija i Nevija, duo Aprilili, komentirajući da Uskrs ne može proći bez ove delikatese. Drugi dvojac, Jelena i Anita koje su u natjecanju sudjelovale kao tim "Duo biondine", kazale su nam da je njihov as u rukavu - ljubav, pozitivna energija i pjevanje za vrijeme kuhanja.

Na ideju da se ovaj festival održi došao je Petar Banko, proizvođač bakalara iz tvrtke Alden iz Baderne i sponzor manifestacije koji je osigurao sve sastojke za natjecanje. Istaknuo je da njegova obitelj još od doba Austro-Ugarske priprema bakalar na tradicionalan način, a s tim je običajem nastavio i on. Kako je rekao, nekad se bakalar tukao na coku, i kao takav se stavljao močiti. Potom bi se kuhao i čistio, a dodala bi mu se i dva krumpira. Tajna njegova dobra ukusa, kako je rekao, u tome je da što se više tuče, to je on bolji. Otud i njegova bijela boja.

Da je ova manifestacija nedostajala u našim krajevima, istaknuo je i poznati istarski gurman Budimir Žižović Žižo. Kako je rekao, ovakve Fažane, kakva je ova naša, nigdje na svijetu nema.

"Povijest bakalara posebno je zanimljiva za naš kraj. A meni je posebno drago što ako je iz Venecije vremenom bakalaj došao kod nas, kako Alden to dobro radi, uz dobre rezultate proizvodnje, sad ovaj bakalar ide tamo", rekao je Žižović.

- Anonimno ćemo ocjenjivati tko je to najbolje učinio, naravno na jedan dobar, jednostavan i tradicionalan način, ali ipak, nijanse će odlučiti tko je to najbolje napravio. Bakalar je već očišćen i spreman za tući ga, prema tome puno filozofije nema, samo nam preostaje vidjeti čije će ruke biti najuspješnije", rekao je Žižović uoči natjecanja.

U blagdanskom duhu, Fažanu su krasile velike pisanice, kao i dojmljivi pilići i uskršnji zečići u velikim dimenzijama. Uz brojne zabavne aktivnosti, posjetitelji su mogli pogledati likovnu izložbu radova u kojoj su sudjelovali vrtićarci i školarci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter