malvazije u odličnoj formi

Puni potencijal domaća vina će potvrditi na jubilarnoj Vinistri u Poreču 

| Autor: Milan Pavlović
(Foto: MERLO DE GRAIA)

(Foto: MERLO DE GRAIA)


Da su istarske malvazije omiljeno vino među vinskim znalcima i vinoljupcima potvrdilo je 12. izdanje En primeura koje je tradicionalno uoči Valentinova održano u hotelu Esplanade Zagreb.

U Zagreb su stigla čak 63 vinara iz Istre, a njima se, kao i svake godine, pridružilo nekoliko kolega s Kvarnera, proizvođača žlahtine. Uoči premijernog kušanja, u udrugu Vinistra, koja prije 13 godina prva u Hrvatsku dovela ovaj tip manifestacije, stiglo je više od 600 prijava građana i vinskih profesionalaca u želji da kušaju berbu koja je najvećim dijelom još u bačvama.

Malvazije u odličnoj formi

Sjajna atmosfera obilježila je vinski dan u glavnom gradu, sommelieri, vlasnici ugostiteljskih objekata, hotelijeri, vinski kritičari i novinari razmjenjivali su dojmove o mladim vinima, a sve je počelo tradicionalnim masterclassom »Malvazija s pet terroira Istre«. Vodio ga je već uigran tim - Kristijan Damijanić, doktor znanosti s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci i poznati sommelier Emil Perdec.

- Prošla je godina meteorološki bila iznimno zahtjevna s iznadprosječnim temperaturama tijekom proljeća i ljeta, ali i dugotrajnim kišnim razdobljem, posebno sredinom i krajem ljeta. Od početka rujna do sredine listopada uslijedilo je razdoblje s iznadprosječnim temperaturama i vrlo malo padalina, što je pospješilo dozrijevanje grožđa, a berba je bila nešto kasnija u odnosu na prošle godine, rekao je Kristijan Damijanić.

(Foto: MERLO DE GRAIA)(Foto: MERLO DE GRAIA)

To je rezultiralo ugodno svježim malvazijama, srednjeg do punog tijela, izražene aromatike i naglašenih sortnih karakteristika, tipične zelenkasto-žute boja u ovom stadiju vina.

- Osam je malvazija na ovogodišnjem masterclassu predstavilo pet istarskih terroira. Odabrane su između rekordnih 48 uzoraka. Boje južne Istre branio je Vivoda, zapadne Damjanić i Pilato, sjeverozapadne Cattunar, sjeverne Bastian i Prelac, centralne Fakin, a istočne Fuhtar. Globalno zatopljenje odrazilo se i na istarsko vinarstvo, pa će mlade malvazije vrlo brzo dozreti. Neke su već spremna za kušanje i to je specifikum berbe 2023. za koju mogu reći da je bila dobra, vina su u odličnoj formi i siguran sam da će vinoljupci u njima uživati, kazao je Emil Perdec.

A ove godine vina su se kušala iz čaša za malvaziju istarsku osmišljenih i proizvedenih prije 11 godina u poznatoj tvrtki Riedel na inicijativu nekoliko istarskih vinara i Gordana Mohora, vlasnika poznate tvrtke Miva, ovogodišnjeg Vinistrinog partera za čaše.

Vikend za Vinistru

- Veseli me što će čaša malvazija istarska biti službena čaša 30. jubilarne Vinistre koja se od 10. do 12. svibnja održava u dvorani Žatika u Poreču. Koristim prigodu pozvati sve ljubitelje istarskih vina da nam se tog vikenda pridruže u Istri, poručio je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre na otvorenju ovogodišnjeg En primeura.

Istarske vinare podržao i ove je godine u Zagrebu podržao Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.

(Foto: MERLO DE GRAIA)(Foto: MERLO DE GRAIA)

- Bez obzira na iznimno zahtjevnu godinu, vina su vrhunska. To govori o tome da danas u Istri postoji znanje, tehnologija i oprema koja dozvoljava da ovakvu kvalitetu održavamo iz godine u godinu, istaknuo je Pinzan.

Snjim se složila i Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede.

- Prošla je godina bila puna elementarnih nepogoda i nakon vlažnog kolovoza došao je vreli rujan koji je naštetio svim kulturama pa tako i vinovoj lozi. Unatoč tome vina su izvrsna i hvala vam na tome, rekla je ravnateljica i pozvala vinare da se prijave na novu Vinsku omotnicu te na taj način dodatno opreme vinarije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter