ponos cijelog grada

Mecha Pingvini iz Buzeta su prvaci Hrvatske u robotici. Hvale ih od inženjera do profesora, a njihova aplikacija već je spremna za tržište

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Državni prvaci ovogodišnjeg FIRST LEGO League robotičkog natjecanja

Državni prvaci ovogodišnjeg FIRST LEGO League robotičkog natjecanja


Mecha pingvine FLL Team iz Buzeta, prvoplasirane na ovogodišnjem FIRST LEGO League državnom robotičkom natjecanju, primio je jučer gradonačelnik Damir Kajin. Mladi robotičari, učenici Osnovne škole »Vazmoslav Gržalja«: Fran Črnac, Heli Šavko, Lana Krbavčić Ratoša, Linda Kert i Dora Majer, s mentorima Draganom Kranjčićem i Sinišom Mikcem, prenijeli su svoje dojmove s natjecanja koje je u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza nedavno održano na zagrebačkom FER-u za djecu i mlade od 10 do 17 godina.

Prijemu su prisustvovale resorna gradska pročelnica Elena Grah Ciliga te ravnateljica Osnovne škole »Vazmoslav Gržalja« Jadranka Bartolić Muzica.

Ponosan cijeli grad

Uz čestitke na postignutim rezultatima, buzetski gradonačelnik mladim je robotičarima poručio da se njima ne ponose samo njihovi roditelji, već i cijeli grad. Uvjeren je da će te rezultate ponoviti i na taj način motivirati i druge da krenu njihovim stopama.

U ovogodišnjem izdanju FLL natjecanje provodi se u 110 država svijeta, a jedna od tih država je i Hrvatska. Osim robotičkog dijela, gdje se radilo na dizajnu i programiranju robota, natjecatelji su morali pripremiti i inovativni projekt i prezentacije vezano uz temu sezone, Masterpiece - kreativan spoj tehnologije i umjetnosti, kojom se potiče djecu da razmisle i istraže vezu između robotike i umjetnosti, primjerice glazbene, likovne, kazališne.

Mecha Pingvini s mentorima na prijemu kod gradonačelnika Damira KajinaMecha Pingvini s mentorima na prijemu kod gradonačelnika Damira Kajina

Mecha pingvini su uz pehar za ukupno prvo mjesto, osvojili i zaseban pehar u robotskoj igri. Zasebni pehari dodjeljuju se za četiri područja, a svaka ekipa može dobiti samo jedan pehar. Mecha pingvini bili su među tri nominirane ekipe za sva četiri područja - robotska igra, inovativni projekt, temeljne vrijednosti i dizajn robota.

Pozornost je pobudio i njihov inovativni projekt, aplikacija/igra na mobitelu koja se koristi pri ronjenju, a čiji se koncept bazira na lovu na blago, ali pod vodom. Aplikacija uz pomoć GPS lokacije natjecatelja upućuje na približnu lokaciju u priobalju, gdje uz pomoć maske za ronjenje i ekrana mobitela pronalaze predmet interesa prikazan uz pomoć tehnologije proširene stvarnosti. Koncept igre sličan je popularnoj igri Pokemon GO, no ima tu i važnih razlika.

Aplikacija spremna za tržište

- Za tu su ih igricu pohvalili suci, sve inženjeri i profesori iz struke, koji su rekli da je aplikacija, uz doradu i programske poslove koje treba obaviti, spremna za tržište, primjerice pripremu za Android. Sve je jako dobro razvijeno, samo treba finale, prenio je jedan od mentora Siniša Mikac.

- Nismo očekivali takav plasman na državnom natjecanju, rekli su skromno mladi robotičari, kojima 17. ožujka predstoji Adria regionalno natjecanje u Murskoj Soboti.

Osim Buzećana, za regionalno natjecanje priprema se i trećeplasirana ekipa iz Fažane. Za najbolju je spremna jedna ulaznica za Svjetsko prvenstvo u Americi.

Lego škola

Prilikom osnivanja pretprošle godine, ekipa iz Osnovne škole »Vazmoslav Gržalja« pokrenula je svoju zajednicu kampanjom prikupljanja sredstava za opremanje svoje škole STEM - znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika - edukacijskim setovima i laptopima što je omogućilo da se već u ovoj školskoj godini 30 učenika uključi u izvannastavnu aktivnost » Lego škola«.

Ponosna na svoje učenike je i ravnateljica buzetske škole Jadranka Bartolić Muzica.

- Otkako sam ravnateljica, radim na tome, budući da sam te struke, da se popularizira STEM područje pa uz ostalo, od 2017. imamo godine ljetnu školu matematike zajedno s Matematičkim društvom Istra u koju su uključena djeca iz cijele Hrvatske, a s njima rade predavači, profesori i učitelji iz škola Istarske i Primorsko goranske županije. Također potenciram da djeca imaju na izbor što više izvannastavnih aktivnosti i to sve daje rezultate, izjavila je Bartolić Muzica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter